Жена, проникнала в затворения Йелоустоун, падна в горещ гейзер, докато прави снимки

Ваня Милева Последна промяна на 16 май 2020 в 00:00 5193 0

Кредит Pixabay

Гейзерът Old Faithful

Длъжностните лица разследват инцидент с жена, която е влязла в Националния парк Йелоустоун незаконно, докато паркът е затворен заради пандемията на COVID-19 и попадна във врящите води близо до един от най-известните гейзери на парка.

Представител на парка заяви за IFLScience, че жената паднала в Олд Фейтфул (Old Faithful), докато „е архивирала и е правила снимки“. Не е известно къде точно паднала жената, но се знае, че е получила изгаряния. След това потегля на север през парка и се свързва с рейнджърите на парка на около 1,6 километра на юг от Мамут Хот Спрингс, преди да бъде отнесена с хеликоптер - линейка в болницата.

Гейзерът Олд Фейтфул вдъхнови създаването на парка „Скалистите планини“ през 1872 г. и продължава да бъде много популярен за посетители от цял ​​свят. Гейзерът е един от почти 500-те, разположен в границите на парка и един от малкото гейзери, за който рейнджърите на парка могат да предскажат кога ще се случи изригване.

"Не рядко можем да прогнозираме изригванията на гейзерите и Олд Фейтфул (в превод "Старият верен") заслужава своето име, само удължавайки времето между изригванията с около 30 минути през последните 30 години", пише паркът.

Изригванията на гореща вода, простиращи се на повече от 55 метра към небето, се катализират от вулканична активност под повърхността.

Паркът е свикнал с неподходящото и често опасно поведение на туристите, идващи от цял ​​свят. През септември 2018 г. два видеоклипова, публикувани в социалните медии, показаха мъж, който върви по Олд Фейтфул, като в един момент ляга и слага ръка в дупката.

През юни 2016 г. 23-годишен мъж падна в един от горещите извори (гейзера Норис) и загина бързо като се разтвори. Само година по-късно 21-годишен мъж оцеля при падане във водитена горещ извор северно от Олд Фейтфул.

Не само горещите води представляват заплаха за невнимателните посетители. През последните години служителите на парка непрекъснато трябваше да предупреждават хората да не нахлуват в личното пространство на дивите животни в парка, след като посетители са били нападнати от лосове, черни мечки и бизони

Националният парк Йелоустоун е затворен за посетители заради COVID-19 от 24 март, но планира да отвоти отоново на 18 май по обяд при нов трифазен план за посещения. Паркът се простира в три щата - Монтана, Айдахо и Уайоминг - които имат свои собствени щатски ограничения. В момента Монтана и Айдахо имат карантинни ограничения за посетители.

„Целта на парка е да отвори безопасно и консервативно, да гарантира, че предприемаме правилни действия за намаляване на рисковете за нашите служители и посетители и да помогнем на местните икономики да започнат да се възстановяват“, заяви управляващият парка Кам Шоли (Cam Sholly). 

Докато паркът не се отвори, представителите на парка препоръчват на любителите на Йелоустоун да се насладят на величествените изригвания в реално време от live stream камерите.

Източник:

Woman Who Snuck Into Covid-Closed Yellowstone Falls Into Hot Spring Taking Photo, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !