Мозък и емоции, дигитален и реален смях, науката зад необичайните сексуални поведения

Ratio Последна промяна на 11 март 2024 в 00:00 4659 0

Мозък, дигитален смях, клинична психология за странностите в сексуалното поведение на сцената на Ratio

Кредит Ratio

Мозък, дигитален смях, клинична психология за странностите в сексуалното поведение на сцената на Ratio

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и играе ролята на команден център на цялата нервна система. Нашите възприятия, емоционални състояния и волеви движения се контролират от него – един истински диригент на субективната ни реалност. Мозъкът заслужава цялото ни внимание със своята сложност и загадъчност, за това през месец март ще е на фокус на събитията на Ratio.

На 12 март невробиолог (Богомил Пешев) и доктор по "Образна диагностика" (Марин Пенков) се събират на сцената на “The Mighty Brain”>, за да направят разрез на мозъка, очакванията и емоциите. Ще обсъдят как реагира мозъкът ни, когато е подложен на стрес и когато реалност и очакване се разминават. Ще разкажат как емоционалните състояния регулират когнитивните процеси и ще обяснят повече  за невронната мрежа, която отговаря за адапт>и>рането на организма в ситуации на силна изненада. Ще разгледат разликата между чувства и емоции и ще проследят връзката между тях, очаквания и мозъка.

На 21 март смехът ще е в главната роля на сцената на Ratio. На “Шегата настрана”> Мила Минева (социолог и преподавател), Лия Панайотова (консултативен психолог) и Гергана Турийска (писател, музикант, радиоводещ) ще разкажат за различните значения на смеха. Ще изправят един срещу друг реалния и дигиталния смях, за да проследят доколко всъщност те са различни. Ще разкажат повече за езика на смеха и какво стои зад така модерните мемета и емотикончета, които заливат интернет пространството. Може ли смехът да е средство за прикриване на тревожност или оръжие за нараняване, са част от въпросите, които ще обсъдят на събитието. 

На 26 март смехът ще отстъпи място на една деликатна тема, за която не се говори много, а в същото време засяга голяма част от обществото - странностите в секуалното поведение.  На “Kink or Disorder”> Браян А. Шарплес, лицензиран клиничен психолог, ще се опре на науката, за да обясни необичайните сексуални поведения. Ще разгледа различните подходи на психолози и психиатри към някои от по-необичайните сексуални поведения. Ще търси границата между нормалното и клиничното. Ще засегне парафилии от рода на воайорство, ексхибиционизъм и фротеризъм и ще разкаже как психолозите и психиатрите определят, че дадено сексуално поведение отговаря на определението „разстройство“. (Това събитие ще се проведе на английски език).

Освен събитията, организаторите от Ratio са подготвили и допълнително съдържание под формата на подкаст епизоди, в които ще откриете любопитна информация, свързана с изкуствения интелект, с Платон и ChatGPT, литературата като спасително убежище срещу скоростта на времето. 

Повече информация, както и билети за събитията можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !