Древен документ разкрива как е построена пирамидата в Гиза

Катя Димитрова Последна промяна на 20 юли 2016 в 12:50 45631 0

Кредит www.planetware.com

Древен папирус, документирал построяването на Голямата пирамида е Гиза, откриха археолози. Предстои да бъде изложен за широката публика в Египетския музей в Кайро, съобщава Live Science.

Голямата пирамида в Гиза е построена в чест на фараон Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал около 2551-2528 г. пр. н.е., и е най-голямата от трите пирамиди, построени на платото Гиза в Египет. Считана за едно от "чудесата на света" от древните автори, Голямата пирамида е висока 146 метра при построяването, но днес, поради ерозията височината ѝ е 138 метра.

Дневникът, който разкрива нейната история, е написан в йероглифи, а негов автор е човек на име Мерер (Merer), описал себе си като отговорник за екип от над 200 души при строежа, разказват археолозите Пиер Тале (Pierre Tallet) и Грегори Мароар (Gregory Marouard).

Двамата изследователи са ръководители на археологическия екип от Франция и Египет, който е открил документа край Червено море през 2013 г. Папирусът е датиран на около 4500 години и това го прави най-старият документ, откриван някога в Египет.

Част от древния документ, който разкрива как е била построена най-голямата пирамида в Гиза. Източник: Egyptian Ministry of Antiquities

В продължение на много месеци учените дешифрирали написаното. Мерер е записал историята през 27-мата година от царуването на Хеопс. Записките му показват, че тогава вече Голямата пирамида е била пред завършване, а голяма част от оставащата работа е била фокусирана върху изграждането на конструкцията от варовик, с която е облицована пирамидата.

Варовикът, използван за тази конструкция, е добит край Тура, в близост до днешно Кайро, и е бил докаран до мястото с лодки по течението на река Нил.

В дневника се казва също, че строителството е било наблюдавано от везира Анкаф (Ankhhaf), полубрат на фараона Хеопс. Везир (тжати) е висш служител в древен Египет, който служи пряко на фараона.

Още подробности около строежа на Голямата пирамида, учените планират да разкрият при официалното представяне на изложбата в музея. Засега уточнена дата за нейното отваряне няма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !