Вероятно първата комета от друга слънчева система премина току-що

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 14:18 25437 1

Не от нашите? Richard Bizley/Science Photo Library

Новооткрита комета профуча покрай Земята и на базата на странната й орбитална траектория, астрономите смятат, че това е може би първата комета, наблюдавана някога, която идва от междузвездното пространство, съобщава NewScientist.

Неофициалният телескоп в Хавай забеляза бързо движещ се обект, наречен C/2017 U1, на 18 октомври, след най-близкия му подход към Sлънцето. През следващата седмица астрономите направиха 34 отделни наблюдения на обекта и откриха, че има странна траектория, която е под ъгъл спрямо орбитите на планетите и не обикаля около Слънцето.

Сега астрономите се надяват да определят дали обектът е от нашата Слънчева система или от друга.

Повечето комети следват орбити с формата на елипса около Слънцето и нахлуват от отдалечения Облак на Оорт, за да се промъкнат във вътрешната слънчева система, преди да се отправят отново навън. Тази комета, за разлика от тях, никога няма да се върне. Нейната орбитална траектория предполага, че идва от посоката на съзвездието Лира над сравнително плоската равнина на Слънчевата система, заобикаляща Слънцето и ще потегли към вечността.

Съзвездието Лира е близо до посоката, в която се движи Слънцето в рамките на Млечния път, казва Люк Донес (Luke Dones) от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо. "Трябва да има повече междузвездни комети, идващи от посоката, в която се насочва Слънцето" , коментира той.

Просто попадна 

"Тя пристига от много далече, но всъщност не можем да кажем откъде е тръгнала. Може да се окаже, че идва отвъд Слънчевата система, но наистина е трудно да се каже" , разказва Саймън Портър (Simon Porter), също в Югозападния изследователски институт. Допълнителните наблюдения през следващите няколко седмици ще направят картината по-ясна.

Нещо повече, комета на такава екстремна траектория не е задължително да идва от междузвездното пространство. "Тя би могла да взаимодейства с Юпитер или друга планета по такъв начин, че да промени орбитата си", отбелязва Мария Умак (Maria Womack ) от Университета на Южна Флорида в Тампа.

Произходът на кометите е трудно да се определи отчасти поради естеството на самите тела. "На снимки кометите изглеждат като размити петна. Трябва да се правят предположения къде се намира центърът им", обяснява Умак.

Тази необходима догадка прави измерванията по-малко прецизни, така че на астрономите са нужни много наблюдения преди да бъдат убедени, че кометата наистина идва от отвъд нашата Слънчева система, добавя тя.

За щастие има много възможности за наблюдения. Кометата трябва да се разглежда с мощни телескопи поне още няколко седмици, което да позволи на аматьори и професионалисти да изследват ледения посетител и да определят неговата история.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.10 2017 в 01:48

Защо пък първата?

Комети с хиперболична орбита не са чак такава рядкост. Съвсем пък не са рядкост комети с голям наклон към еклиптиката. Някой нещо спектри да е гледал? Гледали са сигурно ама тепърва ще разказват.

А идеята че повече външни комети трябва да идват от посоката в която се движим леко противоречи на базовата орбитална механика. Освен ако нямат предвид движението на Слънцето спрямо локалния покой което не знам накъде е.