Защо мъжете имат по-добро чувство за ориентация, отколкото жените?

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 13:38 10451 1

Кредит NTNU

Линиите показват как се навигират мъжете и жените. Сините линии са пътищата на жените, а червените линии са на мъжете. Линиите показват, че мъжете стигат по-бързо и решават повече задачи.

Установено е, че мъжете са по-ефективни, отколкото жените, когато става дума за конкретни пространствени задачи и ориентация. Но доколко това е свързано с половите хормони или има и други фактори като социални например?

Изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) решили да проучат тази идея, като приложили тестостерон на жени и тествали как ще се ориентират във виртуална среда, разказва MedicalXpress.

Смята се, че мозъкът на мъжете е по-оптимизиран за ориентация в пространството, а мозъкът на жените е по-добре приспособен за намиране на едни или други предмети на дадено място. Дали тези разлики се дължат на различните социални функции или има чисто биологична, хормонална основа?

"Това може да се дължи на еволюцията. В древни времена мъжете са били ловци, а жените - събирачи " - коментира Карл Пинска (Carl Pintzka), водещ автор на изследването, публикувано в Behavioral Brain Research, Vol. 298. 

Използвайки магнитен резонанс, учените проследили мозъчната активност у мъжете и жените, докато те решават задачи, свързани с ориентация в пространството. Оказало се, че за пространственото мислене на представителите на двата пола отговарят различни части на мозъка.

Използвайки 3D очила и джойстик, участниците е трябвало да се ориентират в един много голям виртуален лабиринт, докато активността на мозъците им непрекъснато се записва посредством функционален магнитен резонанс (fMRI).

Пинска използва fMRI скенер, който прави снимки на мозъка, за да проучи дали има някакви разлики в активността на мозъка, докато мъжете и жените решават задачи за ориентация. 

18 мъже и 18 жени са взели участие в изследването като първо им е даден един час, за да проучат лабиринта преди сканирането. А после, докато били в скенера, им били дадени да решат 45 навигационни задачи за по 30 секунди. Една от задачите, например, е била да "се открие жълтата кола" от различни отправни точки.

Мъжете решили 50% повече задачи от жените. Анализът на мозъчната активност показва, че при взимане на решение, повечето от мъжете прибягват до използването на хипокампуса - центърът на паметта, който помага за решаване на задачи за навигация. За разлика от тях, жените използват активно фронталния кортекс на мозъчните полукълба. Така че тезата на биологичните различия помежду им се оказва напълно основателна.

Когато на половината от жените дали по капка тестостерон под езика, някои от тях започнали да решават задачите по-добре от обикновено. Така жените, приели тестостерон, използвали повече хипокампуса си и като цяло по-добре си спомняли лабиринта.

Това означава, че нивото на тестостерон в кръвта на жените им помага да се ориентират по-добре в пространството и че този хормон е отговорен за решаването на задачите, свързани с ориентацията.

"Мъжкото усещане за посока е по-ефективно. Те просто трябва да стигнат до дестинацията по-бързо", отбелязва Карл Пинска.

Неотдавна друга група от учени от Израел решиха да отговорят на въпроса дали има чисто "женски" и "мъжки" тип мозък с мащабно изследване върху 1400 мъже и жени. Проучени бяха физиологични, еволюционни и химически характеристики. Установено бе, че двата пола са без съществени разлики във функционирането на мозъка, който най-често е мозайка от "женски" и "мъжки" черти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 14:29

защото сме по-умни