Ново лечение значително намалява болката в коляното без операция

Лечението подобрява качеството на живот на всички участници в проучването

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2023 в 00:01 10731 0

болка в коляното

Кредит Pxhere

Радиочестотната аблация на геникуларния нерв е минимално инвазивно лечение на болката в коляното, дължаща се на остеоартрит. Последните изследвания, които ще бъдат представени на годишната научна среща на Дружеството по интервенционална радиология във Финикс, показват, че това лечение може значително да намали болката, особено при възрастни над 50 години.

Радиочестотната аблация на геникуларния нерв е минимално инвазивно лечение на болки в коляното, дължащи се на остеоартрит на коляното, и може значително да намали болката, особено при възрастни, които са на 50 и повече години.

Това сочат резултатите от ново изследване, които ще бъдат представени на годишната научна среща на Дружеството по интервенционална радиология във Финикс, САЩ.

За първи път в рамките на проучване се разглеждат демографските данни на пациентите, историята на предишни хирургични операции и други клинични характеристики, които могат да предскажат степента на намаляване на болката след лечението.

"Знаем, че това лечение показва ясни ползи за намаляване на болката и подобряване на способността за извършване на ежедневните дейности на пациентите", отбелязва д-р Кейтлин Карато (Kaitlin Carrato), главен ординатор по интервенционална радиология в университетската болница "МедСтар Джорджтаун". "Но сега, когато знаем, че то е особено полезно за хората над 50-годишна възраст, това може да означава, че хората с хронични болкови състояния, като артрит, биха имали по-голяма полза от това лечение, отколкото пациентите, страдащи от остра болка, например при нараняване."

Радиочестотната аблация (RFA) е медицинска процедура, при която част от електропроводима тъкан, нефункционираща правилно, се отстранява (абламира) с помощта на топлина, генерирана от средночестотен променлив ток (в диапазона 350-500 kHz).Обикновено се извършва в амбулаторни условия, в съзнание, като се използват местни анестетици или седативна анестезия.

Лекарите извършват радиочестотна аблация на геникуларния нерв, насочвани с помощта на образна техника, за да поставят сондиращи игли до нервите на коляното, които могат да изпращат сигнали за болка към мозъка. Сондите генерират радиовълни, създавайки област на топлина, която притъпява или унищожава нервните окончания, изпращащи сигнали за болката. Тези нерви не контролират мускулите и не влияят на равновесието, което прави процедурата безопасна. Освен това пациентите си тръгват с лепенки, а не с шевове. При други проучвания е доказано, че лечението продължава приблизително от шест месеца до две години.

Проучването изследва намаляването на болката при 36 пациенти, използвайки визуалната аналогова скала (VAS - visual analog scale) и скалата за болка на Western Ontario McMaster Universities Osteoarthritis (WOMAC). Изследователите оценяват дали нивата на намаляване на болката се влияят от демографски и клинични характеристики, като възраст, пол, индекс на телесна маса, анамнеза за предишна операция и анамнеза за фибромиалгия.

Преди лечението пациентите са имали средна изходна стойност на VAS от 8,58 и средна изходна стойност на WOMAC от 66,6. След лечението при всички участници в проучването се наблюдава статистически значимо намаляване на болката. Средната стойност на VAS от 8,58 е намаляла на 5,02, а средната стойност на WOMAC е намаляла от 66,6 на 41. Най-голямо увеличение на функционалността и намаляване на болката е регистрирано при пациентите на 50 и повече години в сравнение с по-младите участници.

"Приблизително един на всеки четирима възрастни американци има болки в коленете", коментира д-р Джон Смирниотопулос (John B. Smirniotopoulos), интервенционален радиолог в университетската болница MedStar Georgetown. "Това лечение може да предложи на много от тези хора шанс да се наслаждават на ежедневните дейности и да си възвърнат по-високото качество на живот, като се намали болката, която изпитват ежедневно."

В момента изследователите провеждат дългосрочни проучвания на това лечение, които се задълбочават в това какви други фактори биха могли да предскажат колко добре ще работи лечението. Същото лечение се провежда и при раменете, бедрата и сакроилиачните стави, където гръбначният стълб се свързва с таза.

Abstract 120: Genicular Nerve Radiofrequency Ablation: Is there a Predictor of Outcomes? K. Carrato, N. Jain, A. Eckert, M. Lamberti, C. Sutton, J. Sens, K. Horton, A. Khan, N. Tabori, G. Sivananthan, J. Smirniotopoulos. Annual Scientific Meeting, March 4-9, 2023. This abstract can be found at sirmeeting.org after the embargo time.

Източник: New Treatment Significantly Reduces Knee Pain Without Surgery, THE REIS GROUP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !