По света заплашват метеоролози заради лошия климат

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2023 в 00:01 4120 0

Метеоролозите и техните термометри са виновни според климатичните скептици

Кредит Pixabay

Метеоролозите и техните термометри са виновни според климатичните скептици.

Метеоролозите в Испания, Франция и Австралия са подложени на заплахи, обиди и клевети от теоретиците на конспирацията и отричащите климатичните промени, които ги обвиняват, че фалшифицират и дори "развалят" времето, съобщава AFP.

Потребители в Twitter и други социални медии обвиняват метеорологичната агенция на Испания, че е предизвикала суша, австралийската, че е фалшифицирала данните на термометрите си, а френската, че преувеличава глобалното затопляне чрез неправилно поставени метеорологични станции.

„Коронавирусът вече не е на мода. Теоретиците на конспирацията и дениалистите, които преди говореха за вируса, сега разпространяват дезинформация за изменението на климата“, коментира пред AFP Александър Лопес-Борул (Alexandre Lopez-Borrull), преподавател по информационни и комуникационни науки в Университета на Каталуния.

„Тези научни организации се разглеждат като част от естеблишмънта, така че всичко, което кажат, може да бъде оспорено в социалните мрежи.

„Те предоставят доказателства срещу това, което твърдят отричащите климатичните промени, така че последните се опитват да ги дискредитират.“

Заплахи за метеоролозите в Испания

В условия на тежка суша и предстоящи местни избори, Испанската държавна метеорологична агенция (AEMET) е подложена на натиск. Нейни членове са били заплашвани в съобщения в Twitter, телефонни обаждания и имейли с изрази като: „Убийци“, „Престъпници“, „Ще си платите за това“, „Наблюдаваме ви“.

Заплахите идват от хора, които вярват в отдавна опроверганата конспиративна теория, че кондензационните следи от самолетите са някакви "кемтрейлс", пръскани от властите, за да отровят хората или да създадат метеорологични бедствия.

Някои се позовават на една опровергана теория, че глобалните елити заговорничат да подчинят хората чрез COVID и климатични политики.

„Искате ли да публикуваме вашите данни за контакт и тези на вашето семейство?“, гласи един туит, насочен срещу служител на AEMET.

„Мошеници! Унищожавате природата по заповед на проклетата "Програмата 2030 г.“ [за устойчиво развитие на ООН], пише друг.

„Обидните съобщения се увеличиха в резултат на поредица от съобщения, която публикувахме за кондензационните следи“ на 10 април, разказва говорителят на AEMET Естрела Гутиерес-Марко пред AFP.

„Безумно е, че обиждат институция, която непрекъснато бди за техните интереси, чиято цел е... да допринесе за безопасността на хората."

Лопес-Борул отбелязва „значителното увеличение“ в отричането на изменението на климата – особено сред крайнодесните поддръжници, които го виждат като лява кауза и се противопоставят на реформите, насочени към ограничаване на въздействието му.

„Хората нямат доверие в политиците, съдиите и медиите, а разходите за живот растат“, обяснява Лопес-Борул.

„В този контекст хората се чувстват отчуждени и в крайна сметка слушат хора, които никога не са слушали преди, с послания, насочени директно към емоциите им.“

Горските пожари се засилват от горещите вълни. Кредит: domain image from Flickr.

Австралийските термометри

В друг случай, разследван от AFP Fact Check, консервативни медии и потребители на Facebook споделят неоснователни твърдения, че австралийското Бюро по метеорология (BOM - Bureau of Meteorology) е манипулирало показанията на термометрите.

„Учените отдавна твърдят, че когато BOM смени оборудването за записване на температури – традиционния живачен термометър с електронна сонда – това ще създаде изкуствено отклонение при затопляне в температурния рекорд на Австралия – и изкуствено ще създаде нов „най-горещ ден досега“ "заглавия", гласи публикация, споделена във Facebook на 15 април.

Видният климатичен скептик Дженифър Марохаси заявява, че електронните сонди на BOM са показвали показания с до 0,7 градуса по Целзий по-високи температури от тези на по-старите живачни термометри.

Според експертите, анализирали данните, твърденията са неверни.

Невил Никълс (Neville Nicholls), професор по околна среда от Университета Монаш, обяснява, че разликата между повечето показания на електронните сонди и живачните термометри е незначителна - между нула и 0,1°C 

„Тази разлика е много малка в сравнение със силната тенденция на повишаване на средната температура над Австралия“ – около 1,4°C през последния век", пояснява Никълс пред AFP.

Световната метеорологична организация заявява, че измерванията на BOM са в съответствие с нейните стандарти, противно на твърденията на Марохаси.

Météo-France поставя 12 департамента под червен и 25 департамента под оранжев код за тревога. Кредит: Météo-France

Къде се мери температурата във Франция

След поредица от топлинни рекорди през март в югозападна Франция, в социалните медии е публикувана тема, в която се твърди, че националната метеорологична служба на страната е преувеличила затоплянето, разчитайки на показания от станции в градските райони, където температурите обикновено са по-високи.

Темата има повече от 139 000 гледания и се разпространява във Facebook.

„Как можете да ни накарате да повярваме, че температурите във Франция се повишават много повече, отколкото се повишават всъщност? Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате измервателните системи в градове, които се развиват най-много“, пише интернет потребител. Друг е обиден: „момчетата откриват, че е по-горещо на асфалтирани места и без растителност, отколкото в провинцията [sic] и правят заключението за глобално затопляне“.

„За щастие все по-малко хора им вярват след бизнеса с COVID. Радвам се, че не гледам прогнозите им по френската телевизия“, коментира една жена.

Климатолозите опровергават твърденията, посочвайки, че споменатата ограничена мрежа от 30 метеорологични станции, не се използва от учените за измерване на изменението на климата, а и същата промяна на климата се наблюдава в селските райони.

„Изследователите на Meteo-France използват всички възможни измервания и създават компютърни модели с различни хипотези и по-дълъг период от време за анализ“, обяснява Кристин Берн (Christine Berne), климатолог от френската метеорологична служба.

Един потребител на Twitter обвинява холандския телевизионен оператор RTL Nieuws, че е преувеличил горещата вълна в края на април в Испания, публикувайки като доказателство скрийншот, показващ умерени температури в Коста Бланка. Но неговите данни са от три дни след горещата вълна и в прохладна сутрин.

Източник: Meteorologists targeted in climate misinfo surge
by Roland Lloyd Parry and Benedicte Rey with Adria Laborda in Barcelona and Kate Tan in Sydney, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !