Вирусът Зика може да се използва за лечение на тумори на мозъка (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 септември 2017 в 09:21 4372 0

Вирусът Зика. Източник: Conditions - HealthGrove

Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите клетки в мозък на мишка, без да засяга здравите, съобщи Medical Daily.

Проучването е публикувано в The Journal of Experimental Medicine.

Треската Зика се причинява от едноименен вирус, самата тя преминава сравнително леко, но е опасна по време на бременност, тъй като предизвиква деформации при новородените. Глиобластомът е агресивен злокачествен мозъчен тумор и до момента няма лечение за това заболяване.

Оказа се, че една болест може да се превърне в оръжие в борбата срещу друга.

Учените провеждат експеримент върху мишки с мозъчни тумори, като ги разделят на две групи - в туморната тъкан на първата инжектират частици с вируса Зика, а на другата като контрола - солена вода. Две седмици по-късно у мишките от първата група откриват значително намаляване на обема на туморите в сравнение с втората група и в дългосрочен план оцеляването им също се оказва по-високо.

Авторите на работата предполагат, че този метод може да се използва за лечение на хора. При лъче- и химиотерапия повечето от туморните клетки умират, но раковите стволови клетки обикновено преживяват. Вирусът на Зика, напротив, атакува стволовите клетки, като оставя останалата част от тъканта незасегната. Това означава, че комбинирането на стандартните процедури с вирусна терапия може да позволи да се унищожи тумора изцяло. 

Учените отбелязват, че е важно да се въведе вируса не в кръвта - тогава имунната система ще му се противопостави и няма да му даде достъп до раковите клетки - а директно в туморната тъкан. Възрастен човек в този случай не се разболява от треската Зика - вирусът засяга само прогениторните клетки - стволовите клетки, които са "програмирани" да се трансформират в определен тип клетки (такива има в мозъка на плода и новороденото, но на практика отсъстват в мозъка на възрастните) ,

За да потвърдят безопасността на метода, учените направиха допълнително проучване, използващо човешка мозъчна тъкан и показаха, че вирусът не поразява клетки, различни от раковите.Освен това, те могат да въведат в ДНК на вируса две мутации, отслабвайки способността му да се противопоставя на имунния отговор, като мутациите не повлияват на способността на вируса да убива раковите клетки, при които обикновено правило антивирусната активност е отслабена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !