Животните също са склонни към хазарт. Какви са изводите за хората

Психологически изследвания имат интересни прозрения за хазарта

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2024 в 00:00 3262 0

Изследвания върху плъхове и гълъби показват, че някои животни проявяват поведение подобно на човешката хазартна зависимост.

Кредит Dream AI

Изследвания върху плъхове и гълъби показват, че някои животни проявяват поведение подобно на човешката хазартна зависимост.

Изследвания върху плъхове и гълъби показват, че някои животни проявяват поведение подобно на човешката хазартна зависимост.

Това често се дължи на факта, че вълнението при залозите им е по-важно от загубите.

Намирането на алтернативно поведение, което да им носи вълнение и фокусирането на вниманието към поведението може да помогне за намаляване на проблемите.

Хазартната зависимост е проблем за милиони хора и създава опустошителни финансови затруднения за много семейства. Хазартната зависимост вероятно съществува толкова дълго, колкото съществува и хазартът. И колкото по-достъпен става хазартът, толкова повече хова имат проблеми с хазарта. Това е очевидно не само по броя на хората, които търсят помощ, но и със снижаването на средната възраст на хората с проблеми с хазарта.

Изследванията на поведението сред животинските видове дават представа за това как работи хазартната зависимост. Изследвания върху плъхове и гълъби показват, че те често проявяват поведение като това на хора с проблеми с хазарта. Което отчасти е изненадващо.

Има теория за поведението, наречена "теория за търсенето на храна", която предполага, че индивидите от всеки вид ще търсят най-ефективния начин да получат това, от което се нуждаят за оцеляване. Това включва храна и теорията предполага, че всички животни, хора и животни, ще изберат опции, които им позволяват да имат най-голяма вероятност да намерят храна. Животните, според тази теория, ще изберат най-ефективния път за намиране на храна, дори ако количеството храна е по-малко от свързаното с друг начин.

Според тази теория всички животни ще предпочетат начина, който осигурява по-последователни, но по-малко предпочитани резултати (т.е. храната се предоставя по-често, но по-малко). Но изследванията върху плъхове и гълъби показват, че това не винаги е така и че много пъти те избират начини с по-високи възможни резултати, но с по-малка сигурност, че ще получат каквато и да е храна. Всъщност голям процент от изследваните животни показват привличане към тези "джакпоти"“ и склонност да предприемат по-рисковите подходи поне за известно време.

Проучванията върху животни позволяват да се получи много интересна информация, която може да помогне по-добре да се разбере човешкия хазарт. Първо, животните обикновено не са склонни да рискуват големи загуби в замяна на по-големи потенциални резултати. Когато на гълъбите е даден избор между бутон, който дава три пелети в 100% от случаите, и друг, който дава десет пелети в 20% от случаите, средният брой получени пелети бе две. Повечето са били склонни да рискуват, но не много.

Когато животните рискуват повече с по-рисковия вариант, се оказва, че вълнението от потенциалната печалба надделява над възможността за загуба. Те често показват предпочитание към всяка опция, при която е възможно да получат повече храна, но не е на 100%. Всъщност изглежда, че животните търсят повече вълнението, отколкото храната.

Друго откритие от това изследване върху животни е, че гълъбите избират по-рисковите варианти много по-рядко, ако се пускат по няколко часа на ден в по-големи клетки с други гълъби. Те са били повече склонни да участват в търсене на хранителни "джакпоти", когато са били по-изолирани и по-отдалечени от всякакъв вид интересни или вълнуващи дейности.

Всичко това представя някои идеи за напредък в лечебните интервенции за терапия на хазартната зависимост. Един вид терапевтична интервенция, използвана за справяне с хазартната зависимост, включва подпомагане на лицето да намери начини за повече дейности, които човекът намира за вълнуващи. Като изключим това, може да е полезно да намерите дейности, които имат някакъв друг вид забележима положителна реакция (напр. намиране на нещо, което човекът намира за важно).

Друга интервенция, която е полезна за хазартната зависимост при хората, е съзнателността. Това означава човекът да фокусира вниманието си върху това, което се случва в момента и се концентрира върху това, което прави тук и сега.

Изследванията върху хазарта, обобщени тук, подкрепят идеята, че повишаването на вниманието на човека към това, което прави, когато мисли за хазарт, може да бъде полезно. Това има потенциала да направи излишна нуждата на човека да се чувства "развълнуван" и да го държи фокусиран върху конкретното поведение, което се опитва да избегне.

Ако мислите за това, което правите, това може да бъде полезно, за да сте сигурни, че не се потапяте само в емоционалната реакция на случващото се. Това може да бъде особено полезно за някой, който се опитва да избегне поведение, в което участва само защото е вълнуващо.

Справка: Zentall, T. R. (2023). Comparative Cognition Research Demonstrates the Similarity between Humans and Other Animals. Animals 2023, 13(7), 1165; https://doi.org/10.3390/ani13071165 

Източник: Understanding Problematic Gambling Better, Daniel Marston Ph.D., Psychology Today 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !