13-ти фестивал за младежко и юношеско творчество „МЛАДА СИНЯ ЗЕМЯ“

Регионален природонаучен музей Последна промяна на 19 април 2023 в 19:51 2793 0

За 13 -ти пореден път ще се проведе в Пловдив фестивал за младежко и юношеско творчество "МЛАДА СИНЯ ЗЕМЯ".

Фестивалът ще продължи два дена -  от 21-ви до 22-ри април 2023 г. в Регионален природонаучен музей – Пловдив.

В него могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, като представят своите произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“.

Участниците ще бъдат разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще се оценяват от специализирано жури в съответните области.

* В първия ден от фестивала - 21.-04.2023 г. /петък / между 10:30 и 16:00 часа във фоайето на музея ще се състоят изпълненията в категориите „Музика“ и "Танци“

* Също така в първия ден от фестивала - 21.04.2023 г. (петък) от 17:00 часа, в зала „Планетариум“ всички печеливши от проведената ТОМБОЛА, спечелили безплатен билет ще имат възможността да присъстват на ПРЕМИЕРАТА на най- новия филм - продукция на Регионален природонаучен музей Пловдив съвместно с Европейската космическа агенция -„НАШАТА БЕЗЦЕННА ПЛАНЕТА“.

* Премиерата на за печелившите от проведената ТОМБОЛА за безплатен билет за ПРЕМИЕРАТА на филма НАШАТА БЕЗЦЕННА ПЛАНЕТА.за печелившите от томболата в зала „Планетариум“ ще бъде излъчена ПРЕМИЕРАТА на най- новия филм на Регионален природонаучен музей-Пловдив, съвместно с Европейската космическа агенция„НАШАТА БЕЗЦЕННА ПЛАНЕТА“.

*По време на събитието, творбите на участващите в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат експонирани в сградата на музея. Темата в категорията е „Нашата безценна планета“, вдъхновена от най-новия филм на Планетариума на музея, чиято премиера ще бъде в първия фестивален ден.

Както всяка година, сме предвидили грамоти и награди за най-високо оценените таланти.

* Във втория ден от фестивала - 21.04.2023 г. (събота), Международния ден на Земята сме организирали различни работилници, образователни игри и много изненади, които ще се състоят от 10:30 и 16:00 часа в експозиционните зали на музея.

* Екипът на Зелени Балкани ще представи "Оживялата изложба". Изложбата представя макети в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, които се срещат в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция - белошипа ветрушка, царски орел, червеногуша гъска и други. Изложбата ще бъде позиционирана в „Изложбена зала“ на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Екипът на БДЗП ще представи информационен щанд, както и образователна игра "Открий двойката на видовете птици", която ще се състои от 11:00 ч. до 14:00 ч. в експозиционна зала „Птици“, в Регионален природонаучен музей Пловдив.

Сдружение "АртеВизия" са подготвили арт работилница и забавна игра на тема: "Надхитри Кактуса", което включва - „Що е кактус?“, „Как и къде се отглежда?“, „Хубаво или лошо е да си "бодлив"? и т.н.

Творческата част представлява изработване на медали за "шампиони". Ще ги заслужат тези, които са най-точни и бързи в последващата състезателна игра. Тя ще бъде отборна - с рингове и кактуси мишени. Всяко дете ще си тръгне с медал като победител. Препоръчителната възраст за участниците е от 5 до 12 години.

Сдружение "АртеВизия" се ангажира с провеждането на заниманията, макетите и материалите за тях.

Жури в категория: Изобразително изкуство : Христо Жеков

2001 г. – завършва АМТИИ, Пловдив, магистър специалност “Графика”

1995 г. – завършва Средно художествено училище “Цанко Лавренов”, Пловдив

2000 г. – член на Дружество на пловдивските художници

Христо Жеков е преподавател по специалните предмети "Рисуване", "Графика" и "Перспектива" в НХГ "Цанко Лавренов" от 2015 г. Куратор е на изложбите "15Х5" на Дружество на пловдивските художници. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи художествени експозици в Пловдив, страната и в чужбина.

Жури в категория "Музика и танци" : Цвета Карагеоргиева

Преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев – Пловдив“. Работи в „Духов оркестър Пловдив“, „Биг бенд Пловдив“ и Арт център „Таралеж“.

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани младите творци от всички учебни заведения и читалища в Пловдив да го посетят и да споделят своите идеи за бъдещето и съхранението на живота и мира на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !