Водна змия-робот "надушва" замърсяването (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2015 в 08:26 3664 0

 Разработената от група швейцарски изследователи от École Polytechnique Fédérale, Лозана (EFPL) водна змия робот скоро ще бъде пусната в Женевското езеро. Амфибот (АmphiBot) е дълго почти метър черно-жълто парче пластмаса с компютърен мозък и съвсем реалистични движения на животно, разказва Алисън Брусек (Alison Bruzek) от Popular Science.

Роботът първоначално е замислен за да помогне на биолозите в изучаването на невробиологията на змии и земноводни. Новата версия, по прякор Envirobot, е малко по-голяма, значително по-умна змия с нова задача - да наблюдава замърсяването в сладководни езера.

Змията-робот е допълнително оборудвана с GPS, външна антена и други сензори, които да ѝ помогнат да се ориентира в пространството. Роботът е отпечатан с 3D принтер от порестта, но водоустойчива епоксидна смола. 

Освен, че ще изпраща информация за събраните проби, Envirobot ще проследява как се движи замърсяването на водата, за да се установи от къде идва. 

Но защо точно змия? Създателите й твърдят, "че змиеподобен робот ще създава по-малко смущения във водата, което означава, че ако има замърсители, Envirobot ще ги размесва много по-малко от апаратите  с традиционно витло".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !