154 години от създаването на БАН

БАН Последна промяна на 13 октомври 2023 в 12:57 3578 0

Кредит БАН

Тържествено събрание по повод 154 години от създаването на Българската академия на науките се проведе днес в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Председателят на Общото събрание на БАН чл.-кор. Евелина Славчева поздрави учените и гостите на празника.

„Днешният ден е както повод за гордост, така и повод за равносметка и обективна оценка на състоянието на Българската академия на науките и науката в България като цяло“, каза чл.-кор. Славчева. „Преминахме през трудни времена, в които оцеляхме, независимо от условията, в които бяхме принудени да съществуваме. През последните години се радваме на обновена научна инфраструктура. Финансирането в областта на науката е много по-добро, но все още сме далеч от изпълнението на нашите стратегически цели“, каза още тя.

Председателят на Общото събрание на БАН допълни, че учените от БАН са посветили своя живот на науката и очакват от българските политици и държавници адекватно отношение, уважание и усилия.

„За да можем да продължим да бъдем посрещани с респект от международната научна общност“, каза чл.-кор. Славчева. Тя отправи благодарност към учените, които работят всеотдайно. „Нека днешният празничен ден да е за размисъл за цялото българско общество – как и дали да продължаваме да развиваме българската наука“, каза още в приветствието си чл.-кор. Славчева.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски произнесе празнично слово, което посвети на основоположника на българската наука проф. Марин Дринов. Той припомни и ролята му за създаването на Българското книжовно дружество, чиито правоприемник е Българската академия на науките.

Акад. Ревалски отбеляза част от постиженията на учените от БАН за изминалата година.

„Според световните бази данни основният дял от реферираните научни публикации на български учени за миналата година са на изследователи от БАН. Стойността на h-index вече е 245, а близо 40 на сто от нашите публикации са в най-високата категория на специализираните издания“, каза в словото си акад. Ревалски.

Той допълни, че важно значение имат и научните резултати, които са с пряко приложение в практиката.

„През изминалата година са защитени 39 патента и 36 полезни модела. Продължаваме активно да прилагаме и програмите за привличане на млади учени в Академията. С радост отчитаме тенденция за повишаване на докторантите, като през изминалата година имаме сериозен ръст от 30% на редовните докторанти“, каза председателят на БАН.

Проф. Петър Стоянович от Института за исторически изследвания на БАН изнесе академично слово „Съвременният патриотизъм у нас“. Пълен текст четете на https://www.bas.bg/?p=46111

Наградите на БАН за журналисти за 2022 г. бяха връчени на тържественото събрание. Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева обяви решението на Управителния съвет на БАН за конкурса. В категория „Електронни медии“ бяха отличени екип на предаването „100% будни“ на БНТ 1 и Милена Янинска, водещ на предаването „Социална мрежа“, телевизия NOVANEWS. Главният редактор на информационна агенция BGNES Георги Пашкулев получи награда в категория „Онлайн медии“. На Ярослава Прохазкова от вестник „24 часа“ беше връчена Специална награда за цялостно дългогодишно отразяване дейността на БАН. За първа година Управителният съвет на БАН присъди и отличие „За правилна и богата българска реч в журналистиката“, като продължение на поетата от БАН инициатива за защита богатството и красотата на българския език. Носител на наградата е Милена Милотинова, автор и водещ на предаването Брюксел 1, BG ON AIR.

Поздравителни адреси за празника на Българската академия на науките изпратиха президентът Румен Радев, министри, ректори на университети, директори на държавни институции и др.

Запис на събитието може да видите в Youtube канала на БАН:

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !