Кой е построил египетските пирамиди?

Това не бяха извънземни или дори хора от „изгубения“ град Атлантида

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2021 в 00:00 32322 0

Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Египетските пирамиди са археологическо чудо, издигащо се високо над пустинните пясъци и видимо на километри.

Изграждането на тези гигантски гробници несъмнено е било титанична задача, но кои са били хората, които са я извършили?

Има много теории за това кой е построил пирамидите в Египет - от поробени евреи до още по-луди идеи като жители на „изгубения“ град Атлантида и дори извънземни.

Нито една от тези теории не разполага с подкрепящи я доказателства.

Пирамидите не биха могли да бъдат построени от роби-евреи, тъй като в Египет не са открити археологически останки, които могат да бъдат пряко свързани с еврейския народ, датиращи от преди 4500 години, когато са построени пирамидите в Гиза според археологическите проучвания. Освен това историята, разказана в еврейската Библия за това, че евреите са роби в Египет, се отнася до град, наречен „Рамзес“. Град на име пи-Рамзес е основан през 19-та династия (около 1295-1186 г. пр. н. е.) и е кръстен на Рамзес II, управлявал 1279–1213 г. пр. н. е. Този град е построен, след като в Египет е приключила ерата на строителството на пирамиди.

„Не сме открили нито една дума за ранните израилтяни в Египет - нито в монументални надписи на стените на храмове, нито в надписи на гробници, нито в папируси“, пишат археолозите Исраел Финкелщайн (Israel Finkelstein) и Нийл Ашер Силберман (Neil Asher Silberman) в своята книга „The Bible Unearthed: Archaeology's New Vision of Ancient Israel and the Origin of its Sacred Texts“(The Free Press, 2001).

Нещо повече - никога не са били открити археологически доказателства за изгубения град Атлантида през който и да е период и много учени смятат, че историята е измислена. Що се отнася до извънземните - да оставим тази хипотеза на "Новото познание".

Всъщност всички доказателства показват, че древните египтяни са строили пирамидите, твърдят египтолозите. Но как са живели строителите на пирамидите, какво са получавали за труда си и как са били лекувани е загадка, която изследователите все още изследват.

Кредит: Pixabay

Пирамидите и техните строители

Египет има повече от 100 древни пирамиди, но най-известните са стъпаловидната пирамида, построена по време на управлението на фараона Джосер (около 2630-2611 г. пр. н. е.) и първата истинска пирамида - тази, която има гладки страни - построена под управлението на фараона Снофру (около 2575-2551 г. пр. н. е.), Марк Ленер (Mark Lehner) пише в книгата си „The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries“ (Thames & Hudson, 2008). Голямата пирамида е построена в Гиза по време на управлението на фараона Хуфу - или, както е известен у нас, Хеопс (около 2551-2528 г. пр. н. е.). А двама от неговите наследници, Хефрен (около 2520-2494 г. пр. н. е.) и Микерин (около 2490-2472 г. пр. н. е.), също са построили пирамиди край Гиза.

Фараоните постепенно спират да строят пирамиди по време на Новото царство (1550-1070 г. пр. н. е.), Като вместо това избират да бъдат погребани в Долината на царете, която се намира на около 500 км южно от Гиза, отбелязва Ленер в книгата си. През последните няколко десетилетия археолозите откриха нови доказателства, които дават улики за това кои са били строителите на пирамидите и как са живели.

Стъпаловидната пирамида, построена по време на управлението на фараона Джосер, в некропола Сакара, Египет. Кредит: Wikimedia Commons

Оцелелите писмени свидетелства, включително папирусите, открити през 2013 г. във Вади ал Джарф на брега на Червено море в Египет, показват, че големи групи работници са помогали за доставянето на материали в Гиза.

В папирусите от Вади ал-Джарф с автор човек на име Мерер (Merer), описал себе си като отговорник за екип от над 200 души при строежа, разказват археолозите Пиер Тале (Pierre Tallet) и Грегори Мароар (Gregory Marouard). Мерер е записал историята през 27-мата година от царуването на Хеопс. Записките му показват, че тогава вече Голямата пирамида е била пред завършване, а голяма част от оставащата работа е била фокусирана върху изграждането на конструкцията от варовик, с която е облицована пирамидата.

Групата работници под ръководството на Мерер е транспортирала варовик с лодка по река Нил на разстояние около 18 км от Тура, в близост до днешно Кайро, и е бил докаран до мястото на строежа на Голямата пирамида, с лодки по течението на река Нил.

Част от древния документ, който разкрива как е била построена най-голямата пирамида в Гиза. Източник: Egyptian Ministry of Antiquities

В миналото египтолозите са предполагали, че бригадите строители на пирамидите са били в голяма степен съставени от сезонни селскостопански работници, участвали в това време на годината, когато е имало малко земеделска работа. Все още е неизвестно, така ли е било наистина.

Макар папирусите, описващи историята на Голямата пирамида, все още да са в процес на дешифриране и анализ, резултатите досега подказват, че бригадата, ръководена от Мерер, е работела далеч не само за изграждането на пирамидата. Изглежда, че тези работници са обикаляли голяма част от Египет, може би чак до Синайската пустиня, изпълнявайки различни строителни задачи. Това повдига въпроса дали те са били постоянно работещи професионалисти, а не от група сезонни селскостопански работници, които след строежа се връщат на своите ниви.

Голямата пирамида на Хеопс. Кредит: Wikimedia Commons

Според папирусите менюто на работниците е включвало фурми, зеленчуци, птиче и друго месо, разказва Пиер Тале, професор по египтология в Сорбоната, който дешифрира папирусите и е съръководител на екипа, който ги е намерил. Освен, че са хранени здравословно, в папирусите пише, че членовете на работния екип редовно са получавали платове, които „вероятно са се смятали за един вид пари по онова време“, обяснява Тале пред Live Science.

Освен това служители на високопоставени длъжности, които са участвали в изграждането на пирамидите, „може да са били дарявани със земя“, разказва Марк Ленер (Mark Lehner), директор на изследователския институт за Древен Египет (AERA) в Масачузетс. Историческите сведения показват, че понякога в Древен Египет чиновниците са награждавани със земя, възможно е да е раздавана и на чиновниците, участващи в строителството на пирамидите.

Екипът на Ленер извършва разкопки на град в Гиза, в който са живели някои от работниците, изграждащи пирамидата на Микерин. Досега археолозите са открили доказателства, че древните жители на този град са пекли големи количества хляб, клали са хиляди животни и са варили огромно количество бира. Въз основа на намерените на мястото животински кости и предвид хранителните нужди на работниците, археолозите изчисляват, че около 1800 килограма животни - включително говеда, овце и кози - са били клани средно всеки ден, за да се изхранват работниците.

Останките от работници, погребани в гробове близо до пирамидите, показват, че работниците са с лекувани кости, поставени правилно - което предполага, че са имали достъп до медицинската помощ. Богатата храна на строителите на пирамидите, съчетана с доказателства за медицинско обслужване и заплатата във вид на платове като начин на плащане, е доказателство за египтолозите, че работниците не са били роби.

Но това не означава, че всички работници са имали равни условия за живот. Разкопките на AERA показват, че някои от по-високопоставените служители са живели в големи къщи и са получавали най-добрите късове месо. За разлика от тях, Ленер подозира, че по-ниско квалифицираните работници вероятно са спали в прости жилища или навеси до самите пирамиди.

Източник: Who built the Egyptian pyramids?, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !