За да се преборим ефективно с пандемията, ни трябват много повече тестове

Данните от Китай предполагат, че начинът да се потуши огнището на COVID-19 е чрез бързи тестове, изолация и карантина, а не само блокирaне и големи ограничения за пътуване.

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2020 в 00:00 6684 0

Кредит: Pixabay

Светът е под карантина. Страните, които все още не са го направили, скоро ще го направят.

Обществото обикновено се доверява на експертите, особено по време пандемия. Но кого да имат доверие когато специалистите не са на едно мнение?

Факт е, че никой не знае какъв е правилният ход в тази ситуация. Епидемиолозите имат поговорка: „Ако сте видели една пандемия,  сте видели една пандемия.“

Ние сме в напълно нова ситуация, не на последно място, защото коронавирусът е толкова различен от грипа.

Ще разберем тази пандемия само когато имаме повече данни. Ето защо, докато страните се борят да засилят своя капацитет за интензивно лечение, те също трябва да слушат съветите на Световната здравна организация за „тестване, тестване, тестване“.

Както заяви Брус Айлър (Bruce Aylward) от СЗО,: „За да спре наистина вируса, [Китай] трябваше да направи бърз тест на всеки подозрителен случай, незабавно да изолира всеки потвърден или подозрителен случай, и след това да го постави под карантина за 14 дни, за да може да се разбере дали е заразен. Това бяха мерките, които спряха разпространението в Китай, а не големите ограничения за пътуване и блокирането“.

„Много хора правят всичко възможно, за да ограничат разпространението на този вирус и да подкрепят най-уязвимите хора“.

Предстоят тежки дни. Айлър обяснява, че блокирането е трудно и ефективното изолиране на всички случаи на covid-19 е наистина много трудно. Но няма бързи или ясни решения на тази криза.

Всички се приспособяваме към нов начин на живот в условията на коронавирус, но вече има прояви на силен обществен дух. Много хора правят всичко възможно не само да ограничат разпространението на този вирус, но и да подкрепят най-уязвимите хора в обществото. Това е война, в която наистина всички можем да направим много.

Източник: To fight the coronavirus pandemic effectively we need lots more data, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !