Защо птиците оцеляха, за разлика от другите динозаври. Отговорът е в птичите мозъци

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2021 в 11:11 32467 1

Прозрачен 3D модел на черепа и мозъка на изкопаемите птици Ихтиорнис (в розово). Кредит: Christopher Torres / The University of Texas at Austin

Днес да си с „птичи/кокоши мозък“ означава да забравиш къде си оставил ключовете или портфейла си. Но преди 66 милиона години това е било въпрос на живот и смърт - и може да помогне да си обясним защо птиците са единствените динозаври, останали на Земята.

Изследване на новооткрит фосил на птици, ръководено от Тексаския университет в Остин, установи, че уникалната форма на мозъка може да е причината предците на съвременните птици да оцелеят при масовото измиране на всички други известни динозаври.

„Съвременните птици имат по-сложен мозък от всички известни животни, с изключение на бозайниците“, коментира водещият автор на изследването Кристофър Торес (Christopher Torres). "Този нов фосил най-сетне ни позволи да проверим идеята, че тези мозъци на птиците са изиграли важна роля за оцеляването им".

Фосилът е на около 70 милиона години и има почти пълен череп, рядко явление във вкаменелостите, което позволява на учените да сравнят древната птица с птиците, които живеят днес.

Констатациите са публикувани на 30 юли 2021 г. в списание Science Advances.

Изкопаем череп на Ихтиорнис, птица, живяла преди 70 милиона години по време на късната креда. Кредит: Christopher Torres / The University of Texas at Austin

Фосилът е нов екземпляр от птица на име Ихтиорнис (Ichthyornis), която е изчезнала по същото време като другите нептичи динозаври и е живяла в днешния щат Канзас през късната креда. Ихтиорнисът има комбинация от характеристики, подобни на птичи и нептичи динозаври-включително челюсти, пълни със зъби, но заострени с клюн. Пълният череп позволява на Торес и сътрудниците му да изследват по-детайлно мозъка.

Птичите черепи обвиват плътно мозъка им. С данните от компютърната томография изследователите са използвали черепа на Ихтиорниса като калъп, за да създадат 3D копие на мозъка му, наречено ендокаст. Те сравняват този ендокаст с такива, създадени по съвременни птици и по -далечни динозавърски роднини.

Сравнение на мозъка на птиците: Предците на съвременните птици са имали форма на мозък, която е много различна от другите динозаври (включително другите ранни птици). Това предполага, че мозъчните различия може да са повлияли за оцеляването по време на масовото измиране, което е унищожило всички нептичи динозаври. Кредит: Christopher Torres / The University of Texas at Austin

Изследователите установяват, че мозъкът на Ихтиорниса има повече общо с нептичите динозаври, отколкото със съвременните птици. По-специално, мозъчните полукълба - където по-висшите когнитивни функции като реч, мисъл и емоция се срещат при хората - са много по-големи при съвременните птици, отколкото при Ихтиорниса. Моделът предполага, че тези функции може да са свързани с оцеляването при масовото измиране.

„Ако една особеност на мозъка влияе за оцеляването, бихме очаквали тя да присъства в оцелелите, но да отсъства при жертвите, като Ихтиорниса“, отбелязва Торес. "Точно това виждаме тук".

Търсенето на черепи от древни птици и близко свързани с динозаврите е предизвикателство за палеонтолозите от векове. Скелетите на птиците са често като чупливи и рядко оцеляват във фосилните записи непокътнати в три измерения. Добре запазените черепи са особено редки-но точно това е необходимо на учените, за да разберат какъв е бил мозъкът им, когато са били живи.

„Ихтиорнисът е ключът към разгадаването на тази мистерия“, коментира Джулия Кларк (Julia Clarke), професор в Тексаския университет в Остин и съавтор на изследването. "Този фосил ни помага да се доближим много до отговорите на някои отколешни въпроси, свързани със съвременните птици и тяхното оцеляване сред динозаврите".

Справка:  “Bird neurocranial and body mass evolution across the end-Cretaceous mass extinction: The avian brain shape left other dinosaurs behind” by Christopher R. Torres, Mark A. Norell and Julia A. Clarke, 30 July 2021, Science Advances.
DOI: 10.1126/sciadv.abg7099

Източник: Unraveling a Mystery: Bird Brains Left Other Dinosaurs Behind, The University of Texas at Austin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!