Оранжево "марсианско" небе над Атина заради прашна буря от Сахара

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2024 в 11:07 2359 0

 Прах от пустинята Сахара покрива града в оранжева мъгла в Атина, Гърция на 23 април 2024 г.

Кредит Getty Images

Прах от пустинята Сахара покрива града в оранжева мъгла в Атина, Гърция на 23 април 2024 г.

Небето над Южна Гърция се оцвети в оранжево от облаци прах, издухани през Средиземно море от Северна Африка. Те покриват Акропола и други забележителности в Атина.

Силните южни ветрове са отнесли прах от пустинята Сахара във вторник, придавайки на атмосферата на гръцката столица филтър като на Марс в последните часове на дeня.

Това е един от най-тежките подобни епизоди, засягащи Гърция от 2018 г. според официални лица.

Не за първи пък Гърция е засегната от подобни облаци. Това се случва и в края на март и началото на април, когато сахарски прах покрива и райони на Швейцария и Южна Франция.

Прах от пустинята Сахара покрива града в оранжева мъгла в Атина, Гърция на 23 април 2024 г. Кредит: Costas Baltas/Anadolu via Getty Images

Предвижда се небето да се изясни в сряда според гръцката метеорологична служба, тъй като ветровете се изместват и ше отвеят праха, като температурите падат.

Качеството на въздуха се е влошило в много райони на страната и в сряда сутринта Акрополът в Атина вече не се вижда заради праха. Облакът е достигнал на север до Солун.

Гърците с респираторни заболявания бяха призовани да ограничат времето, което прекарват на открито, да носят защитни маски и да избягват физически упражнения, докато облаците прах не се разсеят.

Прах от пустинята Сахара покрива града в оранжева мъгла в Атина, Гърция на 23 април 2024 г. Кредит: Costas Baltas/Anadolu via Getty Images

Във вторник (местно време) дневната максимална температура в части от южния остров Крит надхвърли 30 градуса по Целзий - повече от 20 градуса по-висока от тази, регистрирана в голяма част от Северна Гърция.

Силните южни ветрове през последните няколко дни също разпалват несезонни ранни пожари в южната част на страната. Пожарната служба съобщава във вторник за 25 горски пожара през последните 24 часа. Един пожар избухва близо до военноморска база на остров Крит и домове и детска градина е трябвало да бъдат евакуирани, според местни медии.

Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно. По-голямата част от праха бързо се спуска към Земята, но някои от малките частици могат да изминат огромни разстояния, понякога достигайки до Европа.

Източници:

Greece: Orange Sahara dust haze descends over Athens, BBC News

Skies over Athens, Greece, turn orange from Sahara dust storm, ABC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !