03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На някои места на човешкото тяло нормалната температура достига 50°С

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 януари 2018 в 00:03 55300
Източник: jazzmoon12 / Flickr

Биолози са открили индикации, че температурата в човешките митохондрии може да достигне 50°С. Тези органели присъстват във всяка клетка на тялото и са отговорни за осигуряването на организма с енергия.

Статията с резултатите е публикувана в списание PLOS Biology.

За нормална температура на човешкото тяло се смята в диапазона от 36,5 до 37,5° С. За поддържане на тази температура има структури, наречени митохондрии, броят на които може да достигне стотици в една клетка. 40% от произведената от тях енергия води до образуването на молекули на аденозин трифосфатна киселина (АТФ), които обезпечават с енергия други химични реакции в клетката и 60% се разсейват като топлина. Смяташе се, че повечето физиологични процеси протичат при същата температура като на цялото тяло.

В новата статия се казва, че митохондриите могат да функционират при температури с 10°С и повече над тези, за които е оптимизиран организмът.

Резултатите на авторите показват, че за поддържане на постоянна температура от 37,5 ° С на тялото ни, митохондриите работят много подобно на термостатични радиатори в лошо изолирана стая, разсейвайки много по-висока температура от заобикалящата ги среда, пише Science Daily.

Проучването е направено с помощта на специално флуоресцентно съединение, чиято интензивност на луминисценция зависи от температурата. Този "молекулен термометър", наречен Mito Thermo-Yellow, е въведен в центъра на работещи митохондрии и показва стабилна температура около 50°С. Температурата намалява, ако по някаква причина митохондриите сеа инактивират. Учените показаха, че определени специфични за митохондриите ензими работят оптимално при температури близки до 50°С.

Митохондрии в човешки клетки, осветени от термочувствителна сонда. Четири човешки клетки, всяка със ядро ​​(N) и многобройни горещи нишковидни митохондрии (в жълто червено). San Diego State University

Митохондриите като радиатори. Снимката с високо увеличение разкрива паралелни редици гъсто поставени мембрани, които могат да нагряват вътрешността на митохондриите. San Diego State University

Ник Лейн (Nick Lane) от Университетския колеж в Лондон пише в PLOS Biology  придружаващи бележки по изследването като посочва някои важни нюанси. По-специално обръща внимание на не докрай изяснените свойства на Mito Thermo Yellow, някои затруднения с класическото понятие "температура" в такъв микроскопичен мащаб, а също така, че от изводите на изследването следват екстремни температурни градиенти вътре в клетките, които са забелязани по-рано. Той отбелязва, че може би не трябва буквално да възприемаме получената стойност от 10°C, но трябва да приемем сериозно този резултат.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.