Защо да не изтребим всички комари на планетата?

Никола Кереков Последна промяна на 08 февруари 2016 в 14:06 17755 5

Кръвосмучещите, разпространяващи заболявания, ужасни същества традиционно са без много почитатели, дори сред любителите на природата.

И сега омразния на всички ни комар е отново в центъра на вниманието в ролата си на основен заподозрян зад внезапната поява и експлозивно разпространение на вируса Зика в Централна и Южна Америка.

Основният вектор за предаване на Зика е комара Aedes aegypti, широко разпространен тропически вид, за който отдавна се знае, че разпространява заболявания като жълта треска и денга.

Комарът Aedes aegypti разпространява вирусът Зика

Има "само" около 3500 вида комари, което е сравнително скромен брой видове в рамките на едно семейство насекоми - но тяхното влияние върху човешкото здраве и благосъстояние е катастрофално. Женските комари от род Anopheles пренасят паразити, които причиняват до 500 млн. случая на малария годишно, докато азиатският тигров комар, Aedes albopictus, разпространява вирусите на денга и чикунгуня. Комарите са също ефективни вектори и на други заболявания с нарастващо значение през последните години, като Западно-нилската треска, а сега и Зика.

Тигровият комар (Ades albopictus) разпространява вирусите на денга и чикунгуня

Комарите се славят с това, че причиняват повече страдания и загуби за човечеството от всеки друг организъм на планетата ни (с изключение на самите нас, разбира се). Комарите са крайно неприятни същества, с трепкащите си крачета и дразнещото жужене и с техните ларви, изобилстващи в застоялите води и мрачните блата. При подходящите условия, те са силно мобилни и лесно разширяват територията си, като се чувстват чудесно в силно сегментираните хабитати, които ние създаваме.

Което ни навежда на въпроса: за какви са полезни те - и ако можем да ги изтребим до крак дали трябва?

Както отбелязва екологът Сара Фанг (Sarah Fang), всички са съгласни, че комарите не правят нищо уникално или особено полезно, така че липсата им да се усети. Ако съдите за тях от гледната точка на Чарлз Елтън (Charles Elton), че всяко същество си има своя ниша - както всяко село има място за касапин, пекар или полицай - тогава комарите, в крайна сметка, не изглежда да имат някаква специална роля. Така че може би на никой няма да му липсват?

Все пак някои все пак биха възразили...

Аргументите в полза на комарите се отнасят към две доста широки категории. Първата е, че тяхната огромна численост е изключително важна в някои хранителни вериги, например в Арктическата тундра, където за няколко кратки седмици през лятото се излюпват огромен брой комари, които създават лесно различими с просто око облаци от възрастни индивиди, които са богат източник на храна за мигриращите птици, идващи на север, за да се възползват от това угощение.

Фанг също предполага, че нападенията на комарите могат да са толкова жестоки, че да отклонят миграционните маршрути на североамерикански елени карибу, което има потенциални последици за целия пейзаж, тъй като стадата от тревопасни не успяват да изгризат и стъпчат тревите тъй като променят своето местоположение. Изследване върху малки насекомоядни горски прилепи, Vespadelus vultuernus, в източна Австралия установило много силна зависимост на възрастните прилепи от комарите Aedes vigilax. Нуждата на малките горски прилепи от комари е един по-скоро необичаен пример за пряка връзка между комарите и техни хищници. 

Малкия горски прилеп (Vespadelus vultuernus) е едно от малкото животни на които комарите наистина биха му липсвали.

Младите комари са също важни в някои водни хранителни вериги, включително като плячка за някои специалисти като комароловната риба, Gambusia affinis или в малките водни басейнчета в основата на листата на някои растения в дъждовните гори.

Листата на дърветата там се обитават от изумителна миниатюрна фауна съставена от отровни дървесни жаби и раци, които живеят в малките басейнчета в бромелиите, наречени фитотеламата (phytotelmata), които се хранят с телата на удавените млади комари. Но въпреки че отровните дървесни жабки и прилепите си имат собствени фенклубове сред еколозите и любителите на природата, те вероятно не биха повлияли на мнението на болшинството хора за комарите.

Вторият аргумент е, че комарите имат по-основна роля, осигурявайки на екосистемата услуги като опрашване от възрастните или влияейки на запасите на хранителни вещества, докато техните малки се хранят с органичен детрит. Въпреки че комарите могат да служат за опрашители за някои орхидеи и т.нар. golden rods, сред повечето растения те не са чак толкова важни - те не са особено приспособени за тази роля и има достатъчно други опрашители, които да заемат мястото им. И все пак основна им роля си остава създаването на проблеми на другите животни.

И все пак...

В своите трудове, посветени на тропиците, португалският изследовател Жоао де Барас (João de Barras) твърди:

"Господ е поставил на стража поразяващ ангел, въоръжен с огнения меч на смъртоносните трески, който ни пречи да проникнем във вътрешността на изворите на неговите градини."

Изглежда няма чак толкова съществена причина да защитаваме комарите. Тяхното унищожение би могло да премахне огромно проклятие тегнещо над човечеството, въпреки че съществуват редица непредсказуеми рискове от сериозни последствия в сложните хранителни вериги.

Но има и една друга притеснителна причина да не очакваме с нетърпение изтребването на жужащите комари... Цялата тази топла, питателна кръв, която изведнъж ще стане налична и лесно достъпна, а както знаем природата не търпи празно място. Има достатъчно други кръвосмучещи насекоми (дървеници, кръвосмучещи мухи, кърлежи, бълхи, въшки и др.) които очакват с нетърпение да им се предостави шанс да се включат в играта. Така че трябва да внимаваме какво си пожелаваме, защото всяко радикално въздействие върху баланса на екосистемите може да има точно толкова радикални и непредсказуеми последствия.

Източник: The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 00:48

Земята става все по-насена, а ресурсите все по-малко...природата си знае, как да прави подбор...

09.02 2016 в 00:14

#дан И Господ не е считал за нужно и не ги е създал. Еволюцията е.

08.02 2016 в 23:35

До "дан". НЯМА ТАКЪВ ЕКСПЕРИМЕНТ. стига локуми. И китайците не са изтребили врабчетата, нито внасят врабчета.

08.02 2016 в 19:29

Работата е много по-сериозна и тук само сте засегнали повърхността на въпроса. След пчелите, комарите са следващите по важност насекоми. Те обърщат хранителната верига и доставят обратно надолу изобилие от протеин, без което отиват на кино сума сладководни видове. При това храната не са самите комари, ами тяхните яйца и ларви.

За другите насекоми, птици, земноводни и бозйници, които се хранят с вързрастните комари даже не говорим. А са вектор на много заболявания именно защото изпълняват такава мащабна роля и са най-добрият кандидат за това.

08.02 2016 в 14:46

Има такъв експеримент проведен в Северна Италия. Пресушили блатата, изчезнали комарите...И след 10 години се увеличила заболеваемостта на децата и възрастните - 10 пъти. Поради липса на инфекции, причинени от комари и в следствие на намалена имунна защита!
Ако Господ не е считал за нужно, нямало е да има нужда да ги създава. А на вас тето ще ги изтребвате, да припомня, че като китайците изтребили врабчетата, после ще ги внасяте или ще ги създавате наново! Само че новосъздадените може и да ви изядат!