Забраниха търговията с папагали, панголини и маготи

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2016 в 13:10 10789 1

Кредит Wikimedia Commons

Вече всички видове панголини са забранени за търговия.

На конференцията за Конвенцията за търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (Convention on International Trade in Endangered Species - SІTEЅ), която се проведе в град Йоханесбург в Южна Африка, гласуваха за забрана на международната търговия с африкански сиви папагали и много други застрашени видове като всички видове панголини и маготи, съобщава New Scientist.

"Повечето от решенията са в полза на защитата на животните и в перспектива, така че като цяло това е много силна консервационна програма", казва Келвин Али (Kelvin Alie), действащ вицепрезидент на Международния фонд за хуманно отношение към животните.

Световният фонд на дивата природа (WWF) приветства решението, определяйки го като "огромна стъпка напред" в защита на редките видове птици.

Африкански сиви папагали.

Бе повишена защитата на някои видове с добавянето им към Приложение II на конвенцията, което дава относително слаба защита, и към Приложение I, което забранява всякаква търговия с тъкани и части от тези животни.

Застрашени видове

Основните новодобавени в Приложение I са всички видове панголини и маготите, наричани още берберски макак, единствените примати в Европа, както и африканските сиви папагали. Загубата на местообитания и експлоатацията чрез търговията с домашни любимци е унищожила видовете в 14 от 18 държави, които са обитавали.

Берберски макак в Гибралтар. Снимка: Wikimedia Commons

На конференцията страните гласуваха единодушно срещу едно спорно предложение на Свазиленд да продава рог от бял носорог.

"Светът постъпи правилно, като отхвърли предложението да се даде възможност за международна търговия с рог на носорог на Свазиленд и лицензирани търговци на дребно в Азия",  - заяви Адам Пейман (Adam Peyman), ръководител на програма за опазване на дивата природа от Humane Society International пред Press Association.

"Това предложение може да унищожи напредъка през годините за намаляване на търсенето, борбата с търговията с рога на носорог и защитата на носорозите в естествената им среда."

Няколко вида акули и скатове наскоро са добавени в договора.

Защита на хартия

"Добавянето към списъка на акули и скатове е стъпка към опазването им, но това е само защита на хартия, освен ако не са подкрепени от добро изпълнение", заяви Глен Сант (Glenn Sant), ръководител на програма TRAFFIC за рибарство в Международната организация за мониторинг на незаконната търговия с диви животни.

Делегатите бяха разочаровани обаче от неуспеха да се забрани напълно търговията на слонова кост и лъвски кожи. Затова имаше намерение изцяло слоновете и лъвовете да са преместят в Приложение I.

Южна Африка спечели гласуването да продължи продажбата на части от тялото от отгледани в плен лъвове, резултат, който предизвика опасения, че бракониерите ще успеят да промъкнат и материал от уловени в дивата природа на пазара.

"Дойдохме тук с много високи амбиции да добавим лъвовете към Приложение I, така че това е лошо решение и не води до това, което ние искахме", заяви Келвин Али.

И Намибия, Южна Африка, Замбия и Зимбабве също блокираха намерението да се добавят всички африкански слонове към Приложение I и да бъдат задължени сами да унищожат запасите от слонова кост за да докажат, че не подкрепят бракониерството и незаконната търговия.

Келвин Али заяви, че въпреки че търговията остава незаконна, резултатът в Йоханесбург запазва възможността за бъдеща търговия с отворена и не принуждава тези страни да унищожат своите запаси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

06.10 2016 в 00:21

Супер!