Зъбато "чудовище" е най-дълбоководният съвременен хищник (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 15 юни 2017 в 12:40 12478 2

Снимка: Asher Flatt/NESP Marine Biodiversity Hub/CSIRO

В непрогледната тъмнина на океанската бездна плува най-дълбоководният хищник в света - риба с дълго, подобно на змиорка, тяло, лице на гущер и уста, пълна с остри зъби. Откритието е съобщено в блога на Australian Marine Biodiversity Hub, предава Live science.

Учени на борда на изследователски кораб неочаквано откриват т.нар. риба-гущер, докато хвърлят мрежите си край брега на Източна Австралия. 

"Това ужасяващо страшилище на дълбокото е почти изцяло направено от уста и зъби, така че щом попаднете в челюстите му, от там няма бягство - колкото повече се борите, толкова по-надълбоко в устата му влизате", обяснява Ашър Флат, който открива рибата.

Снимка: Asher Flatt

Научното име на страшилището е Bathysaurus ferox, което означава "свиреп дълбоководен гущер". Съществото живее на 1000 до 2500 м под морската повърхност. Също като останалите риби-гущер, и Bathysaurus ferox е дълбоководен, тоест живее по морското дъно, където често се заравя в седимента, криейки се докато не се приближи някоя жертва.

"Бих ги (рибите-гущери) описал като хищници в засада", обяснява Джон Спаркс (John Sparks) от Американския музей по естествена история в Ню Йорк, който не е част от експедицията. "Те се заравят в пясък или кал, лежат неподвижно и ако нещо премине край тях, изскачат и го изяждат... Повечето риби-гущер се прехранват с други риби и сепии, но ядат "всичко, което могат да хванат с устите си", допълва Спаркс.

Самите те не са много вкусни, защото месото им е "слузесто", обяснява още Спаркс. Не стават и за гледане в аквариуми, защото изяждат всичко в тях. Спаркс добавя, че този вид риби са хермафродити, което им дава предимство в рядко населените дълбоки води на океана.

Приблизително 50-сантиметровата Bathysaurus ferox има необичайно голям по размери черен дроб, който обхваща 20% от тежестта на тялото, показва проучване от 1985 г. в канадското списание Zoology. Останалите риби-гущери имат черни дробове, които обхващат само 5% от тежестта на тялото им. Причината за големина на черния дроб все още не е ясна, но може да бъде обяснена като средство за съхранение на енергия.

Bathysaurus ferox има и още един необичаен белег - останалите дълбоко- и плитководни риби-гущери са флуоресцентни, но все още не е ясно дали и при този вид е така. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8015

2

Javor Dimitrov

17.06 2017 в 00:54

Дълбоководен хардагадъгал! Знаех си, че съществува! :D

11568

1

PetarD

15.06 2017 в 13:31

Не разбирам защо го наричат "най-дълбоководният" хищник, след като след кратко търсене в гугъл попаднах на няколко хищника, които живеят на по-дълбоко.