Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Защо синтетичната марихуана е толкова опасна?

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2018 в 00:36 11649 1

Кредит Wikimedia Commons

От 15 до 16 август 2018 г. само от едно място в Ню Хейвън, Кънектикът, близо до Университета в Йейл, изнесоха 70 души със сериозни наркотични свръхдози. А само преди два дена от Лейк Чарлз, град в югозападна Луизиана - още 45 души бяха хоспитализирани.

Причината: синтетични канабиноиди, известни също като K2, Spice, XXX, Kings, AK47 или тамян. които предизвикват гадене, повръщане, загуба на съзнание и затруднено дишане. На 19 юли 2018 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреждава потребителите, че друга партида синтетична марихуана има примеси на отрова за мишки. В 10 щата и в окръг Колумбия стотици хора са хоспитализирани с тежко кървене, а четирима умират.

В много части на САЩ се появяват епизодични кризи, предизвикани от синтетична марихуана, най-голямата е в щата Мисисипи, където са регистрирани 721 случая между 2-3 април 2015 г.

"У нас не се води статистика за смъртност от наркотици, да не говорим по видове наркотици. Проблемът е, че синтетичните канабиноиди са практически невъзможни за откриване от нашите лаборанти", споделя за НаукаOFFNews Димитър Карагегов, основател на движението Liberty 420.

Синтетичните канабиноиди е 30 пъти по-вероятно да ви навредят, отколкото обикновената марихуана.

Дори и при тези рискове 7% от гимназистите и приблизително 17% от възрастните са опитвали синтетични канабиноиди.

Лесно е да се разбере защо тези синтетични заместители са привлекателни. Те са лесни за намиране, сравнително евтини, имат по-силен ефект и нямат типичния аромат на марихуана. И са много по-трудни за откриване в урината или кръвта, отколкото марихуаната, обяснява Майкъл Уайт (C. Michael White), професор и ръководител на катедра "Фармацевтична практика" от Университета на Кънектикът на страницата на Тhe Сonversation. Той е клиничен фармаколог, изследвал уличните дроги повече от десетилетие, за да помага на лекарите за спешна помощ и лечение на пациенти с предозиране.

Кредит: High Times

Защо използването на синтетична марихуана е опасно?

Когато отворите пакет със синтетичен канабиноид като K2 или Spice и изсипете изсушената тревна маса в ръката си, тя изглежда като марихуана. Тези сушени листа и стъбла може да са неактивни или да са от психоактивни растения като Leonotis leonurus (Wild Dagga). Някои от тези растения са замърсени с тежки метали, пестициди, мухъл или салмонела.

Все пак синтетичните канабиноиди са всичко друго, но не и естествени. Те се доставят в насипно състояние в САЩ, където се разтварят и след това се смесват със суха растителна маса, която абсорбира течността. Този процес е много неточен, така че дозата в един пакет може да се различава значително в рамките на една или между отделните партиди.

Съществуват няколко стотин синтетични канабиноиди и всичките стимулират канабиноидните рецептори тип 1 (CB1), което осигурява еуфорията, точно както активният компонент в естествената марихуана, THC (тетрахидроканабинол). Но го правят с различен интензитет и за различни периоди от време. Повечето проблеми възникват, защото някои от синтетичните канабиноиди стимулират неканабиноидните рецептори и могат да причинят неочаквани ефекти.

Няма как да знаете предварително какви синтетични канабиноиди има всъщност в закупения продукт.

Кредит: Royal Queen Seeds

По-голямата склонност към пристрастяване и по-тежките нежелани ефекти на синтетичните канабиноиди в сравнение с марихуаната се смята, че произтичат от факта, че много от синтетичните канабиноиди са пълни агонисти на канабиноидните рецептори, СВ1 и СВ2, в сравнение с THC, който е само частичен агонист, според редица изследвания ин витро и върху животни.

"Естествената марихуана не включва само THC. Другите съставки в естествената марихуана, като канабидиола, всъщност помагат да се спре отрицателното въздействие на THC, но отсъстват в синтетичните канабиноиди. Освен тези безброй рискове съществува и рискът синтетичните канабиноиди да са подправени с други химикали, вариращи от опиати до отрова за мишки", пише Майкъл Уайт.

Синтетичните канабиноиди първоначално са синтезирани от учени, които са искали да изследват функцията и структурата на канабиноидните рецептори, без да имат намерение да правят незаконни лаборатории за наркотици и да ги използват за масово производство на синтетични канабиноиди.

Какви са последиците от употребата на тези дроги?

Освен търсения от потребителя ефект на еуфория, употребата на синтетични канабиноиди предизвиква тревожност, възбуда и параноя, а също и психози и припадъци. Тревожността и психозата могат да накарат сърцето да бие по-бързо и дори да предизвикат сърдечни пристъпи или инсулти, когато организмът започне да отделя адреналин. Много хора страдат от разстроен стомах заради синтетичните канабиноиди, а също и повръщане, което е парадоксално, тъй като медицинската марихуана се използва за предотвратяване на повръщането. Освен това съществува риск синтетичните канабиноиди да увредят както мускулите, така и бъбреците.

Понякога се съобщава за проблеми с дишането, но в някои случаи това се дължи на освобождаването на адреналин. В други случаи, бутанът, използван за извличане на THC от марихуаната преди лабораторната намеса, не се отстранява. Бутанът се запалва по време на пушенето и уврежда белите дробове.

Ранното откриване и активното лечение на всички тези опасни ефекти могат да помогнат за предотвратяването на тежки нежелани реакции и смърт.

Девин Екхард прегръща сина си в мозъчна смърт, 19-годишния Конър, след като изпада в кома в резултат на пушенето на синтетична марихуана. Снимка: Facebook, чрез Daily mail

Какво можем да направим, за да се предпазим?

Много от рисковете на синтетичните канабиноиди и други незаконни наркотици възникват поради замърсяване, фалшифициране, примеси и това, че дозите имат различен състав. Докато дрогите се произвеждат, транспортират и продават тайно, няма начин потребителят да е сигурен, че купува качествен продукт с постоянно качество. Здравните власти, учителите и родителите трябва да обучават както възрастни, така и ученици за рисковете от дизайнерските дроги, но също така трябва да предупреждават и за рисковете, свързани с лошите производствени практики.

Хората обикновено предпочитат естествената марихуана пред синтетичните форми, но докато естествената марихуана остава незаконна, силно желана, лесно откриваема и периодично недостъпна, желанието за закупуване на синтетични форми ще продължи да съществува.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.09 2018 в 20:37

хммммм, бутанът оставал в цигарата... температура на кипене -0.5 градуса.

И други подобни чудеса.

Няма лошо в идеята, просто трябва малко внимание към детайлите. Да не вземе да се окаже че таргет-групата е по-осведомена за някои работи.