Вижте първите комодски дракони, излюпени в Австралия, в това трогателно видео

Ваня Милева Последна промяна на 20 април 2022 в 00:01 8396 0

Излюпи се дракон! Кредит: Jake Meney, The Australian Reptile Park

Комодски дракони за първи път наскоро успешно са излюпени в Австралия, в Australian Reptile Park. Излюпването на тези най-големи съвременни гущери не е лесна задача, тъй като яйцата изискват седеммесечна инкубация.

Много неща могат да се объркат по време на инкубационния период и дори оплождането на яйцата е свързано с много рискове, тъй като чифтосването между комодските дракони може да бъде много бурно като битка и хапане.

Първите 3 дракона се излюпват в Австралия

„Много работа се влага в отглеждането на комодски дракони“, разказва главният пазач в зоопарка Джейк Меней (Jake Meney), цитиран от IFLScience.

„Това са две животни, които потенциално могат да се убият взаимно и да нанесат сериозни увреждания и на нас, стопаните в процеса. Първото представяне бе донякъде притеснително, но нашата женска го прие и двете влечуги се чифтосаха успешно, което доведе до излюпването на тези три перфектни дракончета."

Родителите на малките се наричат Кракен и Денерис. И двете имена са свързани с поредицата на Джордж Р. Р. Мартин "Песен за огън и лед", както и в телевизионната адаптация "Игра на тронове", в които основна роля имат митични летящи дракони.

Кракен и Дейнерис. Кредит: Jake Meney, The Australian Reptile Park

Кракен са наричани легендарни големи главоноги, обитаваши океана. В света на Game of Thrones се разказва, че кракените определено са като гигантски калмари, а златен кракен на черен фон е символът на Дома Грейджой - пирати и жестоки войни.

Денерис заема централно място в фантастичната сага. В един от епизодите тя влиза в погребалната клада на мъжа си с три драконови яйца, които е получила като сватбен подарък. За учудване на всички в края на нощта Денерис излиза от пепелта невредима, а заедно с нея и три новоизлюпени дракона. 

И трите бебета са преминали първите си медицински прегледи. В момента те тежат между 112 - 116 грама и са дълги само 40 сантиметра, но при добри грижи ще станат много по-големи, тъй като комодските дракони са най-големите гущери в света.

За сравнение, възрастните комодски дракони тежат около 70 килограма, като най-дългата проверена дължина е 3,13 метра. 

За да пораснат толкова големи, им предстои доста да похапнат, но бебетата работят по въпроса и вече се хранят с насекоми. Бебетата ще растат доста бързо през първата си година и пазачите се надяват да достигнат почти метър дължина и един килограм тегло.

Открити на индонезийския остров Комодо, комодските дракони имат стабилна популация в дивата природа от около 3000 до 5000 животни.

Комодският дракон е варан, но раздвоеният му език му придава вид на дракон. Те са месоядни хищници, но ядат почти всичко.

Австралийският парк за влечуги (Australian Reptile Park) е единственият е страната, който успешно е развъдил и излюпил комодски дракони.

Live Science съобщава, че извън Индонезия за първи път комодски дракони са излюпени през 1992 г. в зоопарка Смитсониън във Вашингтон, САЩ.

Между другото, яйцата са снесени само един ден след като видът е прекласифициран от „уязвим“ в „застрашен“ в Червения списък на IUCN на застрашените видове. Те са изправени пред заплахи от човешко посегателство, бракониерство, природни бедствия и недостиг на снасящи яйца женски.

Появата на трите бебета дракони е добра новина за вида, тъй като демонстрира, че програмите за отглеждането на ези животни могат да бъдат успешни.

Също така следващият етап е гарантиране на успешното отглеждане на такива излюпени малки. Той добави, че имат планове скоро да преместят драконите Комодо на изложба в специално построен дом за тях и да ги поддържат в съответствие с рутинното им хранене и редовни медицински прегледи.

Източници: 

Komodo Dragons “Living Dinosaurs” Lay Eggs in a Historic Australian First, The Australian Reptile Park

Are Komodo Dragons Endangered? First Successful Hatch in Australia May Help Solve Population Problem
Marie Morales, sciencetimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !