Тенденциите в технологиите през 2015 и прогнозите за 2016

Наука OFFNews Последна промяна на 26 декември 2015 в 18:13 12538 0

Журналистите, които пишат за технологии, ентусиастите и инвеститорите винаги чакат "Следващото Голямо нещо" - завладяващо ново устройство, приложение или услуга. Които да покорят и променят света. Като търсачката Google, или iPhone, или Kindle, или Facebook. Но нищо от това не се случи през 2015.

Това гласи обобщението на ветерана в технологичната журналистика Уолтър Мозбърг (Walter Mossberg), публикувано в The Verge.

"Причината не е в това, че няма старание. Всички големи технологични компании, както и малките също, създават нови неща. Някои от тези неща се продават добре, а други се провалиха. Но нищо новосъздадено през 2015 не успя да завладее и промени живота на хората", обяснява Мозбърг. "Същевременно някои жизненоважни, основополагащи технологии показват признаци на застой или нещо дори по-лошо".

Ето и какви са тенденциите, които журналистът е забелязал през 2015 и за които вярва, че са определящи през наближаващата 2016.

Смартфоните изглеждат напълно развити

Смартфонът е най-важният компютър в животите ни и сега, през 2015, той изглежда изгуби способността си да ни изненадва със значително нови функции. Това не означава, че е свършено с иновативността, не и в дългосрочен план. Много хора по света все още искат по един. И е възможно нещо много готино да се подготвя в лабораториите в Купертино, Маунтин Вю, Сеул и Шънджън.

Но през 2015 г. ние получихме малко големи новини за топ-телефоните, предлагани от Apple, Samsung или линията Nexus на Google (вече Alphabet). Всички те бяха много добри, дори отлични в много отношения. Евтините телефони станаха хубави, но не донесоха смели нови функции.

Може би най-разочароващата промяна дойде с 3D Touch на Apple. В своето ревю на телефона Мозбърг казва, че това е щяло да стане голяма работа. "Но досега това не изглежда да се случва. Може би догодина. Може би никога", гласи актуалния му коментар.

Лаптопът продължава да се бори

Microsoft и неговите партньори продължават да работят, за да обърнат продължаващия от години спад на лаптопите с Windows. Те представиха нови модели с екрани, реагиращи на докосване. Тези модели трябваше да обединят положителните черти на лаптопите и таблетите. Софтуерният гигант дори пусна свой лъскав, хибриден лаптоп от висок клас - Surface Book.

Всичко това обаче според Мозбърг не работи. Фирмата за проучвания Gartner съобщи за 7,7% спад на продажбите на компютри спрямо един и същ период (третото четиримесечие) на 2014 и 2015 г. Спадът е отчетен единствено при машините с Windows, докато при тези с Mac OS е отчетен лек растеж. Вероятно е коледното четиримесечие да даде старт на обратната тенденция, но не трябва да се разтича на това. Лаптопът си остава жизненоважен, но хората не са достатъчно впечатлени от новите хибридни дизайни, за да искат да си купуват често нови.

Дори и последното предложение на Apple - лъскав, малък и скъп MacBook, на който му трябва специален адаптор, за да използва стандартни USB-устройства - не предизвика кой знае какви от ентусиазъм. Най-новият Mac е бавен, надценен и има клавиатура, които много хора намират за трудна за свикване. Затова най-вероятно тези относително стабилни продажби са генерирани от MacBook Air и Pro.

Microsoft е обратно в играта

След като напълно проспа смартфон-революцията през 2007 г. и представи объркваща версия на Windows, Microsoft изглежда излезе от комата през 2015 г. През годината Редмънд пусна значително подобрена версия на легендарната ѝ операционна система - Windows 10, прецизира своите оферти за таблета Surface Pro и започна да отбелязва повишаване на продажбите и положителните отзиви. Не на последно място, както вече отбелязахме, пусна първия си лаптоп.

Може би е още по-важно, че компанията предостави повече и по-добри версии на своите основни програми, както и на своите онлайн услуги за мобилните плаформи на конкурентите и за облачните платформи. Тази стратегия цели да разпространи употребата на приложенията на компанията, без значение от устройството, което потребителят използва. Също така Microsoft компенсира липсата на собствена популярна мобилна платформа.

Microsoft все още има много работа за вършене, особено за смартфоните, но новият изпълнителен директор Сатя Недела има ясна визия за бъдещето на компанията, а тя се справя достатъчно добре, за да се върне обратно в играта.

Новият продукт на Apple не разтърси света

Най-голямото очакване тази година беше съсредоточено върху Apple Watch, първата голяма хардуерна област, в която Apple се впусна след смъртта на Стив Джобс през 2011 г. Осем месеца по-късно обаче едва ли се говори повече за него. Разработчиците не правят кой знае колко нови приложения и часовникът e полезен основно за размяна на съобщения и за проследяване на физическата активност. Изглежда, че през 2015 цялата категория (тази на часовниците) търси причина за съществуване.

Това не означава, че Apple не продава добре часовника, макар компанията да не публикува статистика за продажбите на устройството. Само заради качеството на изработка, броя приложения и марката Apple, не би било чудно това да е най-добре продавания умен часовник (за разлика на гривните за фитнес). Някои анализатори смятат, че той ще е популярен подарък за Коледа. В крайна сметка обаче умните часовници сами по себе си са просто ниша засега.

Изминалата 2015 беше поредната силна финансова година за Apple, а нейните основни продукти според Мозбърг си остават най-добрите в своята категорията. Въпреки това продажбите на iPad продължават да падат и, с оглед на неговия досегашен успех, става все по-трудно и по-трудно да се достигат нови висоти с iPhone. Компанията се надява, че, както iPod преди години, часовникът ѝ просто прави бавен старт, но накрая ще достигне далеч.

"Интернет на вещите" си остава каша

Дори повече отколкото през 2014 г. компаниите продължават да бълват джаджи и приложения, които да управляват всичко от осветлението и отоплението ни до заключването на вратите и управлението на уредите. Някои от тези неща дори може да се съчетават и да работят заедно. Въпреки това всичко е все още прекалено объркващо и несвързано за обикновените потребители. И това продължава да е валидно на фона на това, че Apple, Google (вече Alphabet) и други представиха системи, които опитват да въведат някакъв ред и единност. Създателите на вещи за "Интернет на вещите" обаче са бавни в усвояването им. Като се съди по 2015, изглежда хората няма да приемат нещо по-сложно от Clapper (устройство за светване и изгасяне на лампите с пляскане).

Изкуственият интелект става все по-умен

Всички водещи платформи вече имат интелигентни, контролирани с глас, начини за управление. И всички те станаха по-умни и по-способни през 2015 г. След четири години Siri на Apple е достатъчно надеждна и полезна. И дори може да прави контекстни търсения в новия Apple TV. Копие на гласовите команди в Google Now. Amazon се присъедини към играта с Alexa, а Microsoft с Cortana. След десет години равнището на всичко това несъмнено ще изглежда примитивно, но сравнено със Siri през 2011, когато тя дебютира, е впечатляващо.

2015 ще бъде запомнена и като годината, през която Елън Мъск даде 7 млн. долара за изследване на опасностите, които крие изкуствения интелект и основа организация с нестопанска цел, която да следи за това, че развитието на изкуствения интелект продължава да се прави чрез отворен код. Целта е да не се позволи на потенциално опасни версии да застрашават безопасността на самоуправляемите автомобили.

Фондациите на бъдещето бяха създадени

Четири са технологиите, които, въпреки че още не са широко разпространени, направиха голям напредък пред 2015. Една от тях е виртуалната реалност, която Oculus (купена от Facebook), Samsung и други продължават да развиват. През тази година дори и застаряваща институция като "Ню Йорк Таймс" представи приложение за своите читатели, които са потребители на технологии за виртуална реалност.

Втората технология е мобилното безконтактно плащане, което един ден може да замени кредитните карти. Apple има Apple Pay, Google пък има Android Pay. Малко объркващо, но и Samsung - най-големият производител на телефони с Android - има собствена система Samsung Pay. Повечето от тези услуги са възприети от прекалено малко търговци, но те отбелязаха растеж през годината и може да се вярва, че той ще продължи.

Третата технология са безпилотните автомобили. Google е лидер в тази област, тъй като зад гърба си има години свършена работа по идеята. Вярва се обаче, че и Apple работи по такъв тип технология. И всеки голям производител на коли също. Има дори слухове, че Google и Ford са сключили някакъв вид сътрудничество. Широката употреба на този тип автомобили е години напред и ще срещне много законови пречки, но все пак много се случи в тази област през 2015 г.

Нещо подобно може да се каже и за дроновете. Те все още не се срещат често по улиците, но станаха толкова популярни през 2015, че американското правителство започна да изисква те да бъдат регистрирани. Amazon пък показа прототипи на дронове за доставка на пратки.

"Не, това не беше най-вълнуващата година за персоналната технология. Но може би е посяла семената на страхотни бъдещи неща", завършва Мозбърг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !