Старо шишенце с парфюм разкрива как са миришели древните римляни

Химическият анализ на съдържанието на флакон на 2000 години открива познат аромат: пачули.

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2023 в 00:01 7084 0

Макар че съдържанието на този 2000-годишен кварцов флакон не мирише силно, но химическите анализи разкриват неговия някогашен силен парфюм: пачули.

Кредит Juan Manuel Roman

Макар че съдържанието на този 2000-годишен кварцов флакон не мирише силно, но химическите анализи разкриват неговия някогашен силен парфюм: пачули.

Изненадващо добре запазено шишенце за парфюм предоставя рядък обонятелен поглед към древен Рим - и изпуска познат аромат.

Химическите анализи на съдържанието на флакона на 2000 години разкриват, че една от съставките му е била пачули, съобщават изследователи в Heritage. Този землист аромат е основен елемент в съвременните парфюми, но използването му от римляните досега не е било известно.

Есенцията в кварцов флакон, датиран от I век, е намерен през 2019 г. в римско погребение в южния испански град Кармона, някога важно римско селище. Изследователите откриват оловна кутия с форма на яйце, в която е била поставена стъклена урна. Вътре в урната те откриват флакона и кремираните останки на жена, която е била на около 40 години, разказва химикът Хосе Рафаел Руис Аребола (José Rafael Ruiz Arrebola) от Университета в Кордоба, Испания. Кремацията е била често срещана форма на погребение по онова време, а римляните, които са можели да си я позволят, са оборудвали гробниците си с предмети, които да придружават починалия в отвъдното.

Кварцовият флакон сам по себе си е бил луксозен предмет в римско време. Кварцът е изключително твърд, което затруднява оформянето му. Малкият размер и изящните детайли на предмета вече го превръщат в рядка находка. Още по-необичайно е, че е намерен плътно затворен с доломитов връх, покрит с тъмна, подобна на катран субстанция, която химическият анализ разкрива като битум. Във вътрешността на съда имало твърда маса - запазеното оригинално съдържание на бутилката.

Според древните писмени рецепти за парфюми, макар и неясни и непълни, римляните са смесвали ароматни екстракти с растителни масла, например зехтин, като консервант. И в по-ранни проучвания изследователите са откривали следи от флорални екстракти в шишенца, използвани за съхранение на козметика - известни като унгвентари. Но за първи път е идентифициран източникът на аромата им.

Лабораторните анализи разкриват, че бутилката съдържа пачули и растително масло. Пачулито се добива от тропическо растение в Югоизточна Азия, наречено Pogostemon cablin. Вероятно то е достигнало до Рим благодарение на търговските канали.

Съдържанието на флакона е подложено на газова хроматография, съчетана с масспектрометрия, която идентифицира множество вещества, характерни за етеричното масло от пачули - най-вече пачуленол или алкохол от пачули. За да изключат маслото от нард, което има много общи компоненти с маслото от пачули, но в различни пропорции, изследователите сравняват резултатите със съвременни проби от масло от пачули.

Битумното уплътнение е от ключово значение за запазване на химическия характер на пачулито. Уплътнението не само запазва аромата в бутилката, но и задържа молекулите на парфюма чрез процес, наречен адсорбция.

"От химическа гледна точка битумът се държи като въглерод, който е най-добрият адсорбент за органични съединения", обяснява Руис Аребола. Процесът е подобен на въглеродните филтри, използвани в газовите маски, уточнява експертът. "Веднъж адсорбирани, [молекулите] вече не са летливи и не могат да избягат."

Древното флаконче за парфюм е намерено в урна в яйцевидния контейнер (вляво). Мавзолеят, в който е намерен, е съдържал осем ниши (тук са показани две), шест от които са били заети от урни с различни форми. Възможно е всички те да са съдържали кремираните останки на членове на едно и също семейство. Кредит: Juan Manuel Roman

Изключителната запазеност на гробното място също е изиграла роля.

"Наличието на затворено място и в пълна тъмнина е това, което позволи на [парфюма] да стигне до наши дни", посочва Руис Аребола. "Ако гробницата се беше срутила и беше допуснала светлина, той нямаше да оцелее, защото светлината е най-големият враг на този вид химикали."

Откритието се вписва във все по-нарастващата тенденция да се сглобява многоизмерна картина на древния живот, включително неговите звуци и миризми.

"Има изследователски групи и компании, които се опитват да пресъздадат древни парфюми", отбелязва Руис Аребола. "Това ще им даде много важна информация."

Но откритието не означава, че цялата Римска империя е миришела на пачули.

"По онова време парфюмите са били запазени за висшето общество", пояснява Руис Аребола. Фактът, че парфюмът е направен от екзотична есенция, вероятно внесена от другаде, и е бутилиран в скъпо струващ флакон, свидетелства за богатството на собственика му, заявява Руис Аребола.

В същото време не е ясно дали този парфюм е бил предназначен за употреба в ежедневието или е имал духовно или погребално значение. Присъствието на неотвореното шишенце в погребална урна подсказва, че става дума за интимен жест, който не е предназначен за публична демонстрация.

Справка: D. Cosano et al. Archaeometric identification of a perfume from Roman times. Heritage. Vol 6, May 23, 2023, p. 4472. Doi: 10.3390/heritage6060236

Източник: An old perfume bottle reveals what some ancient Romans smelled like, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !