Луна 25: Амбицията на Русия да си върне бившата съветска слава с лунната мисия

Първата лунна мисия на Русия от близо 50 години е предназначена да кацне близо до южния полюс на Луната и се разглежда като опит да се покаже, че страната все още може да се конкурира в международната космическа индустрия

Ваня Милева Последна промяна на 11 август 2023 в 00:01 5855 0

Мисията Луна 25 преди изстрелването. В ход са последните приготовления преди изстрелването на космическия кораб за кацане на Луната Луна 25

Кредит Роскосмос

Мисията Луна 25 преди изстрелването. В ход са последните приготовления преди изстрелването на космическия кораб за кацане на Луната Луна 25

Русия е на път да стартира първата си лунна мисия от почти 50 години. Това е важна мисия за руската космическа индустрия, която е в упадък от десетилетия. Освен това се тълкува като част от кампанията на Русия да си върне силата и значението на глобалната сцена, които някога е имала като част от Съветския съюз.

Ракетата Союз-2.1b с космическия кораб Луна-25 стартира в петък, 11 август, в 02:10 московско време. На 16 август апаратът трябва да излезе в окололунна орбита, а на 21 август се очаква мекото му кацане.

Мисията "Луна 25" се състои от спускаем апарат с научни инструменти, предназначени основно за изследване на състава и свойствата на лунния прах.

Името на мисията я свързва директно с космическите мисии на Съветския съюз: мисията "Луна 24", предшественикът на тази мисия, се проведе през 1976 г. "Луна 25" е в много отношения забележително подобна на "Луна 24", но не се предвижда да кацне в екваториалния регион на Луната, както всички предишните кацащи апарати на Луната са правили, по план тя трябва да кацне близо до южния полюс на Луната, област от особен интерес за човешки изследвания поради своите водни резервоари .

Общо разположение на системите на "Луна-25". Фотоклетките са разположени отстрани на спускаемия модул. Кредит: Wikimedia Commons

Институтът за космически изследвания на Руската академия на науките откри, че дори на 70 градуса южна ширина на Луната в почвата има вода. Ето защо Русия планира да достигне до такива региони на земния спътник. Кредит: Wikimedia Commons, CC BY-ND

След "Луна 24" процъфтяващата съветска космическа индустрия започна да запада заедно с последните следи от космическата надпревара от Студената война. Разпадането на Съветския съюз преди 32 години означаваше, че Русия трябва да стартира нова космическа агенция, Роскосмос, която бе засегната от политически хаос и проблеми с финансирането. През последните десетилетия много други играчи се намесиха в космическата индустрия. Сега има нова космическа надпревара – и Русия няма преднината на Съветския съюз.

"Изглежда, че това е нещо като "Make Russia Great Again". И като възстановяване на територията, която Съветският съюз е имал, и като достигане до част от тази предишна слава", коментира Андрю Дженкс (Andrew Jenks) от Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч. "Заложени са много важни неща на това изстрелване по отношение на това дали Русия разполага с достатъчно ресурси на международната сцена, за да покаже, че може да се конкурира в област, в която някога е била лидер."

От 70-те години на миналия век съветската, а след това и руската космическа програма претърпяват поредица от шумни провали: серия от експлозии на ракети, космическа совалка, изстреляна само веднъж, и планирана мисия на Марс, която никога не надхвърля орбитата на Земята.

Като цяло това обезсърчава малцината оптимисти по отношение на полета на "Луна 25".

"Надявам се да успеят, но по-вероятният резултат, ако сте човек, който залага, би бил провал", отбелязва Дженкс. "Провалите в космическата програма са почти непрекъснати."

Ако успее, това ще бъде важен крайъгълен камък за Русия, поставяйки основата за евентуална постоянна база на Луната в сътрудничество с Китай. Това може също така да съживи болния космически сектор на Русия, който бе засегнат от "изтичането на мозъци" и загубата на международни партньорства поради войната в Украйна.

"Мисля, че това би повдигнало духа на хилядите хора, които съставляват инфраструктурата на руската космическа наука", коментира Дженкс. "Но не може да превърне духа в космическа програма – не виждам как една успешна мисия може да промени тенденцията на влошане на инфраструктурата за производство на космическа технология, която очевидно не работи."

Източник: Russia chases former Soviet glory with Luna 25 moon mission, New Scientist

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !