Скален релеф на Херкулес на 2000 години е обект на вандализъм в Турция

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2024 в 00:00 2005 0

Скален релеф на Херкулес на 2000 години е обект на вандализъм в Турция

Кредит İHA

Скален релеф на Херкулес на 2000 години е обект на вандализъм в Турция

Скален релеф на Херкулес на 2000 години на около 2.5 километра североизточно от областния център Изник ​​в провинция Бурса, е обект на вандализъм. Заради повтарящите се подобни действия, историческият артефакт е застрашен от унищожаване.

Релефът на Херакъл, намиращ се в местността Деликташ, е значима археологическа находка, датираща от римския период. Този релеф изобразява легендарния герой Херакъл (Херкулес в римската митология) в един от неговите емблематични подвизи, победата над Немейския лъв, която е един от дванадесетте му подвига.

Релефът е издълбан в стената на скалата и показва Херакъл в динамична поза, подчертавайки неговата сила и героични качества. Това място е от историческо и културно значение, хвърляйки светлина върху древния град Изник ​​(Никея) и връзките му с класическата митология.

Релефът на Херкулес, за който се смята, че е изработен от каменоделци, работещи в региона през римския период, е бил необратимо повреден от неидентифицирано лице или лица.

Кредит: İHA

Твърди се, че скиптърът в дясната ръка на статуята, за който се смята, че символизира власт, е изчезнал. През изминалите години лицето на същия релеф бе наранено, а брадата му е нацепена и унищожена.

Вярвало се е, че в онези времена статуи и релефи предпазват хората от злото.

Смята се, че релефът е бил разрушен в търсене на съкровище. Гражданите искат властите да вземат мерки за сигурност в региона, за да предотвратят по-нататъшни щети върху релефа на Херкулес.

Снимка: İHA

Според специалния доклад на агенция İHA News мястото на старата кариера, където се намира релефът на Херкулес, се е превърнало в блато с излятата преди това утайка от отпадъчните води на мелницата за маслини.

Херкулес, известен в гръцката митология като Херакъл, е легендарен герой и полубог в древногръцката религия и митология. Той е син на Зевс, царят на боговете, и Алкмена, смъртна жена. Херкулес е известен със своята невероятна сила и многобройни приключения, включително завършването на Дванадесетте труда, които са задачи, възложени му като наказание за убийството на жена му и децата му в пристъп на лудост, предизвикан от ревнивата Хера, съпругата на Зевс.

Източник: 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !