Студент използва AI, за да дешифрира дума в древен свитък от Херкулан (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 октомври 2023 в 00:00 4060 1

Свитък, подобен на този, разкрива отдавна изгубената си първа дума

Кредит University of Kentucky

В свитък, подобен на този, е открита първата дума от отдавна изгубен текст.

Студент по компютърни науки дешифрира за първи път дума в неразтворени свитъци от Херкулан, древен римски град, погребан от изригването на вулкана Везувий.

Почти 2000 години след като са били погребани от вулканичното изригване на Везувий през 79 г. сл. н. е., свитъците от библиотека в древния римски град Херкулан започнаха да разкриват своите тайни. Плътно опакованите папирусови свитъци са овъглени при бедствието, което унищожава и близкия град Помпей. Но чрез изучаване на 3D рентгеново сканиране на свитъците, изследователите са дешифрирали думата на един от тях: "porphyras", което означава "пурпурен".

Пробивът дойде от Люк Фаритор (Luke Farritor), 21-годишен студент по компютърни науки в Университета на Небраска-Линкълн. Успехът му включва обучение на AI да идентифицира почти невидими мастилоподобни шарки в 3D сканирания.

"Да видя първата дума на Люк беше шок", разказва Майкъл МакОскър (Michael McOsker) от Университета в Кьолн в Германия, който не е участвал в откритието. "Боже, това е на гръцки."

Фаритор анализира 3D сканиранията като състезател в Vesuvius Challenge с отворен код, който присъжда серия от награди за дешифриране на свитъците. Той представя откритието си през август.

Почти по същото време Юсеф Надер (Youssef Nader), завършил студент по компютърни науки в Свободния университет на Берлин в Германия, независимо открива същата дума, използвайки различна AI техника за откриване на възможни форми на букви в сегментите на изображението на свитъка. Това даде още по-ясна картина насегмента и вече дава нови, ясни изображения на други. МакОскър описва първата моментна снимка на Надер като "още по-впечатляваща" от тази на Фаритор.

Откритието се основава на работата на предишни сътрудници на Vesuvius Challenge, които са проектирали изчислителни инструменти за картографиране на сегменти от свитък. Това стана възможно и благодарение на 3D рентгеновите сканирания, направени от екип, ръководен от Брент Сийлс (Brent Seales) от Университета на Кентъки.

Гръцката дума за "пурпурен" е извлечена от свитък от Херкулан. Кредит Vesuvius Challenge

В миналото изследователите можеха да изучават свитъците от Херкулан само чрез физическото им разгръщане – процес, който неизбежно уврежда древните папируси, които са били карбонизирани от топлината на вулканичните отломки, които ги погребват, обяснява Макоскър. И дори след като изследователите започват да използват 3D изображения и изчислителни техники, за да разкрият дигитално скритото съдържание на свитъците, "опитите да се прочетат все още навитите папируси бе мираж", отбелязва Макоскър.

Този последен пробив може да проправи пътя към голямата награда на Vesuvius Challenge, на стойност 700 000 щатски долара, като прочете четири пасажа от текст от вътрешността на два непокътнати свитъка преди 31 декември 2023 г.

"Уверен съм, че Люк, Юсеф и другите състезатели могат да разшифроват цял свитък", предполага МакОскър. "Досега на всички развити папируси, които изучаваме, липсваше началото и са в лошо състояние, така че перспективата за разчитане на цял текст, от началото до края, е наистина нещо много важно."

Източник: Student uses AI to decipher word in ancient scroll from Herculaneum, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

16.10 2023 в 11:18

Ето ви hive mind - двама студенти, независимо един от друг, правят същото откритие. Както се се случво безброй пъти в историята, впрочем.