Аматьори заснемат космически обект, разбиващ се в Юпитер (видео)

Газовият гигант се удря от космически скали 12-60 пъти годишно, но астрономите рядко записват тези удари.

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2023 в 00:00 4179 0

Кадър от сблъсъка с Юпитер

Кредит MASA Planetary Log

Кадър от сблъсъка с Юпитер.

Малка комета или астероид се е сблъскал с Юпитер през последната седмица на август, предизвиквайки кратка светкавица, която бе уловена от телескопи на Земята.

Базираната в Япония мрежа от телескопи, състояща се главно от организирани автоматични телескопи за изследване на случайни събития (OASES) и камерата за наблюдение на планетите за оптични краткосрочни проучвания (PONCOTS), успешно откри този удар.

Съобщава се, че астроном любител е успял да улови тези доста краткотрайни следи на сблъсък с газовия гигант.

MASA Planetary Log, аматьорски акаунт на астроном в платформата за социални мрежи X (известен преди като Twitter), сподели видео, заснело събитието, настъпило в 1:45 ч. сутринта местно японско време на 29 август.

Други астрономи аматьори потвърждават в X същото попадение, описвайки наблюдението на ярка светкавица, за която се смята, че е причинена от малка комета или астероид.

Необходими са повече изследвания, за да се установи точният размер и тип на обекта и дали е принадлежал към нашата слънчева система или не.

Не е изключително явление

Въпреки че не е необичайно блуждаещи обекти да се сблъскат с Юпитер, да се заснеме сблъсъка в точния момент, е сравнително рядко събитие. 

Юпитер понякога е удрян от скитащи комети или астероиди поради огромния си размер и изключително силното си гравитационно привличане. Освен това гравитационното влияние на Юпитер достига до Големия астероиден пояс, разположен между орбитите на Марс и Юпитер. Затова орбитите на астероидите в пояса могат да се променят, потенциално да стигнат до непосредствена близост до планетата и да се увеличи вероятността от сблъсъци.

Някои специалисти смятат, че огромният размер на Юпитер е това, което предпазва Земята от чести сблъсъци с блуждаещи космически обекти като по този начин позволява на да се развие живот на нашата планета. Газовият гигант или поглъща тези приближаващи се до Слънчевата система обекти, или ги изхвърля по-далеч от Земята. В противен случай тези обекти представляват голяма заплаха за Земята и други вътрешни планети.

Да благодарим на спасителя си Юпитер.

Симулация, изобразяваща ранната история на Слънчевата система, когато Юпитер вероятно прави грандиозна миграция навътре (орбитата на Юпитер е представена от дебел бял кръг около 2.5 AU). Както се премества навътре, Юпитер разрушава протопланетите и ги изхвърля в ексцентрични орбити (тюркоаз), които се припокриват с планетарния диск (жълто) в центъра на Слънчевата система. (K. Batygin/Caltech)

Други регистрирани удари

Според изследване от 2013 г. газовият гигант е подложен на удари от космически скали около 12 до 60 пъти всяка година.

Въпреки това астрономите са имали ограничени възможности да документират тези кратки, моментни попадения. Последното документирано въздействие се случва през септември 2021 г.

Аматьори заснемат космическа скала, разбиваща се в Юпитер. Това е комбинирана снимка, съставена от отделни изображения на Юпитер и кометата Шумейкър-Леви 9, са заснети от космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА/ЕКА през 1994 г. Кредит: NASA, ESA, H. Weaver and E. Smith (STScI) and J. Trauger and R. Evans (NASA's Jet Propulsion Laboratory)

Но вероятно най-добре документираният случай се случи през 1994 г., когато фрагменти от кометата Шумейкър-Леви 9 се разбиха с Юпитер със сила, еквивалентна на 300 милиона атомни бомби.

На 24 март 1993 г. астрономите Каролин и Юджийн М. Шумейкър, заедно с Дейвид Леви, откриват тази комета. Интересното е, че това е първата открита комета, която обикаля около планета, а не около Слънцето.

"Ефектът от приливните сили на Юпитер вече бе разкъсал небесното тяло на части и в крайна сметка фрагментите се сблъскаха с Юпитер между 16 и 22 юли 1994 г.", споменава НАСА в изявление от това време.

Кометата обикаля около Юпитер повече от десетилетие, когато един ден ве разбива на 20 парчета от огромната гравитация на планетата. Космическият телескоп "Хъбъл" документира и заснема това забележително събитие на сблъсък с Юпитер.

Справка: Impact flux on Jupiter: From superbolides to large-scale collisions
R. Hueso et al; Astronomy & Astrophysics 2013 https://doi.org/10.1051/0004-6361/201322216 

Източник: Amateur stargazers capture a space rock smashing into Jupiter, Interesting Engineering

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !