Шарките на зебрите ги предпазват от конските мухи с оптическа илюзия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 август 2020 в 12:10 6922 0

Кредит pixabay

Защо зебрите са украсени с невероятните си райета е въпрос на научни дискусии повече от век. От контрол на температурата до заблуда на хищниците, съществуват много предположения, но ново изследване в списание Proceedings of the Royal Society B проучва идеята шарките да са свързани с паразитните мухи.

Екипът на професор Тим Каро (Tim Caro) от Университета на Бристол изследва от десетилетие теориите, които опитват да обяснят оцветяването на зебрите. Някои предишни техни изследвания откриват, че конските мухи, често срещан при зебрите паразит от род Tabanidae, се доближават по един и същи начин до кон, покрит с плат на райета, колкото и с едноцветен, но не кацат върху раирания. Тъй като не разполагат със зебра, учените импровизират с различни покривала и кон.

Изследователите не са сигурни защо се случва това, но предполагат, че някакъв особен вид оптична илюзия може да обърква мухите, което ги кара да се ударят в животното или да отлетят.

"Този ефект е добре позната оптическа илюзия, която при човешкото зрение се нарича "ефект на бръснарския стълб"," обяснява водещият автор д-р Мартин Хау (Martin How). "Движещи се ивици, както тези на въртящите се стълбове пред бръснарските салони, изглеждат все едно се движат под прав ъгъл, вместо в истинската си посока, така че все едно стълбът се движи нагоре, вместо около оста си. Решихме да проверим дали същата илюзия се случва в очите на хапещите мухи, когато искат да кацнат на раиран гостоприемник".

Когато мухите се доближат към повърхност, те променят скоростта си, според това колко бързо настройват зрението си, което им помага да избегнат сблъсъци. Учените предполагат, че тази оптична настройка може да бъде смутена, защото райетата правят повърхността да изглежда по-далече, отколкото е всъщност. Без да успеят да преценят кацането си, мухите или се забавят и не кацат никога, или се сблъскват в целта си. 

За да изследват теорията си, учените използват набор от конски покривала с различни шарки, но техните резултати показват, че оптическата илюзия не може да обясни напълно феномена. Покривалата, подобни на шарката на зебрите наистина отблъсват мухите, но същият ефект имат и карираните шарки. Те не съответстват на същата оптична илюзия, затова се очаква мухите да успеят да кацнат без проблем. Но изследването показва, че мухите наистина се затрудняват с шахматното каре и изобщо не успяват да кацнат върху такъв плат. Оттук следва, че не само шарката на зебрата, но и други мотиви могат да бъдат ефективни срещу кацането на мухите.

Различните шарки, които учените проучват върху кон. Кредит: Martin J. How et al./ Proceedings of the Royal Society B 2020

Този резултат може да изглежда малко обезсърчаващ със своята неточност, но професор Каро остава оптимист.

"Не само тези вълнуващи изследвания ни водят по-близо до това да разберем един от най-известните и фотогенични видове, но и ще представляват интерес за фермерите, които опитват да намалят вредата, причинена от конските мухи и дори компаниите, произвеждащи покривала за конете".

Източник: IFLScience - Zebras' Dazzling Stripes Confound Blood-Sucking Flies, Scientists Discover

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !