29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Паяк осакатява гениталиите на женската, за да предотврати чифтосвания с други

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 ноември 2015 в 15:47 81471
Мъжките паяци от вида Larinia jeskovi като този предотвратяват бъдещи копулации на сексуалните си партньори. Снимка: Gabriele Uhl

Ново проучване показва, че някои паяци от семейство Araneidae гарантират бащинството си като осакатяват гениталиите на партньорките си. Този тип поведение е първото по рода си наблюдавано в природата.

Публикуваното на 5 ноември в Current Biology откритие също така добавя допълнителен нюанс към теорията на сексуалния подбор, която твърди, че мъжките и женските в рамките на даден вид се състезават за възможностите да се чифтосват, дори ако трябва да убият противник.

Оказва се, че паяците имат "трудна любов", както пише в онлайн изданието си National Geographic.

Паяците определено са необичайни в преследването си на сексуален успех - с похвати от канибализъм до кастрация на партньора. (вижте "Агресия и любов").

Биологът Габриеле Ул (Gabriele Uhl) и колегите й от университета на Грайфсвалд в Германия попаднали на още една странна форма на поведение, след като изследвали женски екземпляри от вида паяци Larinia jeskovi, срещащи се в Сибир и Източна Европа.

Екипът забелязал, че след чифтосване, у много самки е изчезнал техният скапус (scapus) - израстък, подобен на велосипедна седалка, който е над гениталиите. Тогава учените се запитали защо?

Хванати натясно

За да разберат какво се случва, изследователите уловили от природата L. jeskovi и им позволили да се чифтосат като внимателно ги наблюдавали в лаборатория. В мига, когато един мъжки успешно се копулира с девствена женска, изследователите замразяват двойката с течен азот, което позволява на екипа да сканират с микроскоп взаимосвързаните гениталии на паяците.

Мъжкият паяк доставя своите сперматозоиди чрез педипалпите си, чифт крака, подобни на израстъци близо до устата си, които се залепват за скапуса на женската отгоре и отдолу.

Изображенията показват, че L. jeskovi хваща с педипалпите си скапуса на женските и го отрязва, сякаш с ножица. Без тази ключова дръжка, другите мъжки не могат да хванат женската изобщо и така ще й попречат да има друг сексуален партньор.

Това е обрат на типичната за паяците борба между половете. Много женски паяци правят секс с много мъжки, но оплождат яйцата си със спермата само на един от тях. Този конкурс подканва "мъжките да вземат драстични мерки, като се самокастрират, оставяйки органа си в женския репродуктивен тракт".

В този случай, обаче, "мъжките са намерили много хитро средство да предотвратят повторното чифтосване на женските без самите те да се осакатяват", обяснява Ул.

(A) Женски Larinia jeskovi . Стрелката показва външните й гениталии. (В и С) микроскопски изображения показват женските гениталии със скапус (SC) - непокътнат (В) и липсващ (С). Стрелките сочат отворите за съвокупляване на женските. Снимка Current Biology.

Учените подозират, че явлението не е характерно само за Larinia jeskovi. Женските на 80 от видовете паяци имат скапус, което ги прави уязвими на подобна намеса от страна на мъжките. 

Не е ясно дали женската е действително увредена - екипът няма как да знае, докато не проучи продължителността им на живот и цялостната им плодовитост. Женските паяци могат да съхраняват жизнеспособни сперматозоиди в продължение на години (в образувание наречено смерматека), така че дори и да имат само един сексуален партньор това може и да не попречи на тяхната плодовитост.


Jm 22.11 2015 в 21:37 1
+ 0
- 0
Да, ама и той няма да може да я изчука втори път
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.