Уеб и Чандра откриха най-отдалечената свръхмасивна черна дупка досега (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2023 в 11:24 8318 0

Черната дупка се намира в центъра на галактиката UHZ1, която се намира на 13,2 милиарда светлинни години

Кредит Рентгенови изображения: NASA/CXC/SAO/Akos Bogdan; Инфрачервени изображения: NASA/ESA/CSA/STScI; Обработка на изображения: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & K. Arcand

Черната дупка се намира в центъра на галактиката UHZ1, която се намира на 13,2 милиарда светлинни години

Открита е най-отдалечената свръхмасивна черна дупка, наблюдавана някога, с помощта на наблюдения в инфрачервения и в рентгеновия спектър - съответно с космическия телескоп "Джеймс Уеб" и с рентгеновата обсерватория "Чандра".

Черната дупка се намира в центъра на галактиката UHZ1, която се намира на 13,2 милиарда светлинни години (измерено във времето, колко време е отнело на светлината да достигне до нас).

UHZ1 се намира в посока на Abell 2744, клъстер от галактики на 3,5 милиарда светлинни години от Земята. UHZ1 се намира точно зад този клъстер, гледано от Земята, и благодарение на въздействието на клъстера като гравитационна леща може UHZ1 да види с големи телескопи като "Уеб" и "Чандра".

Рентгеновият космическия телескоп "Чандра" може да измерва рентгенови лъчи от UHZ1, галактика, която вече е съществувала, когато Вселената е била само на 3% от сегашната си възраст. Благодарение на гравитационната леща на Abell 2744, светлината от UHZ1 е не само огъната, но също увеличена четири пъти.

Кредит: NASA/STScI/Leah Hustak

Наблюденията на свръхмасивната черна дупка в UHZ1, която следователно се разкрива от нагорещения газ около нея, който излъчва рентгенови лъчи, може да хвърлят светлина върху продължаващата дискусия за образуването на свръхмасивни черни дупки в ранната Вселена.

От години изследователите се питат как толкова масивни черни дупки са могли да се появят толкова рано във Вселената - някои от тях вече може да имат маса милиарди пъти слънчевата.

Има две теории за това ранно образуване: те биха могли да възникнат от огромни газови облаци, които се разпадат наведнъж и след това образуват черни дупки от няколко десетки хиляди до стотици хиляди слънчеви маси за кратко време (вижте илюстрацията по-горе). Или се образуват, когато първото поколение звезди (звездите от Популация III) избухне и ядрото им имплодира в черни дупки с няколко десет до сто слънчеви маси.

Масата на черната дупка вероятно е между 10 и 100 милиона слънчеви маси и въз основа на нейните свойства астрономите смятат, че черната дупка се е образувала от директния колапс на голям газов облак.

Справка:

Bogdán, Á. et al; 2023, Nature Astronomy, accepted: arXiv:2305:15458;
Goulding, A. et al; 2023, ApJL, 955, L24, arXiv:2308.02750;
Natarajan, P. et al; 2023, ApJ, submitted: arXiv:2308:02654

Източник: UHZ1: NASA Telescopes Discover Record-Breaking Black Hole, Chandra

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !