Женският пол не е "по подразбиране" в ембрионите

Едно проучване при мишки идентифицира протеина, който е от ключово значение за развитието като бъдеща жена

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 август 2017 в 00:01 11837 1

Кредит Yao Laboratory/NIEHS

Един нормален женски миши ембрион (вляво) има само женската полова тъкан, наречена Мюлеров канал (в розово). Премахването на протеин, наречен COUP-TFII, води до женски ембрион на мишка (вдясно), който развива както женски канал, така и мъжка тъкан, наречена волфов канал (в синьо).

В продължение на десетилетия е смятано, че ембрионите на бозайниците са женски "по подразбиране".

Ново изследване опровергава тази идея.

То показва, че създаването на женските полови органи е активен процес, който включва унищожаването на примитивна мъжка тъкан, наречена волфов канал, съобщава Science news.

Протеинът COUP-TFII е необходим, за да се премахне мъжката полова тъкан от женски миши ембриони, съобщават учени в Science.

При мъжете волфовият канал се развива в частите, необходими за еякулиране на сперма, включително епидидим, семепровод и семенни мехурчета. При жените подобна ембрионална тъкан се нарича мюлеров канал и се развива в маточни тръби, матка и вагина. И двата вида канални тъкани присъстват в ранните ембриони.

Преди 70 години изследване на френския ендокринолог Алфред Йост (Alfred Jost) показа, че семенниците се развиват под влиянието на тестостерон и антимюлеров хормон (АМН) , които да поддържат уолфовия канал и да потискат развитието на женския мюлеров канал. Ако тези хормони липсват, уолфовият канал деградира и ембрионът по подразбиране се развива като женски, според Йост.

Това е историята, написана в учебниците, коментира Аманда Суейн (Amanda Swain), биолог от Института за изследване на рака в Лондон. Новото проучване "показва, че жените също имат метод да се уверят, че нямат неподходящи канали", отбелязва Суейн в същия брой на Science.

При жените мюлеровият канал се развива във фалопиевите тръби, матката и горната част на вагината, волфовият канали съществува в рудиментарна форма. При мъжете, волфовият канал води до епидидима, Васа deferentia, семенните везикули и еякулаторния канал, а мюлеровият канал регресира. Илюстрация: UpToDate

Биологът Хъмфри Яо (Humphrey Yao) и екипът му не са имали намерение да проверяват хипотезата на Йост. Вместо това, учените са искали да научат как тъканите от външната страна на ранните канали взаимодействат с лигавицата на тръбите, разказва Яо от Националния институт по хигиена на околната среда към Research Triangle Park, N.C.

Протеинът COUP-TFII се произвежда в този външен слой и Яо подозира, че си взаимодейства с лигавицата. Изследователите блокират кминикацията в репродуктивната тъкан на ранни женски миши ембриони, отстранявайки генът, който произвежда COUP-TFII.

За изненада на екипа, волфовият канал остава в женските мишки, заедно с женския мюлеров канал. Това не трябва да се случва, според учебниците. "Ние бяхме много озадачени", разказва Яо.

В търсене на обяснение, Яо и колегите му първо тестват дали премахването на COUP-TFII кара яйчниците да произвеждат тестостерон като тестисите. Тестостеронът стимулира мъжката тъкан и й позволява да се запази, смятали изследователите.

"Не, яйчникът си е просто яйчник. Тук няма нищо сбъркано", разказва Яо. "Ние бяхме шокирани. Това не може да се случва". По-нататъшните експерименти показват, че не блуждаещият тестостерон е отговорен за мъжката тъкан.

Вместо това, COUP-TFII изглежда е бригадирът на биохимичната ремонтна бригада, която унищожава волфовия канал при жените. Без заповедите на протеина, бригадата по разрушаването бездейства и мъжкият канал не е разрушен. Сигналите, които задействат производство и дейността на COUP-TFII все още не са изяснени.

"Това изследване запълва празнините в нашето разбиране за механизма на регресия на волфовия канал" - заявиха репродуктивните биолози Патриша Донахю (Patricia Donahoe) и Дейвид Пипин (David Pepin) от Харвардската медицинска школа пред Science news. Необходими са още изследвания, за да се разбере как протеинът взаимодейства с мъжките хормони, за да регулира развитието на репродуктивните органи, коментират те.

Макар в изследването да се използват мишки, COUP-TFII вероятно работи по същия начин и при другите бозайници, включително хората, коментира Донахю. Рядко, но се случва при жените да се запазят останки от волфовите канали, което понякога води до тумори. Обратното също понякога се случва - при мъже с остатъчни женски репродуктивни органи. Тези хора могат да страдат от безплодие и други проблеми като например кисти. Учените трябва да търсят дефектите в протеина COUP-TFII при пациенти с репродуктивни проблеми, отбелязва Донахю.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!