02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

5 причини да учим математика

Знае ли българинът как се смята дължина на окръжност?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 октомври 2018 в 00:05 467850

Вероятно сте срещали в социалните мрежи изявления от вида: „Още един ден не ми потрябва Питагоровата теорема” или недоволни въздишки на ученици и родители, че в училище има твърде много математика. 

Математиката е нужна. Тя е едно от нещата, което е развило мозъка ни и ни е направило човеци. Тя е инструментът на физиците, с който разбират света около нас, а също и на инженерите, които ни го правят по-приятен и възможен.

Математиката ви трябва например, за да „станете богати”. 

Вижте кадъра по-горе от популярното шоу - възможно ли е съвременният българин да не знае, че дължината на окръжност е равна на диаметъра ѝ по „вълшебното” число пи, нещо известно и на древните египтяни? Или пък всеки знае наизуст от шести клас c = π . d, без да му хрумне, че ако c/d=π, то d/c=1/π? Реципрочна стойност, вероятно още едно понятие от шести клас, което мнозина се гордеят, че са забравили.

Трябва ли ни да учим математика?

Да. Ето няколко причини:

1. В бита винаги трябва да се изчисли нещо

Какво ли не ежечасно трябва да пресмятаме - кой заем е най-изгоден, колко сол трябва да добавим в супата, колко бензин ни е необходим, за да отидем до морето, в колко трябва да настроим будилника, за да закусим и да стигнем навреме, как да си поделите с приятели таксито или вечерята и за какво ли не още. На калкулатора няма бутон "за колко часа да настроя будилника" или "кой кредит е по-изгоден".

2. Математиката ни помага да развием логическото си мислене

Трудни задачи има не само в уроците по математика, но и в живота и то много често. С помощта на математиката се научаваме да разсъждаваме, да извличаме заключения с помощта на логиката и да вземаме правилните и разумни решения.

3. Усъвършенства способността да се мисли абстрактно и концептуално

Математиката развива най-общо интелектуалните способности - уменията за анализ и обобщения, абстрактно мислене и способност да се мисли с концепции.

Знаем, че една капибара плюс две капибари стават три капибари. Макар че малцина, решаващи тази задача, са виждали на живо капибара. Именно математиката ни учи да правим проекции, да оперираме с неща, които реално нямаме.

Тя ни учи да обобщаваме, т.е. да анализираме отделен случай и да намерим връзка с общия порядък -  от частното към общото.

4. Помага да правим прогнози и планове

Използваме входящата информация в реално време, за да планиране дългосрочното или краткосрочното си бъдеще. Можем да изградим алгоритъм от действия, които да изпълняваме в бъдеще, а за това нужни изчисления. И качеството на планирането силно зависи от нашите математически способности.

5. Добре платена работа

Съвременното общество предполага технологии. Компютри, интернет - всичко това се основава на математиката. Невъзможно е да живеете в информационното общество, без да знаете основни математически правила.

Притежавайки знания по математика, вие ще получите огромно предимство и шанс за интересна и достойно платена работа.

Може би някой ще каже, че има професии, които не се нуждаят от математика. Интересно кои? Лекар - не би могъл без математика, ще трябва да изчисли дозата на лекарствата, един спортист - ако разбира от математика, може да подобри резултатите си (вж "Ефектът на Магнус или защо и футболистите трябва да знаят физика").

Може би ще станете богат и някой друг ще смята вместо вас? Много вероятно е да ви измамят, ако не знаете математика - тя е нужна най-малкото за контрол.

Без математика не може.

Не казвам, че трябва да знаете всичко перфектно, но е необходимо да можем да се ориентирате в математиката поне на средно ниво.

А вие как мислите?


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Математика
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.