Защо котките обичат миризмата на валериан, хлор и мръсни чорапи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2016 в 13:14 75600 2

Кредит infohow.net

Валерианът има възбуждащ ефект върху почти всички котки, включително лъвовете и тигрите. Миризмата на хлор или дълго непрани дрехи също така причиняват подобна реакция у домашните котки. Интересно защо.

Защо котките обичат валериан, коча билка и мента?

Валерианът или билката дилянка (Valeriana officinalis) има необикновено въздействие не само върху домашните котки, но и върху други котки (тигри, лъвове, пуми). Котките под неговото влияние са възбудени, а понякога дори и малко агресивни. Това се дължи на летливото азотно съединение актинидин, съдържащо се в коренищата на валериана. Смята се, че това вещество привлича котките, защото имитира половите им феромони. Въздействието на актинидина вероятно се дължи на факта, че миризмата му напомня миризмата на 3-меркапто-3-метилбутан-1-ол, който се отделя от котешка урина и служи за маркиране на територии. Тази теория се подкрепя от факта, че котенцата не реагират на тези билки, докато самците са склонни да реагират по-силно към тях, отколкото женските като 20-30% от женските котки въобще не реагират.

Подобен ефект има кочата билка или котешка трева (Nepeta cataria), защото съдържа непеталактон. Кочата билка принадлежи към семейство Lamiaceae, в което е и ментата, затова някои котки се привличат и от това растение.

Валерианът, кочата билка и пресните листа от мента не вредят на котките, въпреки че някои лекарства с висока концентрация на валериан и етерични масла може да не са безопасни за тях.

Защо котките обичат миризмата на хлор?

Някои котки реагират на миризмата на хлор като на валериана. Котките дъвчат коса или хавлията на стопанина си след плуване в басейна или се опитват да оближат повърхности, скоро изчистени с белина или други почистващи препарати, съдържащи белина. Най-вероятната причина за това привличане е, че миризмата на хлор напомня на някои от компонентите на котешката урина.

Но за разлика от билките, хлорът и други подобни вещества са опасни за животните.

Защо котките обичат обувки, мръсни чорапи и боси крака?

Много домашни котки показват подобна реакция към дълго непрани дрехи. Котките обичат да дъвчат, смучат или трият лицето си в обувки, чорапи или крака. Възможно е и в този случай, котките да реагират на някакво вещество, напомнящо феромони. Възможно е и миризмата на любимия стопанин да има привлекателен и успокояващ ефект върху котките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 20:01

Моята котка се 'дрогираше' с маслини и реакцията й беше същата. Така и не разбрах какво толкова обича в маслините, но умираше за тях. И търкаляше костилките докато не се умореше. :)

31.01 2016 в 20:58

Моята котка харесва най-много пастет и риба. Не харесва валериана,хлор и мръсни чорапи.