НАСА ще изпрати хеликоптер на Марс през 2020 г. (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 май 2018 в 00:00 8590 0

Кредит NASA

НАСА разкри, че ще изпрати хеликоптер на Марс на следващата си мисия, която трябва да пристигне на Червената планета през февруари 2021 г.

Хеликоптерът ще бъде изпратен заедно с мисията Mars 2020, която ще започне 7-месечното си пътешествие с изстрелване на ракетата Atlas V през юли 2020 г. За пръв път ще бъде изпратен такъв апарат на друга планета.

"НАСА се гордее, че е първа. Идеята за хеликоптер, плаващ под небето на друга планета, е вълнуваща. Марсианският хеликоптер обещава много за нашите бъдещи научни мисии и проучване на Марс", коментира администраторът на НАСА Джим Бридщайн (Jim Bridenstine). 

Подобни идеи има отдавна. Ако се осъществи, хеликоптерът би могъл да проучи много по-обширни области и да измине по-големи разстояния от марсоходите, които обикновено се движат едва с няколко десетки метра всеки ден.

Марсокоптерът ще бъде оборудван с две камери, за да заснеме повърхността на планетата. NASA/JPL-Caltech

Хеликоптерът ще бъде малък, с тегло само 1,8 килограма като корпусът му е около 10 см. За да лети в разредената атмосфера на Марс,  двете срещуположно въртящи се перки ще трябва да се въртят с около 3000 об/мин, 10 пъти по-бързо от хеликоптер на Земята.

Полет над повърхността на Марс ще бъде равностоен на полет на 30 000 метра над Земята. Той ще бъде оборудван със слънчеви батерии за зареждане на литиево-йонните батерии и "отоплителен механизъм", който ще затопля апарата през студените марсиански нощи.

Той ще бъде транспортиран до повърхността с роувъра Mars 2020, който е подобен на конструкцията на роувъра Curiosity, който вече е на Марс. 

Закъснението на комуникациите между Марс и Земята е четири и 24 минути. Така че хеликоптерът ще бъде автономен, тъй като няма да може да разчита на управление и контрол на човек в реално време.

Очаква се апаратът да има 30 летателни дни, като всеки полет продължава до 90 секунди и обхваща няколко стотин метра.

Макар и "високо рискова", идеята може да има и "висока възвращаемост", според НАСА. Ако тя не сработи, тя няма да повлияе на общите цели на мисията Mars 2020, които включват търсене на признаци на древен живот на Марс.

"Вече имаме страхотни изображения на Марс както от повърхността, така и от орбита", заяви Томас Зурбухен (Thomas Zurbuchen) от дирекция "Научни мисии" на НАСА. "Като добавим ново измерение от птичи поглед от "марсокоптера", можем само да си представим какво ще постигнат бъдещите мисии".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !