Тайната на щастието може би не е в ниските очаквания

Ваня Милева Последна промяна на 07 април 2023 в 09:46 7500 0

Кредит Daniel Pink | Flickr (CC BY 2.0)

Финландците не са по-щастливи заради ниските си очаквания.

Наскоро Финландия бе обявена за най-щастливата страна в света за шеста поредна година. Представени са редица теории, които обясняват защо скандинавската страна продължава да заема челните места в класацията за щастие - от по-голямо равенство на доходите до време, прекарано сред природата.

Но един финландски професор по социология обяснява позицията на страната с "културната ориентация, която поставя реалистични граници на очакванията за добър живот". Тоест, той изглежда вярва, че финландците са щастливи, защото не поставят прекалено високи очаквания.

"Така че трябва ли всички ние да намалим очакванията си, за да бъдем по-щастливи? Бих казала, че психологическите изследвания сочат обратното", отбелязва в статия на The Conversation Йоланта Бърк (Jolanta Burke), старши преподавател в Университета по медицина и здравни науки в Ирландия.

Високите очаквания са важни, защото ни позволяват да мечтаем и да си създаваме цели, за които да работим. Чрез процес, наречен мисловно съпоставяне, ние създаваме преценки за очакванията си за бъдещето и решаваме кои мечти са реалистични, за да ги преследваме, и кои трябва да изоставим.

Например представяте си, че живеете живот с много приятели около себе си. Ако седите сами вкъщи и мечтаете за това и се чувствате тъжни от реалността, в която сте самотни, мисловното съпоставяне ви помага да идентифицирате мечтата си, да предвидите потенциалните пречки, да планирате да предприемете действия за преодоляването им и да преследвате цел, която ще ви помогне да намерите приятели, например да се присъедините към някой клуб.

Така че високите очаквания, когато са реалистични, могат да послужат като мотивираща сила за извършване на промяна.

Високите очаквания също така ни поддържат оптимистично настроени, така че да продължаваме да действаме въпреки трудностите. Когато на някого се случи нещо лошо и той развие очакване, че всичко ще се оправи - въпреки несполуките и дори ако в момента това изглежда нереалистично - това може да го накара да предприеме положителни стъпки напред.

Например очакването ви да намерите партньор за цял живот може да намалее, когато връзката ви се разпадне. Ако обаче продължите да имате високи очаквания, че ще срещнете подходящия човек, е по-вероятно да се присъедините към сайт за запознанства и да търсите възможности за запознанства с нови хора.

От друга страна...

Ниските очаквания ограничават способността ни да се развиваме и израстваме. Ниските очаквания, че ще постигнем това, на което се надяваме, не са добър начин за адаптиране към промените в живота и могат да доведат до чувство на безпомощност и отчаяние.

Когато имаме ниски очаквания за успех след изпитания, е по-вероятно да се откажем, например да не си правим труда да пробваме приложение за запознанства.

Дори когато шансовете ни за успех са обективно високи, ще се откажем от възможности - може би да се запознаем с нови хора - поради ниските си очаквания, че нещата ще се развият добре за нас.

Така че високите очаквания могат да ни помогнат да се адаптираме към променящите се обстоятелства и да продължим напред. Това е признак на устойчивост, адаптивност и благополучие.

Кредит: Pixabay

Очаквания към другите

Въпреки че е полезно да поставяме високи очаквания към себе си, ние също така по-често постигаме по-добри резултати, когато другите хора имат високи очаквания към нас. Това се нарича ефект на Пигмалион.

Убеждението ни, че другите ни възприемат като способни и вярват, че можем да постигнем повече, отколкото си мислим, че можем, ни подтиква да се представяме по-добре. По същия начин, когато другите имат ниски очаквания към нас, ние обикновено се представяме по-зле.

Ефектът на Пигмалион е проверяван многократно на работното място и в образованието, показвайки сходни резултати.

Кога високите очаквания могат да навредят?

Прекалено високите очаквания могат да имат отрицателни последици. Представете си, че сте надценили уменията си и сте си поставили твърде голямо предизвикателство. Може би сте започнали да играете Candy Crush на телефона на партньора си, а неговото ниво е много по-напред от вашето. Несъответствието между вашите умения и това предизвикателство може да доведе до разочарование и дори до тревожност.

За да неутрализирате това, единственото, което трябва да направите, е да се върнете към ниво, което по-добре съответства на нивото на уменията ви - което намирате за предизвикателство, но на което сте способни да постигнете високи резултати, за да напреднете в играта. Склонни сме да правим същото и в реалния живот, за да запазим баланса си.

Например, да кажем, че организирате вечеря за приятелите си. Ако се ангажирате с приготвянето на сложно ястие, което е твърде трудно, тревожността ви може да достигне толкова високи нива, че да не можете да се насладите на собствената си вечеря.

Вместо това бихте могли да намалите очакванията си и да приготвите ястие, което не изисква толкова много умения, но все пак ви предизвиква (и което несъмнено ще се хареса на приятелите ви).

Контрол на очакванията

Всички ние имаме мечти, желание за идеална версия на живота си. Някои от мечтите ни се превръщат в цели (например да стана родител), а други - в желание за цял живот, което вероятно никога няма да се сбъдне (например да спечеля X Factor).

Една от причините, поради които хората може да не искат да имат високи очаквания, е желанието да се предпазят от разочарование, когато надеждите им не се реализират, което е основателно опасение.

Но ако се научим да управляваме емоциите си, когато се появят тъга и разочарование, това ще ни помага да се справяме по-ефективно с несполуките.

Плюсовете на високите очаквания, които ни мотивират да си поставяме и постигаме цели, надделяват над минусите и всякаква "защита", която може да получим от ниските очаквания.

"Като се има предвид всичко това, мисля, че е твърде опростено да се смята, че финландците са по-щастливи поради тази причина", заключава Йоланта Бърк.

Авторът Йоланта Бърк (Jolanta Burke) е старши преподавател в Кралския колеж по хирургия в Университета по медицина и здравни науки в Ирландия.

Източник: Having low expectations probably won’t make us happier – here’s what psychology research says, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !