Водолаз оцелява, след като попада в устата на гърбат кит

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2021 в 09:22 7163 0

Гърбат кит с отворена уста. Кредит: NOAA

56-годишен водолаз от Масачузетс е имал уникално преживяване - докато ловува омари, е погълнат от гърбат кит.

Водолазът Майкъл Пакард разказва пред Cape Cod Times как е успял да оцелее, след като е бил хванат в устата на гърбат кит. Инцидентът е станал в петък сутринта край бреговете на Кейп Код, полуостров в североизточната част на САЩ, на 120 километра от Бостън. 56-годишният мъж е ловил омари на дълбочина 14 метра, когато изведнъж видял приближаващ се мрак и усетил рязък тласък.

„Усещах, че се движа и усещах как китът се свива с мускулите в устата му", разказва гмуркачът.

Първоначално Пакард решава, че се намира в голяма бяла акула, но не усеща никакви зъби или рани. Бързо му стана ясно, че е погълнат от кит.

„Бях напълно вътре, беше напълно черно", разказва Пакард. „Помислих си: „Няма начин да се измъкна оттук. Приключих, мъртъв съм"

Накратко Пакард изведнъж разбира какво е истинското чувство да бъдеш част от хранителната верига.

Майкъл Пакард в болницата. Кредит: Cape Cod Times

Той прекарва около 30 секунди в устата на кита, продължавайки да диша благодарение на кислородния си апарат, и китът започва да клати глава.

Спасението идва бързо - гърбатият кит усеща „чужд предмет“ в устата си, изплува нагоре, поклаща глава и изплюва водолаза в океана.

„Видях светлина и той започна да мята глава настрани и следващото нещо, което усетих, че съм навън (във водата)“, разказа Пакард.

Освен това колегата на Пакард, който през цялото това време е бил в лодка наблизо, му помага - той го изважда от водата, виква линейка и отвежда пострадалият до брега.

Как се хранят гърбатите китове?

"Въз основа на описаното, това би трябвало да е грешка и инцидент от страна на гърбатия кит", обяснява Джоук Робинс (Jooke Robbins), директор на Проучванията на гърбати китове в Центъра за крайбрежни изследвания в Провинстаун. Гърбатите китове не са агресивни животни, особено към хората, подчертава тя.

Гърбатите китове са в тази зона, за да се хранят и прекарват времето си в търсене и поглъщане на дребни риби. Те се нахвърлят бързо, отварят широко устата си и използвайки балените в устата си, за да „филтрират“ водата, преди рибите да бъдат погълнати. Когато такъв кит отваря устата си, за да се храни, тя се разтваря като парашут, блокирайки зрението на животното отпред, поради което толкова често се заплитат в устата им риболовни приспособления, отбелязва Робинс.

Хранещи се гърбати китове. Кредит: Wikimedia Commons

Гърбавият кит (лат. Megaptera novaeangliae) е вид морски бозайници от семейството на ивичестите китове. Името си е получил или от гръбната перка, оформена като гърбица, или от навика да извива гърба си при плуване. Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки това случаите на поглъщане на плувци и водолази от гърбати китове са толкова изключително редки, това не означава, че не съществуват, коментира Робинс. Хранопроводът на беззъбите китове е твърде малък, за да погълнат човек, но те биха могли да задържат в устата си голям предмет и след това да го изплюят. Робинс отбелязва, че за разлика от китовете-убийци като косатките, беззъбите китове (Mysticeti) , които филтрират водата за дребни риби, не причиняват наранявания с устата си. Те обикновено използват опашката си за това.

Най-вероятно Пакард е бил погълнат случайно, докато бозайникът, който вероятно е бил голямо животно, е ловил риба. Лекарите диагностицират пострадалия само с натъртвания на краката и увреждане на меките тъкани, така че е изписан от болницата в същия ден.

Интересен факт е, че Майкъл Пакард е оцелял при самолетна катастрофа преди десет години, докато е пътувал в Коста Рика. Той е бил пътник в малък самолет, който се разбива в джунглата, първият и вторият пилот и един пътник загиват. Пакард получава множество сериозни наранявания по корема и горната част на тялото. Спасителите, намерили останалите петима пътници след две нощи в джунглата, заявяват, че не биха оцелели още една нощ.

Източник: 

Comment: Humpback Whale Collision With Diver a Rare Accident, Center for Coastal Studies in Provincetown

'I was completely inside': Lobster diver swallowed by humpback whale off Provincetown,  Cape Cod Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !