Митът за свръхпроводимостта при стайна температура на LK-99 е разбит

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2023 в 00:00 17333 0

Температурна зависимост на съпротивлението на Cu<sub>2</sub>S, LK-99 включително Cu<sub>2</sub>S.

Кредит Institute of Physics

Температурна зависимост на съпротивлението на Cu2S, LK-99 включително Cu2S.

По-рано тази година съобщихме, че екип от физици от Южна Корея са заявили, че са създали трудно постижимия свръхпроводящ материал при стайна температура и атмосферно налягане, наречен LK-99. Въпреки съмненията, по-къно бе измерено нулево съпротивление на ток в проба от LK-99. Сега обаче свръхпроводимостта на този материал е окончателно опровергана от китайски учени. 

В проучване, публикувано на наскоро в Matter, изследователи, ръководени от проф. Луо Дзиенлин (Luo Jianlin) от Института по физика на Китайската академия на науките (CAS) са наблюдавали, че Pb10-xCux(PO4)6O (0.9<x<1.1), предоставяйки солидни доказателства, че LK99 не е свръхпроводим и по този начин опровергават предишните твърдения за свръхпроводимост.

Екипът от Южна Корея по-рано заявиха, че LK-99 се държи като свръхпроводник при околно налягане с критична температура (Tc) до 127°C (400 K). Новаторската новина развълнува учените, както и хората в социалните медии поради потенциалното му въздействие върху технологиите.

Както се съобщава от Nature News, твърденията за предполагаемата свръхпроводимост на LK-99 се превърнаха в сензация, подтиквайки многобройни усилия за повторение на експеримента от учени и аматьори. Няколко групи се опитаха да възпроизведат резултатите, но нито една не предостави директни доказателства за свръхпроводимост. Най-озадачаващият въпрос е какво причинява рязкото спадане на съпротивлението и защо това се случва само в няколко проби.

В това проучване изследователите наблюдават, че LK-99, генериран от южнокорейския екип, съдържа определено количество примес Cu2S, който претърпява структурен фазов преход от хексагонална структура при висока температура към моноклинна структура при ниска температура около 400 K. Те установяват, че съпротивлението на Cu2S намалява с три до четири порядъка около 385 K, близо до температурата на прехода, докладвана в препратките.

Освен това, те измерват съпротивлението на сместа от LK-99 и Cu2S, идентифицирайки рязък преход на съпротивлението при температурата в съответствие с докладваните констатации, но без нулево съпротивление.

Важно е да се отбележи, че този структурен преход от първи ред се различава значително от свръхпроводящия преход от втори ред. Изследователите наблюдават поведение на термичен хистерезис при измерванията на съпротивлението и магнитната чувствителност, потвърждавайки, че това е преход от първи ред и не може да бъде свръхпроводящ преход от втори ред.

Справка: Shilin Zhu et al, First-order transition in LK-99 containing Cu2S, Matter (2023). DOI: 10.1016/j.matt.2023.11.001

Източник: Myth of room temperature superconductivity in LK-99 is shattered, Zhang Nannan, Chinese Academy of Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !