Шефът на Боинг: Ще върна колата на Мъск обратно

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2018 в 10:31 8972 2

Последната снимка на "Starman" в червената Tesla Roadster на Илън Мъск, устремил се към орбита на Марс. Снимка: Elon Musk/SpaceX via Instagram

Денис Мюленбург (Dennis Muilenburg), главен изпълнителен директор на съперника на SpaceX, Боинг, предизвика Илън Мъск в състезание за Марс и заяви, че дори ще върне на космически кораб червената Тесла Роудстър на милиардера.

Авиокосмическият гигант не планира скоро да пусне автомобили в небето, заяви Мюленбург, но "можем да вземем един оттам и да го върнем". Мюленбург направи този закачлив коментар в интервю за Politico Space Forum, съобщава Вloomberg.

Това очевидно е намек за черешово-червената Тесла Роудстър, с астронавт - манекен зад волана, който Мъск изстреля в космоса в първия полет на мощната ракета Falcon Heavy в началото на февруари.

Тези забавни закачки показват зараждащото се съперничество между компаниите. Използването на ракети за многократна упореба от SpaceX на Мъск разклати позициите на съперниците си като United Launch Alliance на Boeing-Lockheed Martin Corp., с ниските си цени. Мъск също така очерта дръзка програма за колонизиране на Марс, подклаждайки конкурентната борба с Мюленбург.

Шефът на "Боинг" смята, че може да заведе хора на червената планета след 10 години в подобна експедиция на тази, описана от Илън Мъск.

Целта на Мюленбург и Мъск е да изпратят хора и до Марс, което може да се превърне в екстремно космическо състезание. SpaceX сглобява огромна ракета, наречена BFR.

Боинг, който строи космически кораби от 60-те години на миналия век, засили инвестициите си в усъвършенстването на  космическите технологии.

Аерокосмическият гигант Boeing работи в тясно сътрудничество с НАСА в своята ракета Space Launch System (SLS), наричана "мегаракета", която се очаква да стартира за първи път през 2019 г.

Тя ще извърши първия си старт през следващата година за безпилотна мисия и след това ще изпрати астронавти в космоса с мисията Orion през 2023 г.

Ракетата SLS ще използва усъвършенстваните двигатели RS-25, които са доказали своите възможности в над 135 мисии. Двигателите сега се интегрират в основната степен на ракетата - най-голямата някога построена и по-висока от 20-етажна сграда.

В този мощен космически кораб, който е в процес на изграждане, 54-годишният Мюленбург вижда възможност, която би могла да превърне мечтата да стъпи човек на Марс в реалност в рамките на неговия живот. Всъщност, както заяви Мюленбург, той "се надява", четова  ще се случи в рамките на едно десетилетие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

17.04 2018 в 05:04

Да, и молба. Не се завирай където. След като си направил беля, където не трябваше. Иди в почиващата смяна. Ту ми е лесно, ще стане и другаде.

15914

1

поп Дръвчо

16.04 2018 в 20:39

Казах ви аз, че тази кола рано или късно ще стигне в Горубляне с преначукани номера.

Това ще е една от най-скъпите и високотехнологични кражби в историята.