Каскадата на Кеслер: Ще преминем ли границата, от която няма връщане?

Иронично: ClearSpace-1 може да не почисти космическите отпадъци, ако бъде ударен от боклук, превръщайки се сам в такъв

Ваня Милева Последна промяна на 25 август 2023 в 00:00 35059 0

Илюстрация на ClearSpace-1, който улавя парче от космически отломки.

Кредит ClearSpace

Илюстрация на ClearSpace-1, който улавя парче от космически отломки.

Нашата планета има проблем.

От изстрелването на Спутник 1 през 1957 г. изнасяме отпадъци в космоса. Всичко - от космически станции и големи комуникационни сателити до малки кубсати - е боклук. С всяко изстрелване ние добавяме още боклуци - от ракетни части до парчета боя към сметището на орбита. В момента има повече от един милион обекта, обикалящи около Земята, по-големи от един сантиметър и най-малко 130 милиона обекта с размер над милиметър. По-голямата част от него няма да излезе от орбита скоро.

Сега орбитите са толкова претрупани, че Международната космическа станция и други мисии с екипажи често трябва да променят орбитите си от време на време, за да избегнат сблъсъци. Имаше няколко удара на сателит от отломки, което, разбира се, създава още отломки. Ако се следват текущите проекти за стартиране, ще дойде време, когато сблъсъците ще са толкова често срещани, че ще доведат до това, което е известно като каскадата на Кеслер. Сблъсъците създават отломки, а отломките създават други сблъсъци, който прави оцеляването в орбита невъзможно.

Каскадата на Кеслер е отразена в няколко художествени произведения, от мангата Planetes до филма "Гравитация". В "Гравитация" каскадата е представена като случваща се внезапно, задействана само часове след като руснаците унищожават тестов сателит. В действителност процесът ще бъде постепенен. Подобно на глобалното затопляне, знаем, че ще има момент, след който няма връщане, ако не променим начина си на поведение. Просто не знаем точно къде е тази граница. За щастие има няколко проекта, които се опитват да решат този проблем, един от които е сътрудничество между Европейската космическа агенция и швейцарски стартъп, наречен ClearSpace.

Карта на отломки в орбита около Земята. Кредит: ESA – European Space Agency

Идеята зад ClearSpace е принудително да премахне най-големите и най-опасни отломки, като ги улови и принуди да слязат от орбита. По-малките отломки ще продължат да бъдат проблем, но ако може да се премахнат големите парчета, това би било добро начало. В момента Европейската космическа агенция планира да изстреля сателит ClearSpace през 2026 г. като пилотна мисия. Целта ще бъде да се заснеме компонентът на горната степан на адаптера за вторичен полезен товар Vega (Vespa), който бе част от изстрелване през 2013 г. Масата му е около 100 кг и е дълъг приблизително 2 метра.

Компонентът не представлява никакви големи опасности, но е приблизително със същия размер и маса като по-опасните спътници и е едно цяло парче. Или поне така се предполаше. Последните наблюдения на 18-та ескадрила за космическа отбрана на Съединените щати показват, че има множество парчета, обикалящи в орбита близо до адаптера, а те не са били там преди. Новите отломки вероятно са причинени от свръхскоростното въздействие на някои малки, непроследени фрагменти от отломки. Това, което трябваше да бъде проста мисия, сега е малко усложнено от новите отломки.

Екипът на ClearSpace не смята, че новите обекти ще представляват критично предизвикателство и пилотната мисия продължава по график. Но тези нови наблюдения подчертават колко важни са ClearSpace и подобни мисии. Сблъсъците стават все по-чести, а времето за решения все по-кратко.

Източник: The Irony. ClearSpace-1 Couldn't Clean up Space Debris Because its Target Already Got hit by Space Debris, Creating Even More Space Debris, Brian Koberlein

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !