Програма на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023

Европейската нощ на учените/SEARCH 2023 Последна промяна на 28 септември 2023 в 00:00 3399 0

Програма на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023
Програма на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023

И тази година Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 ще се проведе на 29 септември 2023 г. с интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, научни изложения, опити, игри, лекции и други занимания.

От 18.00 до 21.00 ч. – водещият Борислав Лазаров, журналист в bTV, ще обиколи виртуално страната и всички събития на Нощта, ще разговаря с учени и ще достигне до домовете на хора от цялата страна.

Национален онлайн Мапатон – ученическо онлайн състезание за дигитални картографски

За трети път в България се организира състезание, което цели да открои учениците с най-добри дигитални картографски умения.
Мапатонът (комбинация от думите на английски за карта и маратон – map + marathon) ще се проведе като част от инициативата Европейска нощ на учените (проект SEARCH). Датата на състезанието е 24 септември 2023 г. (от 20:00 ч.).
Научете повече и се регистрирайте: Мапатон – Европейска нощ на учените SEARCH 2023 | Географ.БГ (geograf.bg)

Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“, филиал на НПМ-БАН в Асеновград

  • 16:00 – 20:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – представяне на временна фото-изложба

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“

  • 17:30 ч. – Бозайници в пещерите у нас – презентация на д-р Недко Недялков, уредник на Палеонтологичния музей „Димитър Ковачев“

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево, Бургас

Бъдещите учени

Учениците от Клуб „Млад учен“ с ръководител г-жа Недялка Недялкова, ще вдъхновят всички посетители със своите експерименти и демонстрации.

 

Младежки дом – Белоградчик

Адаптация на човека към околната среда от праисторията до днес и ателие

Учени от НАИМ ще проведат уъркшоп за учениците от Начално училище „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ в град Белоградчик. Гл. ас. д-р Светлана Антова ще разговаря с учениците за човешката адаптация към околната среда в различни исторически периоди и ролята на археолозите и етнолозите за разширяването на човешкото познание. Основни участници в събитието ще са младите археолози и етнолози от клубовете по археология и етнология към Исторически музей, град Белоградчик. Ще бъдат поканени гост-лектори от РИМ-Видин и НАИМ-БАН.

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

Предварителна програма

Конкурс: Постери, изработени от детските градини на територията на Община Варна на тема: „Аз и моята детска градина „………….“ обичаме, пазим и се грижим за околната среда”
Обявяване на правилата на конкурса: 01.08.2023 г.
Краен срок: 20.09.2023 г.

 

Програма в Нощта на учените

17:00-17:10 ч. – Официална церемония по откриване на Европейска нощ на учените  2023 – Варна;

17:10-17:30 ч. – Поздравителен концерт с участието на деца от СУ „Любен Каравелов“ – Варна и модерен балет „Vitto dance“ с ръководител Дария Аврамова;

17:00-20:30 ч. – Щандове за практически експерименти, демонстрации и презентации с участието на публиката:

  • Индикатори за климатичните промени в морската средапотопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН. 
  • Технологии за изследване на морската среда контактни и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на основните хидрологични параметри, работа с океанографски прибори и системи са част от научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция „Океански технологии“ ще ви запознаят и дискутират с вас.
  • Моето пътуване до Антарктидапренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще представи интересни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате възможност да задавате въпроси и да обсъждате теми, свързани с морската геология и полярните изследвания.
  • Морски свят – синьо вълшебствоучените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, включително обявяване и управление на морски защитени територии и зони.
  • Българското крайбрежиедемонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии.
  • В света на телескопите – на щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи – от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Посетителите ще имат възможността да участват в специално подготвените за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции. 
  • В света на водните обитатели – ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси, ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология
  • Щанд на проект DOORS – съвместна дейност на проекти SEARCH и DOORS „Повишаване на грамотността за Черно море“ – с цел привличане на млади хора към дейности, свързани с черноморската грамотност; Какво представляват Арго буйовете и защо ги наричат „армия от шпиони в услуга на климата и океана“ с всичко това ще ви запознаят учените на щанда. Ще бъдат представени на първите резултати от дейността „Гражданска наука” – работа през лятната ваканция с приложението MedusApp в две варненски училища – СУ „Любен Каравелов” и ВМГ „Св. Николай Чудотворец”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., ГС №101000518.
  • Щанд на иновативно СУ „Любен Каравелов“, Варна – ученици и техни преподаватели ще представят какво представлява LEGO роботиката, защо е интересна и много близка до децата, и как тя помага процеса на учене да се приеме като една игра.
  • Щанд на първото Екоучилище във Варна – Иновативно Средно училище „Пейо Яворов“, Варна – на своя щанд ученици и техните преподаватели ще ви запознаят с аспекти на една от глобалните екологични теми, по които заедно работят – „Здравословно хранене“. За да бъде забавлението още по-пълноценно те са ви приготвили и демонстрация на работа с 3D принтер.
  • Щанд на ОУ „Кирил и Методий“, Варна  
  • Щанд на МГ „Николай Чудотворец“, Варна 
  • Щандове за Изкуство и Творчество – Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „Иван Рилски“, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и заедно да напишете вашите писма до идните поколения, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тема за тази година – „Адаптацията на човечеството към промените в климата“. Но това не е всичко…Преди да пуснете бутилката в морето трябва да я нарисувате собственоръчно.

Щандовете са посветени на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

 

17:00-20:00 ч. – Пътуваща постер изложба „Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда. Изложба на постери, представящи проведените мероприятия с екологична насоченост с деца, учители и родители през последните две години във всяка детска градина. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

17:00-20:00 ч. – 50 години Институт по океанология-БАН. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

17:00-20:30 ч. – Европейски кът

18:30-19:30 ч. – Забавна викторина

18:30-20:00 ч. – Научно кафене

  • Докторант Светлана Михова: „Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници”  – Виждали ли сте микропластмаси? Всички заинтересовани ще могат да наблюдават реална проба от кефалова риба Платерина (L. aurata) от Варненското езеро под микроскоп и да визуализират микропластмасите в нейното стомашно съдържимо. 
  • Докторант Траяна Калудова: „Желеобразни видове в Черно море – познаваме ли ги?“  – С безгръбначни планктонни желатинови видове организми, обитаващи Черно море ще ви запознае докторант Траяна Калудова. Каква е разликата между медузи и ктенофори, кои видове са местни и кои чужди, кои се определят като инвазивни, срещат ли се опасни видове медузи в Черно море? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако посетите щанда на докторантите от ИО-БАН 
  • Ac. инж. Петър Пецински: „Можем ли да запалим морето?“ –  разбира се, стига да имаме искрящи и дръзновени млади учени.
    Космосът, Слънцето и звездите преобладаващо са изградени от водород – 98%, Земята съдържа 28.2 % кислород – най-доброто гориво и окислител са пред нас. Това, което търсим е резервоар с гориво! Шестият елемент от периодичната система, елементът С има свойство да създава толкова много химични връзки, а това е довело до дял в химията посветен единствено на него и наречен органична химия. Резервоарът за водород се нарича метан и се означава с CH4, среща се в изобилие в Космоса и в земните недра. Какво ни остана? Млади и дръзновени учени и разбира се море! 
  • д-р Мария Грандова и Олександр Уманов: „Змиите: от наблюдение в природата до отглеждане вкъщи“ – презентация, наситена с много снимков и видеоматериал, представена от украински учени от Украински научен център по морска екология (УкрНЦЕМ).
    Искате ли да научите кои са змиите, разпространени в България? Кои видове са редки и кои от тях застрашени? А кои са тези разпространени в околностите на гр. Варна? Кои са основните принципи на наблюдение на змиите в природата и кои са тези при отглеждане на змиите в плен (captive care of snake)? Как в домашни условия се отглеждат местни и екзотични видове и кои от екзотичните видове са най-често срещани и най-лесни за отглеждане? На тези и още въпроси ще ви отговорят Мария и Олександр.

20:30 ч. – Закриване на събитието

Всички общински училища на територията на община „Долна Митрополия“

От 27 до 29 септември – „Как да се свържем със сателит на NASA за да подобрим екологичните проблеми на Земята-образователната програма GLOBE -NASA“

Младежки дом – Казанлък

За първи път в Казанлък отбелязваме Европейска нощ на учените – ежегодно събитие в стотици градове из цяла Европа в последния петък на м. септември, когато учените застават в светлините на прожекторите, срещат се лично с хора на всички възрасти, за да разкажат върху какво работят и как изследванията им помагат за подобряване на ежедневния живот на всеки един от нас.

18:00 ч. – Откриване – кратки приветствия

18:15 ч. – Някои предизвикателства пред науката: конспиративни теории и фалшиви новини
Доц. д-р Донка Петрова е родена в гр. Хасково. Завършва „Психология“ в СУ „Свети Климент Охридски” като първенец на своя випуск, а по-късно става магистър по детско-юношеска психология с дипломна работа на тема „Реактивна и проактивна агресия сред подрастващите“. През януари 2010 г. защитава докторска дисертация на тема „Ейджизъм и сътрудничество в общуването между ученици и учители. Завършва и втора магистърска програма „Нордистика“ с магистърска теза на тема „Викингите в Англия: завоевания и културно-историческо влияние“. От юли 2013 г. до момента е преподавател в катедра „Реторика” на ФФ и понастоящем води осем академични дисциплини. Наред с академичните си дейности притежава и богат практически опит като психолог, изследовател, обучител и координатор на проекти в неправителствената сфера.

18:45 ч. – Белези на климатичните промени върху ледниците на о-в Ливингстън, Антарктика
Доц. д-р инж. Аспарух Камбуров е доцент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Завършил е „Маркшайдерство и геодезия“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. Работил е за компании в сектора за проучване и добив на нефт и газ из концесионни площи в България, Либия, Тунис, Мароко и Камбоджа. Участник в XXI и XXV български антарктически експедиции като ръководител на проекти, свързани с високоточни ГНСС измервания и наземно лазерно сканиране. Участник в редица проекти, вкл. Топлинна карта на България. Занимава се активно с комуникация на науката в рамките на Европейската нощ на учените, Софийския фестивал на науката и др.

19:15 ч. – Вие питате – ние ви отговаряме. Храните и бъдещето
Д-р Ивайла Сопотенска защитава докторската си степен в Университета по хранителни технологии – Пловдив през 2021 г. Научните ѝ интереси са в областта на безглутеновите изделия, а интересите й на сцената – да разбулва митовете около храните. Носител е на трето място от FameLab All Stars 2021 г. и ежегоден лектор на Софийския фестивал на науката от 2014 г. насам.

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.
В партньорство с Община Казанлък.

    Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“

    18:00 ч. – Откриване – кратки приветствия

    18:10 ч. – Изкуство в науката – от скиците на Дюрер до изящната делта на Юкон
    Д-р Теодора Димитрова е действащ учител по география и биология и докторант в Софийския университет, катедра „Социално-икономическа география“ и част от екипа на Географ БГ. Автор на блога „Играй и се УЧИ – по начина на един съвременен учител“. Номинирана е за „10-те най-изявени млади българи“. Теодора е сред „40те избрани българи до 40 годишна възраст, заради които си заслужава да останеш в България“ –инициатива на „Дарик радио“. Герой е в книгата „5 стъпки към по-добър живот“ с автори Васил Ралчев и Георги Димитров, където авторите описват професионалния път на Теодора. Избрана е да бъде участник в рубриката „Star и млад“ на „Дарик радио“ заедно със свой ученик. За работата ѝ като учител интерес проявяват и редица други образователни платформи като „Аз, учителят“, „Успелите българи“, както и множество участия в национални медии, където Теодора е в позицията на действащ и иновативен учител.

    18:40 ч. – Ракетна тяга
    Наско Стаменов е врял и кипял (и парил се, и горял, и замръзвал, и обгазявал се и т.н. и т.н.) в демонстрациите по химия. Той е един от най-успешните демонстратори на наука в България, част от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Климент, Охридски“, любим учител по химия и един от преподавателите, които подготвят олимпийския отбор по природните науки.

    19:10 – Цветовете в Космоса
    Никола Каравасилев е учител по физика и астрономия. Повече от 10 години Никола е ръководител на няколко ученически отбора, които представят България в различни международни състезания по физика, астрономия и природни науки. Всяка година негови ученици се завръщат с медали, като до този момент са донесли на страната ни над 50 отличия на международно ниво. Също така, Никола Каравасилев е и активен научен комуникатор. Той редовно участва в Софийския фестивал на науката като лектор и демонстратор. Никола е сред победителите в конкурса FameLab през 2012г.

    В партньорство с Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев”.

    Учебна база на Медицински университет – Пловдив

    Предварителна програма

    • Конкурс за най-артистична дреха или аксесоар от отпадни материали;

    Програма по време на Нощта:

    • Сливи за смет – в деня на Нощта на учените ще се събират и предават пластмасови бутилки като за всяко количество; предадени пластмасови бутилки, ще се дава в замяна награда.
    • Изложба на всички творби в работилницата за превръщане на отпадъци в изкуство;
    • Ателие за техники за претворяване на отпадни продукти
    • Ревю на най–артистичните дрехи и аксесоари от отпадъчни продукти (найлонови пликове, торби, хартия и др.) – Green Fashion
    • Лекция –  „Дали животът в по-зелена среда ни прави по-здрави?“

    Програмата е изцяло посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

    Септември-Добринище-Септември – 30 септември

    Наука на борда – пътниците на единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно теснолинейката Септември – Добринище, ще имат неповторимо изживяване не само заради изключителния маршрут и природа по пътя им, но и заради забавните срещи с млади учени на борда! Ако още не сте планирали своята събота в края на месеца, побързайте да си вземете билет за теснолинейката още сега!

    Дворецът на децата – ул. Олимпи Панов 12

    Работилници за деца 4-12 години и техните семейства:

    • 17:30 – 19:30 ч. – Филтриране на вода – децата ще имат възможност да експериментират като изградят филтрираща система за вода от естествени материали. Състоянието на водата е един от водещите проблеми и влияе на климатичните промени. Водещ Гьонюл Сеидова и Елиз Артунян- преподаватели;
    • 17:30 – 19:30 ч. – Музикално-творческа работилница – демонстрация на музикална игра, изградена от хартия и картон и нейния електронен еквивалент. Водещи са  Петя Стефанова и музикален педагог, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“;
    • 17:30 – 20:30 ч. – Работилница по преобразуване на енергия – Децата ще сглобят соларен скакалец, соларна количка и ръчен електрогенератор. Участниците ще бъдат запознати със съвременните варианти на генериране на енергия в контекста на опазване на околната среда. Водещ – Катя Стефонава – инженер педагог;
    • 17:30 – 20:30 ч. – Игра “Сортирай отпадъците” – под формата на състезателна игра децата ще научат как се сортират правилно отпадъците. Водещ Ина Ганева – Монтесори преподавател и педагог;
    • 17:30 – 20:30 ч. – Изложба “Да се заровим в миналото” – във фоайето на Двореца на децата ще бъдат изложени детски творби на на тема “Праистория”. Гостите ще бъдат посрещани от археолога Кристина Янакиева и ще им бъде разказано как са създадени творбите;
    • 18:30-19:30 ч. – Лекция и практически дейности на тема “Климатът – основна причина за еволюцията на човека” – археолог Кристина Янакиева ще разкаже на децата защо и как човекът е еволюирал. Участниците ще бъдат истински археолози като изкопават праисторически находки в първата Лаборатория по експериментална археология за деца в двора на Дворецът на децата.
    • 11:00 ч. Излъчване на Филм за стъклото на Facebook и YouTube страниците на РТИК.

    Програмата е изцяло посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

    ОУ „Олимпи Панов“ – ул. Сърнена Гора 2, жк. Родина

    17:00 – 17:30 ч. – Откриване с доц. Лъчезар Христов – Корпус за бързо гърмене.

    Green Deal – изложба от ученици във фоайето на училището

    В час с климатичните промени – серия практически работилници с деца от училището и квартала и ателиета с експерименти на следните теми:

    • Климатът и неговото значение
    • Рециклирай и учи – Ще си направим карта на климатичните пояси на планетата Земя. /Необходими са ви около 10-15 броя пластмасови капачки. Изберете червени, жълти, зелени и сини капачки, за да запълните с тях картата си от климатични пояси. Използвайте лепило, за да залепите капачките върху картата. Припомнете си, кои са главните климатични пояси на Земята и използвайте за всеки един от тях конкретен цвят капачки./
    • Човешкият отпечатък върху климата
      Какво е влиянието на парниковия ефект върху живота на планетата ни? Този експеримент ще ви покаже: какво представлява парниковият ефект, как се променя температурата, какво е влиянието му върху живота на планетата ни. Как парниковият ефект влияе на топенето на ледовете?
    • Климатични промени
      Какво ще се случи, когато водата в моретата и океаните се покачи? Когато водата се затопля, тя увеличава обема си. Същевременно глобалното затопляне води до топене на полярните ледени покривки и ледниците. Това води до покачване на морското равнище, а то само по себе си причинява наводнения в крайбрежните и ниско разположените области. Топенето на ледовете повишава морското равнище, а това е от голямо значение за хората, които живеят по крайбрежията в целия свят. Време е за експеримент, който ще докаже, че при топенето на ледовете и покачването на морското равнище, много населени места ще бъдат наводнени или изцяло потопени във вода.
    • CO2 – Global WarNing / глобалното предупреждение/
      С интерактивни презентация, дискусии и експериментални опити, учените ще споделят своето виждане защо трябва спешно да действаме, за да предотвратим необратими последици. Ето някои от акцентите, над които заедно ще разсъждаваме: Какво знаем за въглеродния диоксид? Какво вещество е, къде е разпространен, кои са източниците на въглероден диоксид? Как се получава? Опити, демонстриращи получаването му; Как се превръща от жизнено необходим газ в заплаха за планетата? Global WarNing и Global WarMing; Последици от глобалното затопляне; Мерки за адаптиране

     

    Регионална библиотека “Любен Каравелов”

    18.00 – 19.00 ч. – Човешкото тяло в 60 секунди със Севдалина Тодорова – В ателието ,,Човешкото тяло в 60 секунди“ участниците ще имат невероятния шанс да погледнат какво има вътре в човешкото тяло, чрез специалните ни интерактивни тениски с приложение за смартфон – човешкото сърце на 360 градуса, ще измерим и пулса на желаещите, човешкия скелет и др. Ще научат любопитни факти за устройството на различните системи в човешкия организъм.
    Работилница за деца 6+

    19.00 – 20.00 ч. – Игра без играчки с Грета Цуфелде и Лиляна Коева – В ателието ,, Игра без играчки“ децата ще си изработят забавни и уникални играчки от отпадъчни продукти. Неща които бихме изхвърлили на боклука, ще се превърнат в прекрасни, персонализирани, изработен със собствен почерк пособия за игра, аксесоари за бюро, играчки за домашен любимец, ще обясним кръговрата на рециклиране, ще чуят интересни факти за рециклирането.
    Работилница за деца 6+

    19:00 ч. – Приложение на 3D технологиите за намаляване на въглеродния отпечатък – от изкуството до индустрията
    Заедно с проф. д-р инж. Георги Христов, доц. д-р инж. Пламен Захариев и ас. инж. Георги Георгиев се впуснете в презентация с демонстрации, които ще сближат света на науката и технологиите с изкуствата.

    18:00 -18:30 ч. – Как IoT решенията могат да направят живота ни по-лесен и по-здравословен? – Ще представим първо технологията, спецификата на IoT и ще се прехвърлим към конкретните сензори с примери, графики и реални измервания. На финала ще дадем и малко информация за кампанията – ползи за учениците в класните стаи и подобряване на конгнивините способности. Христо Атанасов от Qnectd – Христо Атанасов е основател и изпълнителен директор в Qnectd. Разполагайки със стабилен опит в областта маркетинга, IT и иновативните технологии, той е основна движеща сила в компанията, която предлага пълен комплект услуги за изграждане на цялостни IoT решения и LoRaWAN свързаност без значение от местоположението. Qnectd е специализирана в проектирането, внедряването и управлението на цялостни IoT решения и LoRaWAN свързаност за клиенти в различни индустрии и местоположения. Нашият опит варира от създаване на интелигентни градове и сгради до оптимизиране на селскостопански практики и разработване на приложения Industry 4.0.

    ОУ „Отец Паисий“

    Посещение на Екомузей – Русе с ученици V-VII клас
    Влиянието на климата върху биоразнообразието – съвместна беседа с РИОСВ – Русе за ученици V-VII клас.
    Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов”
    13:30 ч. – STEM проект Пътят на българската книга
    17:00 ч. – изложба/ арт инсталация посветена на здравето на сърцето, посветена на 29 септември, Световен ден на сърцето

      Музей на текстилната индустрия
      пл. „Стоил войвода” № 3

      17:00 -21:00 Изложба: „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство”
      Изложбата е посветена на 140-та годишнина от създаването на Текстилното училище в Сливен. Експонатите са действащи и са изработени от ученици, студенти, музейни специалисти и текстилни инженери.

      18:00 – 22:00 Изложба: „Устойчива мода”
      Изложбата е част от дейностите по проект „Изследване на възможностите за проектиране на устойчиви иновативни модели облекла в национален стил”, финансиран от Вътрешния конкурс за научни изследвания на ТУ-София – 2023 г. Експонираните образци представляват авторска колекция от иновативни модели облекла с елементи от традиционния български костюм.

      19:00 -20:00 Научно кафене: „Модата в традициите и традициите в модата”
      Производството на модни облекла е втората най-замърсяваща индустрия в света. Това налага да се преосмисли цялостната концепция на създаването и потреблението на текстил за бита. Като алтернатива на този проблем може да се разглежда устойчивата мода. Много световноизвестни модни дизайнери обръщат поглед към традиционния национален костюм като извор на идеи и вдъхновение. Все повече млади хора избират дрехи, в които минало и настояще се преплитат в единно цяло.
      Презентация на доц. д-р инж. Маргарет Сивова
      Преподавател в специалност „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ в Колеж-Сливен към Технически Университет-София, ръководител на проекта.
      Презентация на ас. д-р инж. Таня Пенева
      Преподавател в специалност „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ в Колеж-Сливен към Технически Университет-София, участник в проекта.
      Научните изследвания, представени в презентациите, са финансирани от Вътрешния конкурс за научни изследвания на ТУ-София – 2023 г. Други участници в проекта са Надежда Динева, Десислава Иванова, Васил Ганев – студенти в ТУ-София и Таньо Христов – докторантв ТУ-София, ИПФ-Сливен.

      20:00 – 22:00 Работилница за мода: „Нов шик”
      Ателие за изработване на аксесоари от текстил (текстилни остатъци, стари дънки, джинси) и преобразяване на стари облекла с участие на публиката.

      Програмата е посветена на темата за адаптация на човечеството към промените в климата.

      Агробиоинститут

      Предварителна програмa – Конкурс за рисунки

      • 17:00 – 22:00 ч. – Демонстрации и презентации за растенията и  предизвикателствата на промените в климата
      • 17:00 – 22:00 ч. – Арт кът за най-малките посетители да творят по тема свързана с растенията.
      • 17:00 – 22:00 ч. – Продукти от растителен протеин
      • 17:00 – 22:00 ч. – Европейски кът – представяне на проекти, финансирани по програма  Хоризонт Европа на ЕС.
      • Викторина по темата за климатичните промени.
      • 17:00 – 22:00 ч. – Изложба на рисунките от конкурса
      • Награждаване на победители в конкурсите

      Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата. 

      Бар Абордаж 

      Кафе-клуб “Абордаж” на ул. Веслец 22 в центъра на столицата е място с приятелска атмосфера и приятна среда за ценителите на различните и качествени преживявания. В Европейска нощ на учените, освен с богатата си селекция от настолни игри, крафт бири, медовина, насипен чай и специални вин, ви очакват и много срещи с науката. 

      • Очаквайте подробна програма. 
      • 20:00 – 22:00 ч. – SEARCH коктейл за учените от столичната програма

      Медицински университет – София

      Медико-биологичен комплекс на МФ, София, ул. Здраве, 2

      • 17:00 – 17:20 ч. – Геномът на България и участието ни в Геномът на Европа: проф.Р.Кънева, дб 
      • 17:20 – 17:40 ч. – Биобанкиране с поглед към бъдещето: гл.ас. Дарина Качакова, дб 
      • 17:40 – 18:00 ч. – Геномните технологии  в диагностиката на онкологичните заболявания: д-р Румяна Додова, дб 
      • 18:00 – 18:20 ч. – Увреждане на ДНК от фактори на околната среда: Мартина Василева, магистър 
      • 18:20 – 18:40 ч. – Връзка/влияние на околната среда и епигенетика: гл.ас. Олга Белчева, дб 
      • 18:40 – 19:00 ч. – CRISPR-CAS модифициране на генома/ДНК: Мартина Василева, магистър
      • 19:00 – 20:00 ч. – Обиколка на лабораториите на Центъра по молекулна медицина  – Запознайте се с технологии от следващо поколение секвениране и микрочипов анализ. Разговаряйте с Калина Михова, Кунка Каменарова – новогенерационно секвениране Illumina, Радосвета Божилова – микрочипов анализ, Румяна Додова – новогенерационно секвениране Thermo Fisher.
      • 17:00 – 19:00 ч. – Детска лабораторияДоведете децата си, за да се запознаят с опростени и безопасни лабораторни експерименти и учените, които ще могат да отговорят на техните въпроси: Валентина Пейчева, Кристина Стефанова, Кристияна Витанова, Кристина Стойкова заедно с помощта на студенти от АСМБ София
      •  20:00 – 21:00 ч. – Quiz състезаниеУчаствайте, за да се забавлявате и научите повече по темите на събитието, и можеге да спечелите награди!

      Мол София

      11.00 – 20.00 ч. – Демонстрации и експерименти 

      • Щандовете на учени от университетите и научните институти в София, научни музеи и старт-ъп компании ще убедят посетителите, че науката може да бъде представяна навсякъде. Ще видите събрани на едно място много поводи да се гордеем с работата на български учени от най-различни направления. 

        Агробиоинститут – Изследователи от института представят образци от растения, за да демонстрират как науката помага за устойчивостта на културите към променящия се климат и по този начин осигурява хранителна сигурност за всички нас.  

        Университет по архитектура, строителство и геодезия – тази година УАСГ ни отвежда на изследване на многото лица на водата. От водата, която пием, до наводненията, от които се страхуваме, или сушите, от които толкова много хора страдат – водата е част от синята и зелената инфраструктура на нашата планета. Разберете как българските учени се грижат този най-ценен житейски ресурс да бъде съхранен, за да подпомогне адаптацията ни към променящия се климат на Земята.  

        Химикотехнологичен и металургичен университет – посетете щанда на ХТМУ и вижте цветни, забавни и лесни за изпълнение у дома експерименти. 

        Институт по етнография към Българската академия на науките – старши научен сътрудник Иво Марков, д.н., ще представи 5 различни изследователски проекта, свързващи природния свят и културата, на изследователи от областта на етнологията и фолклористиката. 

        Географ БГ – основана от двама млади хабилитирани преподаватели по география в Софийския университет и много популярни комуникатори на науката, Географ БГ представя в търговския център набор от интерактивни карти с геосателитни изображения, за да насърчи използването им и да повиши осведомеността за това как сателитните изображения могат да помогнат за предотвратяване на наводнения, свлачища, инсулти и много други бедствия, причинени от изменението на климата

        Катедра „Физиология на растенията“, Биологически факултет – разговаряйте с младите студенти по биология, за да разберете повече за растителността, която изучават, и обсъдете с тях какво ги е довело до научната им кариера. Със сигурност ще се вдъхновите, а кой знае? Може би скоро ще се присъедините към тях и сами ще стартирате вълнуващо пътешествие в науката? 

        VR Lab BG – обществена организация, чиято цел е да стимулира дискусията за VR/AR/XR и междусекторните приложения. Разговаряйте с Момчил Алексиев, основател на първия български VR meetup VR Lab BG и стипендиант на Sundance Institute, който участва в проекти за използване на VR и AR технологии в подкрепа на психичното здраве, противодействие на дезинформацията. Може би дори ще имате възможност да видите последното му приключение с използване на геймификация в международен проект за приложни творчески изследвания, наречен „Детективи на истината“. 

        Университет за деца – млади и зрели учени от различни университети са се събрали в това STEM предприемачество, което предлага изключително атрактивни – и страхотни – образователни дейности за малки деца. Пригответе се да видите някои впечатляващи експерименти и да чуете увлекателните, комуникативни обяснения, които със сигурност ще ви накарат да искате още повече! 

        Izzi Science – най-новото частно STEAM училище в България, представя своите страхотни експерименти, които се извършват от ученици под ръководството на техните учители. Този млад екип ще помогне на посетителите на търговския център да разберат, че качественото образование е възможно и ще доведе само до силни кариерни възможности за младите хора.  

        Училище „БГ Школо“ – запознайте се с двама вдъхновяващи учители по математика и техните ученици от 7. клас (от 12) с проекта им „Нашият Паскал“. На 14 години тези млади хора вече знаят как да използват технологиите и изкуствата, за да направят математиката – и науката – смислена и забавна! 

        Revival Design – само следобед – по време на блокадите светът осъзна колко много ни липсва достъпът до култура. Revival Design използва VR технология, за да създаде потапящи посещения на български музеи и обекти на културното наследство. 

        Европейски кът – запознайте се с програмите за наука на Европейската комисия и разберете в какви европейски проекти участват българските учени.  

        12.00 ч. – Официално откриване на Нощ 2023 – В присъствието на всички партньори, официални лица и гости. Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story.

      Национален етнографски музей

      • Солидарност и подкрепа след природно бедствие – Ще научите как науката доказва, че съчувствието и солидарността се превръщат в един от основните двигатели на възстановяването на общностите след природно бедствие.
      • Бедствия, катастрофи и различни други животозастрашаващи събития… опитът на Българската армия – За опита на военнослужещите в помощ на населението при различни животозастрашаващи събития като бедствия, катастрофи, аварии и др.
      • Здравословен живот в кръговрата на фолклорната традиция – Как фолклорът отразява адаптирането на човека към околната среда и климата. 
      • Храната на прехода в жизнения цикъл. Индивидуалните диети – Традиционните български представи приписват особени статуси на новороденото, младоженците и мъртвеца, които са остатък от митологичното осмисляне на света. Техните преходи определят и диетите им
      • Научната дейност по опазване и социализация на културното наследство – За дейността на секция „Антропология на народните изкуства и визуалните форми“ и научните изследвания, които се провеждат в областта на опазването на културното наследство, както и да представи резултатите и добрите практики от тях.
      • Интеграция чрез културно наследство (привличане на новодомци в живота на местната общност по примера на с. Здравец, Варненско) – За взаимовръзките и взаимните влияние между два активно развиващи се социокултурни процеса в съвремието – миграцията град – село и тенденцията по издирване, съхраняване, презентиране и валоризиране на локална традиция и култура.
      • Музейният предмет – вотив „два вола в орало“. Опит за реконструкция на културни текстове и памети – Как традиционната българска земеделска общност е кодирала културни текстове в една ритуална вещ, превърнала се с течение на времето в музеен артефакт.
      • Църквата „Св. Йоан Кръстител” в с. Чехларе, Пловдивско: между паметта и забравата“ – Презентацията обръща внимание на ония емоционални детайли, които поддържат паметта на това свято място жива. В същото време се акцентира и върху хода на историята, чиято съкрушителна сила е подложила същата тази памет на изпитание.  
      • Детската игра като средство за социална адаптация – В същността си детската игра е естествен механизъм за усвояване на умения, възприемане на събития и преживявания и адаптация към заобикалящата среда.
      • Образователна програма „130 години Народен музей“ – Разработена за деца 1-4 клас, образователната програма предлага на най-малките посетители на Национален етнографски музей (НЕМ), едно забавно и същевременно интересно преживяване даващо знания.
      • Остойностявания. Погледи към защитени природни места – Изложбата отправя поглед към места и райони, които се намират във или в близост до защитени територии (национални паркове, природни паркове, защитени местности, природни забележителности) и защитени зони от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.
      • 130 години Народен музей – филм за една изложба – Кратката документална продукция цели да покаже интересни детайли от работата на съвременните куратори и учени в Националния етнографски музей, сравнявайки своя опит с този на своите предшественици, на които е посветена една немалка част от изложбата.
      • Пътища към устойчивостта. Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна среда през призмата на две природозащитни движения в България – Природозащитничеството като промяна на културата и отношението към околната среда, жизнения опит на група хора и действията, които те предриемат, за да подобрят състоянието на Земята.

      Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

      Образователния център на НЕМ и училища 

      Занимания с ученици 

      • Със стадото на път  – Предназначено за ученици: 1 – 4 кл. и 8 – 12 кл. На базата на богатите етнографски данни за традиционния период в българските земи децата ще бъдат запознати със спецификите в начина на живот на овчарите и ще изработят овчарска дърворезба или ще замесят обреден хляб „кошара“.
      • Български традиционни обичаи целящи да предпазят реколтата от бедствия. – Предназначено за ученици: 5-12 клас. Един от най-големите страхове за нашите прадеди е била опасността от природно бедствие, което да навреди на реколтата им. Именно за да я предпазят от бедствия те са извършвали разнообразни обичаи (Пеперуда, Еньова буля, Герман) целящи да предпазят реколтата от: градушка, слана или суша. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
      • Ателие „Герман“ – Предназначено за ученици: 1-7 кл. Герман е обичай, който се изпълнява при продължителна суша, за да завали дъжд.  Ще разкажем и за връзката на традиционния човек с околната среда и значение на водата за неговия поминък.  Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

      Национален природонаучен музей 

      Зала “Риби” – Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН

      • 18:00 ч. – Какво не знаем, за влечугите у нас – Страната ни е сред най-богатите на видове влечуги, а същевременно много от тях са слабо проучени. Ще се запознаем с едни от най-интересните представители на змиите и гущерите, слабо познати факти за тях. Научете повече от гл. ас. Емилия Вачева, херпетолог, посветила се на изследване и опазване на влечуги и земноводни. 
      • 18:30 ч. – Ксилариални гъби от България – Ксилариалните гъби са били описани като разред през 1932 г. от Нанфелд, и са една от най-големите групи на торбестите гъби. Доверете се на д-р Димитър Стойков, който изследва гъби, паразитиращи върху плодни тела на други гъби.
      • 19:00 ч. – Палеоботанична работилница – Заповядайте, за да видите неозойски растителни фосили с възраст от 35 до 5 млн. години от български находища на фосилна флора. Ще се запознаете с различните процеси на фосилизация на растителния материал; различните седиментни скали, в които е възможна фосилизация. Ваш пътеводител ще бъде доц. д-р Владимир Бозуков, ръководител на секция „Палеоботаника и поленов анализ“ в ИБЕИ. 
      • 19:30 ч. –  Ледените езера на Антарктика – Доц. Д-р В. Евтимова ще ви заведе чак до Южния континент със своя разказ за ледените езера на Антарктика: как се раждат, какви процеси протичат в тях и кои са техните властелини. Доц. Д-р Евтимова е хидробиолог и изследва сладководни езера и реки, техните безгръбначни организми, и факторите на средата, която обитават. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
      • 20:00 ч. –  Работилница по хербарии – Присъединете се, за да научите за автентични хербарни образци на именити български ботаници съхранявани в Хербариума (SOM) на ИБЕИ към БАН, най-големият и най-представителен източник на информация за растителното разнообразие на България. Вдъхновете се от ас. Анета Ламбевска – Христова от ИБЕИ.                                                                                              
      • 20:30 ч. – Завръщане или инвазия?  – Бобърът (Castor fiber) се завръща в България след близо век и половина отсъствие. Този прецедент задава и интересен въпрос за инвазивната биология – след колко време отсъствие от дадена среда един вид вече не се счита за местен, а за чужд? Не пропускайте да се запознаете с младата биоложка Полина Никова, еколог от института от ИБЕИ, която ще ви запали по извазивните чужди видове и техните качества и какво е тяхното въздействие върху средата  на новите им обиталища.  Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

      Фоайе – Национален природонаучен музей при БАН

      • 18:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – откриване на изложба 

       Зала “Левентис” – Национален природонаучен музей при БАН

      • 19:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – Неизследвани територии, нови научни проблеми, нерешени загадки

      София Тех Парк

      Ще ви очакваме в сграда Инкубатор от 18.00 часа, където ще можете да посетите десетки интересни и полезни научни щандове, вдъхновяващи лекции от експерти в различни области, да наблюдавате демонстрации и експерименти.

      Ще ви запознаем с научните разработки и проекти на Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” и Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк. В програмата ще се включат и студентите от българския отбор по синтетична биология IGEM Bulgaria, които са подготвили забавни занимания дори и за най-малките гости. Ще ви покажем и прототипната ни лаборатория Sofia Creation Station, като ще имате възможност да се включите в интересен уъркшоп. 

      Очакват ви забавни и интересни щандове на нашите приятели и партньори от ДНК, ТУЕС, Работика.бг, Сметало, PARAi, DevAcademy, Vodoraslo, както и от лабораториите от комплекс “Биофарма”, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” и Лаборатория “Изкуствен интелект” на София Тех Парк. 

      Всички посетители ще могат да се присъединят към вълнуващите лекции, които ще започнат в 18.30 часа в зала “The Venue” и зала “Smart Classroom” на сграда “Инкубатор”. 

      Дигиталното студио на София Тех Парк Club House ще излъчва на живо онлайн национална програма на “Европейска нощ на учените 2023 г.”, в който ще участват представители на организациите партньори на проекта, ще има и преки включвания от локациите в цялата страна. Можете да се включите в Нощта от всяко кътче на света като гледате националната програма във Facebook профила на проекта. 

      Зала “The Venue”

      18:30 часа – “Намаляване на риска от наводнения с помощта на решения от природата” –  Диана Бакалова, старши експерт „Водни политики“ във WWF

      19:00 часа – “Как зеленото предприемачество може да спаси света?” – Ирина Илиева, JA Bulgaria

      19:30 часа – “Океан в кутия. За бъдещето на чистия въздух” – Денис Иванов, Vodoraslo 

      20:00 часа – “Достъпният изкуствен интелект и приложението му в ежедневието ни” – Михаил Загорски, Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” на София Тех Парк

      20:30 часа – Куиз за възрастни, организиран от ТехноМеджикЛенд

      21:00 часа – “Как суперкомпютър Discoverer предвижда и се бори с климатичните промени” – Денислав Младенов , Discoverer

      Зала “Smart Classroom”

      18:30 часа – „Роботиката, зелените технологии и екологични решения“ – Борислав Русинов, Роботика.БГ

      19:00 часа – “Не може да бъде! Невероятната наука с Явор от ДНК” – Явор Денчев, Детски научен клас

      19:30 часа – “Пречистване на антибиотични замърсявания от води” – IGEM Bulgaria

      20:00 часа – Куиз за деца, организиран от ТехноМеджикЛенд

      20:30 часа – Искрата на креативността: AI + XR. Революцията на XXI-ви век – Д-р Димо Чотров, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк

      21:00 часа – “Зелените технологии и тяхната роля в модерния свят” – Борил Обрешков, Sofia Creation Station

      Театър 199
      27 септември

      20:00 ч. Премиера на „Издишване“ по Тед Чанг, постановка Стоян Радев, сценография Венелин Шурелов, музика Емилиян Гацов – Елби, участва Мартина Троанска. „Издишване“ е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби. Неговият автор – Тед Чанг – е най-известният и високо титулуван съвременен американски автор-фантаст. „Издишване“ ни подсеща да поемем дълбока глътка въздух и да обърнем взор с надежда към замисления поглед на безкрайната Вселена.

      Технически университет

      • 17.00 – 22.00 ч. – Отворени лаборатории  – Демонстрации, симулации, презентации
      • 18.00 – 22.00 ч. Лекции и дискусии по различни теми: Срещнете се с инженерите, които създават иновации в авиацията, аерокосмическата индустрия, ИKТ, болиди, е-зареждане в транспорта и други транспортни теми, ЗД моделиране, микролектрониката и телекомуникациите.
      • Студио с предаване на живо в youtube канала на ТУ-София, с преподаватели, млади учени и студенти

      УАСГ

      • 19:00 ч. – Мила вода: От пустиня – градина – Напояването в помощ на хората срещу климатичните промени
      • 19:00 ч. – Луда вода: Наводнения – Защо стават наводненията и как да се предпазим от тях;
      • 19:00 ч. – Синьо-зелената инфраструктура – Какво е синьо-зелена инфраструктура и как ни помага за справянето с климатичните промени; Зелената енергия;
      • 19:00 ч. – Водните електрически централи и ролята им за намаляване на вредните емисии;

       Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

      ХТМУ

      • Тайната на прясното мляко – Посетителите ще имат възможността да се запознаят как лесно и бързо да установят съдържанието на калций и магнезий в прясното мляко.
      • Музикални фойерверки – Посетителите ще се запознаят със система за дистанционно управление на фойерверки в синхрон с музика.
      • Цветна градина – Посетителите ще наблюдават демонстрации на различни видове торове и почви, подходящи за нашите цветя.
      • Химически светофар – Посетителите ще имат възможността да наблюдават атрактивен химичен експеримент – трицветна феерия.
      • В каква среда работим? – Посетителите ще се запознаят с методите за измерване на факторите на работната среда – шум, осветеност, газове и климатични параметри. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
      • Комфортният текстил – Ще бъде представено влиянието на състава и структурата на плата върху усещането за комфорт и платове със специално предназначение и защитни свойства.
      • In vino veritas – Гостите ще се запознаят с изследване съдържанието на сулфити във виното.

      Програмата на ХТМУ е посветена на 70-годишнината от създаването на университета.


      Музей на занаятите

      28 септември

      • Презентация на каталог на иконната колекция, собственост на Музея на занаятите
      • Прожекция на документален филм, посветен на църковното наследство и хората, които се грижат за него в Община Троян и други населени места

      29 септември

      • Отворени врати за групово гледане на излъчвани онлайн събития от цялата страна

      Природонаучен музей и Гарванската скала

      • 14:00 ч. – Природно и научно за Буковите гори – запознайте с маршрута до Гарванска скала. Наблюдение на дървесните видове и следите на животните.
      • 19:00 ч – Вълшебна гора. Природно и научно – тайните на Вековните Букови гори – презентации и филми за старите гори. Потайни, редки, уязвими и застрашени видове от старите гори. Представяне на четирите сезона в гората чрез нейните обитатели – дървета и животни.
      • 20:00 ч. – Нощна разходка – чуйте нощни грабливи птици.

       Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

      Безистена

      18:30 ч. Каменните букви в книгата на живота
      Гл. ас- д-р Дочо Дочев е геолог. Той основно изучава останки от различни морски безгръбначни животни, живели в периода между 100 и 66 милиона години. Част от тези животни се наричат амонити и са далечни братовчеди на днешните сепии, калмари и октоподи. Други фосили, които изучава, са един много интересен вид миди, които ни помагат да определим точно кога са образувани дадени скали. Тези миди изчезват заедно с динозаврите от лицето на Земята преди 66 милиона години. Останките им се запазват под формата на фосили, наречени още вкаменелости, в един особен вид скали, наречени седиментни. Чрез изучаването на тези останки се хвърля светлина към далечното геоложко минало, което ни помага да разберем как е изглеждал животинският свят през този далечен период от историята на Земята.

      19:00 ч. Мисия на Ледения континент
      Гл. ас. д-р Ралица Събева е български геолог и изследовател. Завършила е геология и проучване на полезни изкопаеми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като през 2015 г. получава докторска степен. От 7 години насам е част от екипа преподаватели, които обучават студенти в същата специалност. През 2020 г. отпътува за двадесет и осмата българска антарктическа експедиция, където се превръща в първия човек в света, открил златни частици под микроскоп на Ледения континент.Д-р Деница Апостолова е геохимик в Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи APECS и Българския антарктически институт. Тя има три експедиции до Антарктида, за които мечтае от 18 години. Деница е приключенец, гмуркач и истински млад изследовател. Тя е част от младите полярници на България, които преподават не само придобити знания, но и истински житейски опит.

      19:30 ч. – Кабиле – мястото, където географията и археологията се преплитат
      Нягул Вълканов е от Ямбол и е учител по география в ПМГ “Атанас Радев”. Освен това, той страстен пътешественик и планинар. Член е на Българското географско дружество.

      20:00 ч. – Дроновете: генератор на полезни данни за наука и бизнес
      Кристиан Кирилов е роден в Перник и е завършил Природо-математическата гимназия в града с профил Биология. От малък интересът му е насочен към изучаване и изследване на природата. Въпреки че не харесва етикетите, определя себе си като дрон-фото-маняк, занимавал се през годините любителски с ентомология, състезателен риболов, планинско бягане и какво ли още не. Любовта към географията се появява в тийнеджърските му години и в същото време пътуванията и планинският туризъм намират трайно място в живота му. В момента учи последна година Геопространствени системи и технологии в ГГФ на СУ и работи като преподавател по предприемачество в прогимназиален етап в ЧОУ „Цар Симеон Велики“. Ежедневието си допълва и разнообразява с мобилна фотография, като същевременно има особен интерес в сферата на аерофотографията с безпилотни летателни системи и е част от екипа на Географ БГ.

      Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

      Най-важното
      Всички новини
      За писането на коментар е необходима регистрация.
      Моля, регистрирайте се от TУК!
      Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

      Няма коментари към тази новина !