От Марс до Аракис - изследване на границата между науката и въображението за пустинните светове на Земята, Космоса и научната фантастика

Ratio Последна промяна на 17 април 2024 в 22:29 2354 0

Кредит Ratio

Пустинните светове са в основата на редица Sci Fi филми, сред които Dune, Star-Trek, Star Wars и др. Доколко обаче са реални популярните схващания за пустинните планети в научната фантастика, такива като: пясъчни дюни, прашни бури, номадски хора, плаващи пясъци и т.н.?

На “Desert Worlds: From Mars to Arrakis” д-р Зак Диксън, планетарен учен, специализиран в геологията на Марс ще разгледа пустинните планети и представата за тях през погледа на научната фантастика и нашето въображение. Ще направи паралел между пустините на Земята и на Марс и ще разгледа предизвикателствата пред живота в истинска пустиня и в тази от научната фантастика. Ще разгледа как науката дефинира понятието пустиня за двете планети и ще сподели кои са най-известните пустинни места за снимане на Sci Fi филми.

На 23 април д-р Зак Диксън ще пренесе гостите на събитието на въображаем полет до Марс, за да научат повече за тайните на тази планета. Ще разкаже как би изглеждала една колония на Червената планета, възможен ли е живот на Марс и могат ли съвременните тенологии да осигурят оцеляването на човек на нея.

Изследванията на д-р Zach Dickson се фокусират върху древните езера и океани на Марс. Има голям опит и в областта на археологията, лазерната очна хирургия и екологията. Като любител на научната фантастика през целия си живот, той е очарован от връзката между истинската наука и книгите и филмите, които тя вдъхновява.

“Desert Worlds: From Mars to Arrakis ще се проведе на 23 април от 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа)  в Stroeja. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

.



 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !