Парадокси на времето, паралелни светове и тайните на безвремието на сцената на Ratio

Ratio Последна промяна на 23 февруари 2024 в 00:00 5412 0

Ratio

Кредит Ratio

Ratio

Истинската природа на времето продължава да е обградена от много неизвестни. Дали е основна част от космоса или илюзия създадена в умовете ни, си остава важна част за нашето разбиране за Вселената. 

Загадъчната същност на модерното разбиране за време като четвъртото измерение, ще обсъждат на "Време"  Здравка Евтимова, Стоян Ставру, Дарин Тенев и Виктор Данчев. 

Здравка Евтимова е носителка на редица литературни награди като през 2023 г. е удостоена с новоучередена награда за фантастика в Съединените щати за романа „Той носи моето мълчание“. Именно на научната фантастика ще стъпи, за да намери отговора на въпросите: Съществуват ли паралелни светове и може ли да се пътува във времето?

Д-р Виктор Данчев е PhD по Теоретична Физика в Софийски Университет и координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите - Космически Предизвикателства. Той ще търси смисъла на времето без динамика и как изглежда края на Вселената, във вида в който я познаваме днес. 

Дарин Тенев е деконструктивист, доцент по теория на литературата в Софийския университет. Като втора специалност завършва японистика и се занимава и с японска литература и философия. Той ще пренесе публиката в света на литературата и културата, за да проследи как се създава и изобразява различното време в тях. 

Проф. д.н. Стоян Ставру е юрист и философ. Той е ръководител на секция „Етически изследвания“ на ИФС при Българската академия на науките. Той ще разгледа времето не като физически закон, а като норма и ще обясни защо и по какъв начин времето е важно за правото. 

На 27 февруари философия, литература и наука се обединяват на сцената на Ratio, за да разберат какво всъщност е “Време”.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !