Защо дефиницията на Тръмп за пол е погрешна според науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 октомври 2018 в 13:17 8172 2

Администрацията на Тръмп обмисля установяването на законово определение за пол като непроменяща се характеристика въз основа на половите органи на дадено лице при раждането, според статия, публикувана в неделя от New York Times.

Министерството на здравеопазването (Department of Health and Human Services - HHS) твърди, че правителството трябва да приеме дефиницията за пол, базирано на "биологична основа, която е ясна, основана на науката, обективна и приложима" съгласно Раздел IX от Закон за гражданските права, който забранява дискриминацията на основата на пол в образователни програми, които получават федерално финансиране.

"Предложената от администрацията дефиниция би определила пола като мъжки или женски, неизменен и определен от гениталиите, с които се ражда човекът ... Всеки спор за пола ще трябва да бъде изяснен чрез генетично изследване", съобщава New York Times.

Предложената дефиниция доведе до възмущение в ЛГБТ общностите.

Също така предизвика притеснения, че такова тясно определение на пол изключва от федерална защита срещу дискриминация интерсексуалните хора, които избират полова идентичност, различна от пола, който им е определен при раждането.

Освен правните и политически последици, предложената дефиниция за пол не съответства и на биологичните реалности, според някои изследователи и лекари.

Ето защо.

Не всяко човешко същество е или мъже, или жена

Както мъжките, така и женските полови органи се развиват от една и съща тъкан.

Дали детето ще се роди с мъжки или женски полови органи зависи от двете полови хромозоми и от присъствието (или липсата) на мъжки хормони.

Генетично женските бебета имат две X хромозоми, докато генетично мъжките - една X и една Y хромозома.

По време на бременността, хромозомата Y подтиква развитието на тестиси, което води до производството на мъжки хормони и до развитието на мъжки гениталии, обяснява в статия клиниката Майо. Ембрионите, които нямат Y хромозома, развиват женските гениталии.

Но не всяко дете се озовава категорично в едната или в другата категория. Някои от тях попадат в категория, наречена "интерсексуалност".

"Интеринтерсексуалността" е термин, който да описва хора, които имат гениталии, които не са точно нито женски и нито мъжки ", отбелязва Мейра Шах (Meera Shah), лекар, специализирал в тази област и сътрудник на организацията "Лекари за репродуктивно здраве".

Около 1.7 процента от бебетата се раждат с интерсексуални характеристики, което ги прави почти толкова разпространени, колкото и червенокосите, според ООН.

Има няколко причини, поради които човек може да стане интерсексуален, без да се е родил такъв.

Група състояния, известни като "интерсексуални състояния", могат да доведат до атипично развитие на физическите полови характеристики, според Американската психологическа асоциация (АРС).

Тези състояния могат да включват гениталиите, репродуктивните органи, X и Y хромозомите или свързаните с пола хормони.

Един пример е синдромът на Клайнфелтер (Klinefelter syndrome), при който мъжете се раждат с допълнителна Х хромозома.

Друг е синдромът на нечувствителност на андроген, при който човек се ражда като "мъж" с X и Y хромозома, но е нечувствителен на мъжки хормони. В резултат на това развива някои или всички физически черти на жена, но остава генетично мъж.

Например вродената надбъбречна хиперплазия, при която свръхпроизводството на хормони предизвиква маскулинизация на женските гениталии.

Съществуват и други интерсексуални състояния, но изводът е един и същ - не всички деца имат строго мъжки или женски физически характеристики или строго мъжки или женски полови хромозоми.

"Администрацията на Тръмп не може просто да махне с пръчица и да отрече десетилетия медицинска наука и съдебни решения", заяви Шон Кейхил (Sean Cahill), директор здравната политика в Института "Фенуей".

"Повечето хора попадат в това строго разделение мъж-жена, но не всички хора. Има трансджендър хора, съществуват интерсексуални хора."

Трансджендър хората не се идентифицират с пола, с който се раждат

Законното дефиниране на пола като непроменим при раждането може още повече да стигматизира трансджендър хората, чиято полова идентичност не съответства на пола им по рождение.

"Смятаме, че тази политика ще създаде проблеми, защото отрича идентичността на значителна група хора", коментира Кейхил.

Около 1,4 милиона души в САЩ са трансджендър, според Института Уилямс.

Докато полът е свързан с физически признаци като анатомията, трансджендър "се отнася до социално изградените роли, поведения, дейности и атрибути, които дадено общество счита за подходящи за момчетата и мъжете или момичетата и жените", обяснява Американската психологическа асоциация (APA).

Двете не съвпадат във всеки индивид.

"Медицинската наука признава от десетилетия, че за трансджендър хората полът по рождение не съвпада с настоящата им полова идентичност. Има разлика между джендър идентичност и пол по рождение", коментира Кейхил.

Мейра Шах подчертава, че джендър характеристиките на даден човек е въпрос на самоопределяне.

"Това не зависи от политик, нито от лекар, нито от родител, а от индивида. Това е в основата на въпроса", подчертава тя.

"Искам трансджендър и джендър различните хора да знаят, че медицинската общност стои зад тях. И ние като лекари и като учени сме наясно с понятието "пол" (джендър) и ще се придържаме към него".

Източник: Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

2

Johann

25.10 2018 в 01:48

По времето на предишния хомо президент т.н. учени бяха определили 72 пола. Не мога да разбера за какви глупости и простотии се харчат милиони долари. Това вече не е наука.

12025

1

vaskomusic

24.10 2018 в 16:31

В биологията, нормалността на функциомиране на даден организъм се определя от полезното му действие и полезната цел, към която се стреми. Всяко отклонение от тази цел и действие (например бъркане в грешните дупки, ако се сещате за какво говоря :) ) независимо от причината за това отклонение, не може да се говори за нормалност в никакъв случай. Днес по тази причина приемаме бисексуалността за нормална, а утре педофилията, секса с животни и убийството по лични причини.