За първи път е заснета странна риба с глава, подобна на балон (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 октомври 2018 в 00:01 7226 1

Какво би се получило, ако се кръстоса пеликан със змиорка? Вероятно нещо близко до змиорката пеликан (Eurypharynx pelecanoides), странно изглеждаща риба с тънко тяло и глава, която се надува като балон, разказва онлайн изданието Science.

Тъй като змиорката пеликан предпочита да живее между 500 и 3000 метра под повърхността на тропическите и умерените морета, тя рядко се вижда или фотографира от хората. Това затруднява изучаването на поведението на рибата и доскоро учените практически нямаха никаква информация, която да им обясни защо това същество изглежда толкова странно.

Но сега морските биолози са една крачка по-близо до разкриването на тази загадка.

Сега за първи път изследователите директно наблюдават змиорката пеликан, докато лови плячка и заснеха поведението ѝ на видео.

Екипът потопи пилотирана подводница на дълбочина 1000 метра в Атлантическия океан, на около 1500 километра от крайбрежието на Португалия, недалеч от Азорските острови.

Преди учените смятаха, че змиорките пеликани надуват главите си, за да образуват нещо като "чанта", в която попада плячката. Според друга теория рибата просто създава голяма дупка, в която плячката влиза с потока вода. Но тези изследвания разчитаха на доказателства от съдържанието на стомаха на мъртви змиорки.

Реалността, както винаги, се оказа много по-интересна.

Новият видеоклип показва, че всъщност змиорките пеликани са жестоки хищници, които активно преследват по-малките риби. Те проучват  средата си и ако намерят плячка, надуват главите си възможно най-широко, за да увеличат максимално вероятността да погълнат нещо.

По-рано този месец друг екип изследователи хвана змиорка пеликан на камера с безпилотна подводница край бреговете на Хавай. Но това видео показва само подуването и смаляването на главата на змиорката, а не нейното ловно поведение.

Учените се надяват да запишат още кадри от змиорката пеликан и други неизучени дълбоководни същества, за да разберат по-добре еволюционната история на техните странни черти и как използват тези необичайни адаптации, за да оцелеят в суровата среда дълбоко в океана.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.10 2018 в 19:35

Живееш си дълбоко в морето, никого не закачаш - и някой вземе че те открие и ти измисли смешно име.

Край, вече всички те сочат с пръст и хихикат...