"Фармацевтична производствена зона" на 2800 години е открита в древен тракийски град

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2024 в 00:00 3150 0

Хераион Тейхос

Кредит Hurriyet Daily News

Разкопки на Хераион Тейхос

Археолозите са открили "фармацевтична производствена зона", поддържана от водоизточник по време на продължаващи и сега разкопки в тракийския древен град Хераион Тейхос в северозападната провинция Текирдаг в европейската част на Турция.

Древният град Хераион Тейхос на магистралата Истанбул-Текирдаг, разположен на брега на Мраморно море в провинция Текирдаг, е изключително важен, тъй като е единственият тракийски град в Турция, разкрит от археолозите.

През последните години археологическите разкопки доказват, че градът е бил обитаван от третото хилядолетие пр.н.е. до XIII век от н.е. Градът преживява най-блестящите си периоди от 5-ти век пр. н. е. до 1-ви век сл. н. е.

През 2021 г. екип изследователи от Истанбулския университет "Румели" открива храм на 2800 години в древния тракийски град Хераион Тейхос. Сега е идентифицирана водоснабдителна система, водеща до пространство в храма, което изследователите наричат ​​"древна фармацевтична производствена зона".

Професор д-р Неше Атик (Neşe Atik) обяснява пред Hurriyet Daily News, "Хераион Тейхос е тракийски град, първото тракийско селище в нашата страна, където разкопките все още се извършват".

Целта на разкопките е да се идентифицират фармацевтични производствени площи, чийто размер все още не е известен, и как водата е била транспортирана до там, заявява Атик.

Кредит: Hurriyet Daily News

"Водоснабдителните системи в селищата на хълмовете в древността обикновено са били изграждани с големи водни цистерни. При разкопките през 2023 г. в селището Хераион Тейхос се откриват находки, които показват, че водата е транспортирана не от цистерни, а от район на няколко километра източно от мястото на разкопките, който е залесен и днес. Освен това в западната част на селището са открити лекарства. Теракотените тръби, свързващи басейните и каменните канали, разкриват и че е имало фармацевтична производствена зона, разпръсната върху цялата площ на разкопките", разказва Атик.

"Фактът, че пещите за лекарства и системата за чиста вода и басейните, необходими за производството на лекарства, са били разположени близо една до друга в един и същ район, е важен от научна гледна точка, тъй като за първи път това е идентифицирано археологически", заключава Атик.

Траките, чиято култура процъфтява от 2000-1500 г. пр.н.е. са заемали югоизточната част на Балканския полуостров, включително и територията на днещна България. Тяхната култура, преплетена с гръцки и по-късно римски влияния, има значителен принос за класическата античност, но остава забулена в мистерия поради липсата на много писмени свидетелства.

Източник: 2,800-Year-Old ‘Pharmaceutical production area’ discovered in ancient Thracian City, archaeology-world.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !