Завръщането на дивите коне в Източни Родопи

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 март 2015 в 15:23 7397 1

Кредит forthenature.org

Стадо тарпани в Източните Родопи

Българска Фондация Биоразнообразие и Биологически Факултет - СУ "Св.Климент Охридски" организират на 25. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет, София, бул. "Драган Цанков" №8, лекция на тема: "Завръщането на дивите коне в Източни Родопи."

От ноември 2014 г. Родопите станаха част от семейството на Rewilding Europe, паневропейска инициатива за възвръщането на дивата природа на стария континент.

Инициативата ще продължи и разшири постиженията на проекта "Новото тракийско злато" за възстановяването на дивите тревопасни в Източните Родопи. Един от акцентите на Rewilding Rhodopes е завръщането на дивите коне, на които е посветена лекцията на Христо Христов, Фондация "По-диви Родопи"

Курсът се подпомага от Проект „За Балкана и хората” финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Първите 12 тарпана (диви коне) пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 и бяха заселени в Източните Родопи. Тарпаните живеят в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград. Ролята им в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Адаптацията им върви успешно.

За повече подробности, следете фейсбук страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2015 в 20:01

Ако не съществува абсолютна координатна система, отправните точки са въпрос на договаряне, което означава, че земята може да е център на вселената.