Какво предизвика необичайното червено полярно сияние над България

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2023 в 00:00 16809 0

Северното сияние над Чепеларе

Кредит Атанас Степанов чрез Meteo Balkans

· Северното сияние над Чепеларе.

Снощи някои наши сънародници имаха уникалния шанс да наблюдават красивото северно сияние - мечта на много хора. Това е първото документирано северно сияние в България. Видяно е в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Хасково, Казанлък, Чепеларе, Търговище и други градове в страната.

Явлението е необичайно за нашите ширини.

Тези, които живеят близо до Арктическия кръг, обикновено са единствените, които могат да видят грандиозното шоу.

Полярното сияние е видяно и от много държави в Европа, има съобщения за полярни сияния на средна ширина и от някои щати на САЩ на по-ниски географски ширини от нас като Колорадо (+40,1 с.ш.) и Канзас (+38,2). 

Необичаен е и цветът на сиянието - кървавочервен. 

"За повече от 10 години снимане на полярно сияние никога не съм виждал нещо подобно", разказва Оливър Райт, дългогодишен гид за полярни сияния над Лапландия пред Space Weather. "Не можех да повярвам на очите си, цялото небе бе кървавочервено и така се виждаше с просто око“, казва Райт. "Невероятно!"

Червено сияние е имало и в небето на Северна Гърция

Червените полярни сияния идват от атомарния кислород в горната атмосфера на Земята, който свети на дължина на вълната 6300 Å. Човешкото око е нечувствително към тази дължина на вълната. Необходима е силна геомагнитна буря (като настоящата), за да направи червеното сияние видимо с невъоръжено око. (вижте инфографиката)

Силната геомагнитната буря се дължи изхвърляния на коронална маса (CME) през последните два дни. Имало е поне два удара, а вероятно три или повече. Нито един от тях не е особено зрелищен поотделно. Но комбинирани, те са развълнували доста магнитното поле на Земята. 

Геомагнитни бури (сега категория G3 ) са в ход на 5 ноември в отговор на въздействието на CME. Ако въздействието  на CME все още не е дошло, то може да засили още повече геомагнитната активност и да имаме шанса да наблюдаваме полярно сияние и през следващата нощ.

Междувременно в Арктическия кръг също се наблюдават редките червени сияния.

Класификация на магнитните бури 

K индексът е отклонението на магнитното поле на Земята от нормата за тричасов интервал. Индексът е въведен от Юлиус Бартелс през 1938 г. и представлява стойности от 0 до 9 за всеки тричасов интервал (0-3, 3-6, 6-9 и т.н.) от световното време.

Kp индексът е планетарният индекс. Kp се изчислява като средната стойност на K-индексите, определени в 13 геомагнитни обсерватории, разположени между 44 и 60 градуса северна и южна геомагнитни ширини. Диапазонът му също е от 0 до 9.

G-индексът е петточкова скала за силата на магнитните бури, въведена от NOAA през ноември 1999 г. G-индексът характеризира интензивността на геомагнитната буря по отношение на въздействието на вариациите в магнитното поле на Земята върху хора, животни, електротехника, комуникации, навигация и др. В този мащаб магнитните бури се подразделят на нива от G1 (слаби бури) до G5 (изключително силни бури). G-индекс съответства на Kp минус 4; G1 съответства на Kp = 5, G2 - Kp = 6, G5 - Kp = 9. 

Как промените в индекса Kp влияят на полярните сияния?

Кредит: NOAA

А това е само началото. Но трябва да започне да утихва малко по-късно днес, тъй като влиянието на CME отслабва.

Службата за наблюдение и прогноза за геомагнитната активност на американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) съобщава, че геомагнитната буря с най-висок наблюдаван 3-часов Kp индекс през последните 24 часа е 6 (по скалата на NOAA е G2). Най-големият очакван 3-часов Kp за 5 ноември - 7 ноември 2023 г. е също 6.

G1-G2 (малки-умерени) геомагнитни бури се очакват на 5-6 ноември в отговор на преминаването на множество CME. NOAA не прогнозира значителна радиационна буря.

Кредит: NOAA

Но не всички светлини в небето този уикенд са били полярни сияния

На върха на геомагнитната буря други ярки светлини танцуваха в небето на Северна Европа. Не всички светлини бяха полярни сияния, а един наскоро открит поразителен феномен - СТИВ!

СТИВ е прилича на полярно сияние, но не е. Мекото лилаво сияние се причинява от горещи (3000°C) реки от газ, протичащи през магнитосферата на Земята със скорости над 6 км/сек. Тези реки се зареждат с енергия от силни геомагнитни бури като тази, която се случи през уикенда.

"Бяхме поразени от интензитета на лилавия лъч", съобщава Мартин Маккена от Сватраг, Северна Ирландия. "Можехме да го видим ясно с невъоръжено око, подуване и трептене в блясък с деликатни структури като тези, които се виждат в перо. Моят приятел Конър го оприличи на облак от небесна фуния или торнадо, променящо формата си в реално време."

СТИВ се появи драматично над Англия. Кредит: Wil Cheung

Може да научите повее за феномена "СТИВ" в статията "Зловещото небесно сияние "Стив" не е полярно, а "напълно непознато" за науката"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !