Трилобитите са снасяли яйца и са ги оплождали от главата си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2017 в 09:00 8904 0

Фосил на трилобита Triarthrus eatoni - близо до главата му може да се видят няколко яйца / Thomas Hegna

Яйцата на древни членестоноги, наречени трилобити, съществували преди повече от 520 милиона години, са открити в  непосредствена близост до останките им.

Ако се съди по местоположението им, трилобитите са можели да отделят яйцеклетките и сперматозоидите си през генитален отвор в главата си, пише онлайн изданието Science news.

Изследването е публикувано в списание Geology.

Трилобитите са господствали дълго време в палеозойските океани и са изчезнали преди повече от 250 милиона години по време на масовото измиране в края на периода Перм.

Останките им са открити в големи количества, което позволява да се идентифицират дори и сега над 20 000 вида от тези морски членестоноги. Смята се, че трилобитите са двуполови - женската снася яйца, които след това се оплождат от самците.

Екип палеонтолози начело с Томас Хегна (Thomas Hegna) от Западния Университет на Илинойс, изучавайки останките на трилобитите Triarthrus eatoni намират близо до главата на животното няколко миниатюрни сфери около 200 микрометра в диаметър. Те са идентифицирани като яйца и за първи път са намерени непосредствено до трилобита. Образецът е идеално запазен - по време на фосилизирането твърдите части на екзоскелета и яйцата на трилобита са заместени с минерала пирит - железен сулфид. Фосилите са намерени в стратиграфската група Лорейн в североизточната част на САЩ, щата Ню Йорк, която съдържа много пиритни фосили от периода Ордовик отпреди 485 до 444 милиона години.

Фосилизирани трилобити Triarthrus eaton. Снимките E, F и G показват запазени яйца. Снимки A и B показват тялото на трилобита.

Съдейки по разположението на яйцата, трилобитите са можели да снасят яйца си, а самците – да изхвърлят спермата през генитален отвор в главата си.

Така правят и днес някои мечеопашати, които се смятат за роднини на трилобитите.

Трилобитите вероятно са отделяли своите яйцеклетки и сперматозоиди през гениталния отвор, вероятно намиращ в задната част на главата. Снимките K и L показват задната част на главата на трилобитите

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !