Curiosity достигна древен канал с отломки, може би оформен от вода (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 април 2024 в 00:00 2399 0

Стръмният път, по който марсоходът Curiosity на НАСА достигна канала Гедиз Валис, е показан в жълто в тази визуализация, направена с орбитални данни. Долу вдясно е точката, в която марсоходът се отклонява, за да види отблизо хребет, образуван отдавна от п

Кредит NASA/JPL-Caltech/UC Berkeley

Стръмният път, по който марсоходът Curiosity на НАСА достигна канала Гедиз Валис, е показан в жълто в тази визуализация, направена с орбитални данни. Долу вдясно е точката, в която марсоходът се отклонява, за да види отблизо хребет, образуван отдавна от потоци от отломки от по-високата част на планината Шарп.

Проправяйки си път към връх Шарп, доминиращия силует в кратера Гейл, марсоходът Curiosity е достигнал древен канал с отломки, който може да е бил образуван от вода. Сега, почти 12 години изпълняващ тази мисия, марсоходът намери нещо интересно, което може да разкаже повече за Марс и водната му история. Нарича се Гедиз Валис (Gediz Vallis).

Каналът Гедиз Валис изглежда е издълбан от древни потоци вода. Но ако това е така, то се е случило преди милиарди години. Оттогава каналът се е напълнил с камъни.

Високите райони на планината Шарп са извън обсега на Curiosity. Просто е твърде трудно за марсохода да стигне до там. Но от планината са се срутили скали, създавайки хребет и запълвайки канала. Тези скали са наблизо и могат да съдържат улики за водното минало на Марс.

Древната история на Марс, особено що се отнася до повърхностната течна вода, е гигантски пъзел от много парчета. Знаем, че на Марс има минерали хидрати, които датират от милиони години. Знаем, че има сулфати, които са минерали, останали след изпаряването на водата. Има изображения от орбита, които ясно показват речни корита и делти.

Гедиз Валис е малка част от Марс, но може да има важен принос за нашето разбиране за тази някога топла и влажна планета.

Изображението от 2019 г. показва предложен маршрут за Curiosity. Марсоходът е на път да влезе в канала Гедиз Валис. Кредит: NASA/JPL-Caltech/ESA/Univ. of Arizona/JHUAPL/MSSS/USGS Astrogeology Science Center – https://photojournal.jpl.nasa.gov/figures/PIA23179_fig1.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78981590

Проучването на Гедиз Валис и това, което може да ни разкаже, започва с планината Шарп. Планината Шарп е изградена в продължение на дълги геоложки периоди чрез отлагане на седименти в слоеве. С течение на времето част от този материал е ерозирал, показвайки това, което се вижда днес. Каналът Гедиз Валис се е образувал по-късно.

Тъй като каналът има стръмни стени, учените казват, че вероятно е издълбан от водата. Вятърната ерозия е изключена, защото създава плитки, широки стени. Известно време след като се е образувал, той е бил напълнен със скални отломки. Тези отломки вероятно идват от високия връх Шарп, който е извън обсега на Curiosity. Камъните ще дадат информация за горното течение в планината, което иначе марсоходът никога не би могъл да проучи.

Това изображение показва купчините отломки в канала Гедиз Валис, както се виждат от Curiosity. Кредит: NASA/JPL-Caltech/UC Berkeley

"Ако каналът или купчината отломки са образувани от течна вода, ...Това би означавало, че доста късно в историята на планината Шарп – след дълъг сух период – водата се е върнала, и то в голямо количество", коментира Ашвин Васавада (Ashwin Vasavada), учен по проекта за марсохода Curiosity на НАСА в JPL.

Това е в съответствие с други доказателства, открити от Curiosity. Вместо да изчезне веднъж завинаги, водата изглежда идва и си отива на фази, обърквайки опитите ни да разберем историята на Марс.

to;" />Гедиз Валис Ридж е подобният на хълм склон вдясно на това изображение от Curiosity, заснето на 19 август 2023 г. На марсохода са били необходими три опита в продължение на три години, преди да успее да достигне билото. Прекарва 11 дни на билото и сега си проправя път към канала Гедиз Валис. Образуванието заинтригува учените заради това, което може да им каже за историята на водата на Червената планета. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Преди година марсоходът се изкачи на хребет в Гедиз Валис, продълговата купчина отломки, която изглежда се издига от края на канала, за да я разгледа по-отблизо. Тъй като отломките изглеждат така, сякаш са изтекли от канала, това показва, че и двете са резултат от един и същ геоложки процес.

Въпреки че Curiosity е инженерно чудо, марсоходът ще има нужда от месеци време, за да проучи канала Гедиз Валис. Това, което разкрива през следващите месеци, може да даде на учените много повече подробности за историята на водата на Марс.

Наскоро публикувано изследване, базирано отчасти на данните на Curiosity, също показва, че на Марс е имало периоди на вода и всичката вода на Червената планета не е изчезнала наведнъж. Това изследване показа, че по-голямата част от планината Шарп е образувана от пренасяни от водата седименти и че след това се е образувал друг слой от пренасяни от вятъра седименти върху него. Но изображенията на донесения от вятъра слой показват, че седиментната скала е деформирана от по-късно присъствие на вода.

Този цифров модел на релефа (DEM - digital elevation model) предоставя известен контекст за пътуването на Curiosity. Кредит: Hughes et al. 2022

Не е ясно как Гедиз Валис се вписва в историята на Марс. Дали каналът е издълбан от вода? Ако Curiosity може да потвърди това, тогава това е повече доказателство, че Марс е имал вода по повърхността може да се каже доскоро (в геоложки мащаб), много по-късно, отколкото се предполагаше. Дали водата е отнесла камъните и отломките, които са я изпълнили, или са изсъхнали лавини?

Curiosity се нуждае от месеци, за да изследва региона. След като изследователите усвоят и интерпретират данните от марсохода, ще получим повече отговори.

Справка: Ice? Salt? Pressure? Sediment deformation structures as evidence of late-stage shallow groundwater in Gale crater, Mars; Steven G. Banham; Amelie L. Roberts; Sanjeev Gupta; Joel M. Davis; Lucy M. Thompson; David M. Rubin; Gerhard Paar; Kirsten L. Siebach; William E. Dietrich; Abigail A. Fraeman; Ashwin R. Vasavada; Geology (2024); 
https://doi.org/10.1130/G51849.1 

Източник: Curiosity has Reached an Ancient Debris Channel That Could Have Been Formed by Water, Universe Today 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !